Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wegbelevingsonderzoeken

Leden aan het woord

In onze wegbelevingsonderzoeken vragen wij ANWB-leden om een bepaalde route te rijden, waarbij ze noteren wat hun opvalt. De ANWB maakt hiervan een rapportage en draagt die over aan de wegbeheerder, die daar zijn voordeel mee doet.

Ogen van de weggebruiker

In een wegbelevingsonderzoek kijken we door de ogen van de weggebruiker. Zo’n 50 leden leggen met tenminste één bijrijder een route van 100 of 150 kilometer af en noteren al hetgeen hen opvalt. Negatieve en positieve zaken.

"Bomen pal aan de weg bochtige wegen en 'inhalen toegestaan' waar men dat beter niet kan toestaan"

We zijn ons ervan bewust dat we hiermee niet 'dé mening' van 'dé weggebruiker' verwoorden. Bij elke opmerking kan de wegbeheerder zich afvragen of hij tot actie over moet gaan of dat de opmerking terzijde geschoven kan worden. De ANWB gaat er van uit dat het laatste minder voor de hand ligt naarmate meer deelnemers eenzelfde opmerking maken. 

Duurzaam veilig

Wegebeheerders, zoals provincies, proberen hun wegen steeds veiliger te maken. Het 'duurzaam veilig' maken van onze wegen is een proces dat vele jaren duurt. Het moet er onder meer toe leiden dat de vormgeving van de weg de weggebruiker vertelt wat er van hem of haar wordt verwacht. Het is goed om met enige regelmaat die balans op te maken: Hoe ervaart de weggebruiker momenteel de weg?

Resultaten Gelderland

Provinciale wegen in delen van de Veluwe, Achterhoek en het Rivierengebied werden in 2012 aan de kritische blik van ANWB-leden onderworpen. Voor het onderzoek gingen 40 tot 50 leden plus bijrijder op pad om te noteren wat hen opviel. De Gelderse wegen worden goed onderhouden, vonden de ANWB-leden. Punt van kritiek: er is weinig ruimte voor wegen. Hierdoor staan bomen pal aan de weg, zijn er veel bochten en is er weinig ruimte voor een dubbele asmarkering. De provincie neemt deze bevindingen mee in de onderhoudsplannen voor het groot onderhoud dat de in de komende jaren plaats vindt. De rapportage vindt u hier.

Rapportages overige provincies

In de afgelopen acht jaar zijn in 10 provincies wegbelevingsonderzoeken gedaan. De rapportages zijn aangeboden aan de provincies. U kunt ze hier nalezen: Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Randstad.

Deelnemen?

Met enige regelmaat worden nieuwe onderzoeken gedaan om een actueel beeld te houden van de knelpunten. Dit najaar staat er een onderzoek gepland in provincie Utrecht. Wilt u meedoen? Houdt dan de website van ANWB Vrijwilligers in de gaten.