Auto huren in het buitenland
Wat is belangrijk bij de huur van een auto in het buitenland? Onderstaande punten helpen bij de voorbereiding, zoals het huurcontract, de verzekering en wat te doen bij problemen.
Buitenlandse auto huren
Je kunt ervoor kiezen om voor vertrek naar het buitenland alvast een huurauto te regelen. Dat kan rechtstreeks bij een lokale verhuurder, maar ook via bemiddeling door een autoverhuurorganisatie. In het laatste geval sluit je twee overeenkomsten: één overeenkomst met de bemiddelaar en één overeenkomst met de plaatselijke verhuurder.
Het voordeel van het contract met de bemiddelaar is dat dit contract en de bijhorende voorwaarden in het Nederlands zijn. Bovendien kun je bij klachten over de lokale verhuurder terecht bij de (Nederlandse) bemiddelaar. De overeenkomst met de plaatselijke verhuurder is een afzonderlijk contract met eigen voorwaarden van die verhuurder. Je moet hiervoor ter plekke tekenen.
Vaak wordt er door de lokale verhuurder aangedrongen op extra verzekeringen. Meestal zijn deze verzekeringen niet nodig omdat dit al verzekerd is op grond van de overeenkomst met de bemiddelaar. Lees daarom de voorwaarden van de bemiddelaar en die van de lokale verhuurder goed door. Via de ANWB kunnen leden met ledenvoordeel een auto huren bij de bemiddelaar Sunnycars.
ANVR / SGR
Sommige Nederlandse autoverhuurorganisaties zijn aangesloten bij de ANVR en de SGR. Daardoor heb je dezelfde bescherming als bij een pakketreis of gekoppeld reisarrangement. Zo heb je bij failllissement de zekerheid dat vooruitbetaald geld wordt terugbetaald.
Het huurcontract
Het huurcontract is een schriftelijke bevestiging van alle gemaakte afspraken en wordt door beide partijen ondertekend. Op het huurcontract moeten de volgende punten staan:
- gegevens van huurder en verhuurder
- het merk, type en kenteken van de gehuurde auto
- de kilometerstand bij vertrek
- de huurperiode
- de afgesloten verzekeringen en hoogte eigen risico inclusief de voorwaarden
- al aanwezige schade
- de huursom en wijze van betaling
- eventuele bijkomende kosten per kilometer
- hoogte waarborgsom
- contactinformatie van de verhuurder
- namen van alle bestuurders, alleen de bestuurders waarvan de naam op het contract staat zijn verzekerd
Documenten
Om een auto te huren moet je over een geldig rijbewijs beschikken. Verhuurders buiten de EU vragen vaak naast uw geldig rijbewijs om een Internationaal Rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB winkels), een paspoort of identiteitskaart en vrijwel altijd om een creditcard. Veel verhuurmaatschappijen stellen een minimum en/of maximum leeftijd voor het huren van een auto en eisen dat de huurder reeds een aantal jaren in het bezit is van een rijbewijs.
Huur scooter of motor
Bij het huren van bromfietsen en motoren is vaak onduidelijkheid over welk rijbewijs men moet hebben. Met een Nederlands AM rijbewijs mag een bromfiets of scooter worden bestuurd tot 50cc. Daarboven is een motorrijbewijs nodig.
Huur camper of motorhome
Een rijbewijs B is in de Verenigde Staten officieel niet geldig voor het besturen van een camper met een gewicht tussen 3.500 tot 7.500 kg. Dit geldt ook voor het hierop gebaseerde Internationale rijbewijs. Voor het rijden met deze campers is het rijbewijs C1 (lichte vrachtwagens en campers tot 7.500 kg) of het rijbewijs C (vrachtwagens zwaarder dan 3.500 kg).
In de praktijk wordt het rijbewijs B door de meeste verhuurbedrijven geaccepteerd. Doorgaans bieden verzekeringsmaatschappijen in dat geval voldoende verzekeringsdekking. Ook de meeste (grote) touroperators voorzien in een voldoende verzekeringsdekking.
Huurt u een camper, lees dan van te voren goed de huurvoorwaarden en informeer naar de verzekeringsdekking. Mocht de aangeboden verzekering voor u niet voldoende zijn, informeer dan naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij uw touroperator.
Let wel: u moet er rekening mee houden dat u met uw rijbewijs B geen ervaring hebt met het rijden met een zwaarder en groter voertuig.
Waarborgsom
Om een huurcontract af te sluiten is meestal een creditcard op naam van de huurder verplicht. In veel gevallen wordt alleen een creditcard met pincode geaccepteerd. De kaart staat garant voor de borg, het eigen risico, door de huurder toegebrachte schade, tolgelden en eventueel te innen verkeersboetes of administratiekosten voor de afhandeling van boetes. De verhuurder vraagt om een machtiging om bedragen te innen. Spreek voor de borgsom de hoogte en de duur af van de tijdelijke reservering op uw creditcard. Als er ten onrechte bedragen zijn afgeschreven van de creditcard, wend je dan tot de creditcardmaatschappij en doe een beroep op de "betwiste betalingsregeling". Er zijn autoverhuurorganisaties die autohuur zonder waarborgsom aanbieden (no deposit). Zij schieten de waarborgsom voor, maar je bent dan wel verplicht eventuele schade aan de autoverhuurorganisatie terug te betalen.
Bijzondere voorwaarden
Vaak hanteren autoverhuurbedrijven een minimum en/of een maximumleeftijd voor de bestuurder. Meestal is het dan wel mogelijk om een auto te huren als je jonger of juist ouder bent, maar er moet dan een toeslag worden betaald. De (extra) verzekeringskosten worden dan doorberekend. Er is dan geen sprake van (leeftijds)discriminatie.
Ook werken verhuurders vaak met zogenoemde 'do not rent'-lijsten. Als je op zo'n lijst staat omdat je onvoorzichtig bent geweest met het gehuurde of op een andere manier problemen hebt veroorzaakt, zal de verhuurder geen nieuwe overeenkomst met je willen aangaan. Het is in de praktijk erg lastig om van zo'n lijst geschrapt te worden, waardoor je bij het bedrijf en vaak zelfs het concern langere tijd geen auto meer kunt huren. Het is dus verstandig om te voorkomen dat je op zo'n lijst terechtkomt.
Ophalen/terugbrengen huurauto
Controleer bij het ophalen en terugbrengen van de huurauto of deze in orde is.
- Bij het ophalen:
- noteer de aanwezige schade en controleer of alles werkt. Als extra hulp hebben we een checklist
- maak foto's van de auto en eventuele schade
- laat eventuele aanwezige schade door de verhuurder aantekenen op het huurcontract
- check de tankinhoud op de meter en vraag welke brandstofsoort je moet tanken.
- Bij terugbrengen:
- voer, indien mogelijk, samen met de verhuurder de controle uit met onze Checklist auto huren
- Laat de verhuurder het formulier mede ondertekenen.
Technisch mankement tijdens de huurperiode
Neem bij een technisch mankement direct contact op met de verhuurder. Op het huurcontract staan alle contactgegevens. Vervolgens moet de verhuurder het gebrek oplossen. Dit kan bijvoorbeeld door een bezoek aan de garage of door het leveren van een andere huurauto. Neem je géén contact op met de verhuurder, dan kan dit problemen opleveren bij het vergoeden van de reparatiekosten.
Als je de auto door het technisch mankement één of meerdere dagen niet hebt kunnen gebruiken, dan kun je bij verhuurder een deel van de huursom claimen. Dit is niet het geval als het mankement door eigen schuld is ontstaan.
Verkeersongeval
Bel bij een ongeval de plaatselijke hulpdiensten en de politie. Neem ook direct contact op met de verhuurder. Maak - als het kan - foto's van de ongevalssituatie. Voor de afwikkeling van de schade is het belangrijk om deze en alle andere bewijs (o.a. politierapport, huurcontract) te bewaren.
Milieustickers en tolsystemen
In veel landen wordt tol geheven en in steeds meer steden zijn er milieuzones. Soms zijn hiervoor milieustickers, tolvignetten of tolkastjes nodig, in andere gevallen moet het kenteken online aangemeld worden of geldt er een algeheel inrijverbod.
Lokale huurauto’s zijn vaak voorzien van de benodigde stickers/kastjes. Informeer bij de verhuurder of dit het geval is. Is dit niet zo, regel dan zelf alsnog de benodigde stickers, kastjes en online aanmeldingen.
Als je een auto huurt, is het niet altijd toegestaan landsgrenzen te overschrijden. Vraag dit na bij de verhuurder. Als het is toegestaan, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de benodigde milieustickers, vignetten en tolsystemen van dat andere land.
Geschil met verhuurder
Heeft u een geschil met een autoverhuurder, leg dit dan eerst aan de verhuurder voor. Komt u er samen niet uit, dan heeft u een aantal mogelijkheden:
- Beschikt u over een rechtsbijstandsverzekering, vraag dan na of geschillen met een autoverhuurder in het buitenland onder de dekking van uw verzekering valt.
- U kunt de hulp van het Europees Consumenten Centrum (ECC) inschakelen. Het ECC kan bemiddelen bij grensoverschrijdende consumentengeschillen met een ondernemer in een andere EU-lidstaat, Noorwegen, IJsland of het Verenigd Koninkrijk.
- Voorts is het mogelijk het geschil (als het gaat om een grensoverschrijdend geschil met één van de twaalf grootste autoverhuurders in Europa) ter beoordeling voor te leggen aan het European Car Rental Conciliation (ECRC). Deze dienstverlening is in het leven geroepen door de branche zelf en kan kosteloos ingeroepen worden.
- Tot slot kunt u mogelijk gebruik maken van de betwiste betalingsregeling via uw creditcardmaatschappij. Kijk hiervoor in de voorwaarden van uw creditcard.
Deel deze pagina