Langs IJssel en Posbank
Nederland, Gelderland, Laag-Keppel
- 30
- 29
- 37
- 38
- 4
- 24
- 96
- 97
- 98
- 26
- 80
- 85
- 12
- 53
- 25
- 63
- 83
- 60
- 99
- 15
- 14
- 36
- 35
- 9
- 6
- 32
- 60
- 33
- 91
- 90
- 42
- 86
- 31
- 30
Een route vol contrasten. De rivier de Oude IJssel begeleidt je langs de bossen, akkers en kastelen van de Achterhoek. Aangekomen bij de Veluwe wacht een pittig klimmetje naar de 90 meter hoge Posbank. Hoogtepunt op de terugweg is de oude hanzestad Doesburg, waar de monumenten schouder aan schouder staan. En proef natuurlijk ook de Doesburgse mosterd!
Let op: Bij knooppunt 26 steekt de route via een veerpont de IJssel over naar knooppunt 80. Van mei tot en met augustus vaart de pont maandag-vrijdag van 7-20 en zaterdag-zondag van 9-20 uur. In april en in september vaart de pont maandag-vrijdag 7-18 en zaterdag-zondag 9-18 uur. Ook met Pasen, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren kun je overvaren. Vaart de pont niet? Fiets dan een alternatieve route via de knooppunten 98-90-88-78-80 (8,5 km extra).
Fietsveiligheid route-informatie:
• Tussen knooppunt 33 en 91 gaat de route over een smalle weg; pas je snelheid aan, houd rekening met tegenliggers en mederecreanten en ga waar nodig achter elkaar rijden.
• Ook op de volgende trajecten bevinden zich enkele smalle stukken: tussen 25-83, tussen 60-99 en tussen 60-33-91.
Toegankelijkheid: deze route is minder geschikt voor extra brede fietsen (driewielers, bakfietsen, etc.) vanwege bovengenoemde smalle paden, zeker in combinatie met druk toerisme in dit gebied (weekenden en vakantieperioden). Ook bevinden zich enkele ('s zomers mulle) zandpaden op de route.
De route volgt de Oude IJssel richting Doesburg, waar de rivier uitmondt in de IJssel. Rechts van knooppunt 37 is een sluis gebouwd om het hoogteverschil van vijf meter (!) te overbruggen. Vanaf de sluis kijk je uit over een vistrap met zigzagtreden. Met wat geluk zie je vissen omhoog zwemmen naar de Oude IJssel. Aan de andere kant van de sluis vervolgen ze hun reis richting Duitsland om daar voor nageslacht te zorgen.
Zwemmen, zonnen, watersporten – het kan allemaal in recreatiegebied Rhederlaag bij Giesbeek. Aanvankelijk maakte de rivier de IJssel hier twee grote bochten, maar die werden in de jaren zestig van de vorige eeuw voor de scheepvaart afgesneden. Van oudsher werd in deze bochten klei gewonnen voor verschillende steenfabrieken. Na de kanalisatie kwam daar grootschalige zandwinning bij. Zo ontstond dit uitgestrekte plassengebied.
Na de veerpont klim je omhoog naar Bezoekerscentrum Veluwezoom en vervolgens naar de beroemde Posbank. Voor wielrenners is het een populair trainingsrondje, maar ook met een e-bike kom je zonder problemen boven – of anders toch maar afstappen en de laatste meters te voet afleggen? De beloning is in elk geval groot: een fantastisch uitzicht op de heidevelden van de Veluwezoom. De halfronde bank op de top verklaart de naam Posbank: in 1918 werd de bank geplaatst ter ere van het 25-jarig jubileum van de toenmalige ANWB-voorzitter G.A. Pos.
In De Steeg kun je een extra uitstapje maken naar Kasteel Middachten. Ga dan bij knooppunt 83 linksaf en neem de eerste zijweg rechts. De tuinen en het kasteel zijn op speciale dagen geopend (zie middachten.nl), maar ook van buiten het hek krijg je mooi zich op het omgrachte kasteel en het uitgestrekte landgoed. Sommige huizen in het dorp zijn nauw met het kasteel verbonden – je herkent ze aan de rood-witte kleuren.
Weinig stadjes zijn zo sfeervol als Doesburg. Stuiterend over de kinderkopjes passeer je middeleeuwse huizen, trapgevels én het oudste café van Nederland. Hier - en in alle andere restaurants – staat de beroemde Doesburgse mosterd op de menukaart, bijvoorbeeld in de vorm van mosterdsoep. In de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek (Boekholtstraat 22) kun je zien hoe de mosterd wordt gemaakt.
Al bij het binnenrijden van Hummelo wijzen bordjes de weg naar het monument voor de Achterhoekse rockband Normaal. Je komt er door bij knooppunt 60 linksaf te gaan en door te fietsen tot de parkeerplaats. Het bronzen standbeeld is gemaakt naar voorbeeld van een foto uit de begintijd van de band en staat vlak bij het geboortehuis van de zanger Bennie Jolink.
Via de Kruisbergse Bossen nader je Doetinchem. Aan de rand van de stad staan de monumentale gebouwen van de voormalige gevangenis De Kruisberg. Alles begon met een 18e-eeuws herenhuis, dat je nog altijd kunt herkennen. In 1863 kocht het Rijk het terrein en bouwde hier een gesticht waar jongens werden heropgevoed. De jongens – meestal tussen de 10 en 16 jaar – kregen onderwijs, werkten op het land en konden een vak leren. Nu wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor het complex. Tot die tijd zijn er kleine bedrijven gevestigd, waaronder een restaurant.
Stap niet meteen op de fiets, maar werp eerst een blik over de rivier: verstopt in het groen achter de brug ligt Kasteel Keppel. Oorspronkelijk stond hier een middeleeuwse burcht, maar die werd in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) grondig vernield. Wat je nu ziet dateert van de 17e eeuw. Bijzonder: de huidige bewoners stammen rechtstreeks af van de 14e-eeuwse bouwer van het kasteel.