Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Gent

Gent heeft moeite moeten doen om het hart van de Nederlander te veroveren. Nu is de stad met z’n indrukwekkende historische centrum net zo populair als Antwerpen en Brugge. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Gent.

Wat te doen in Gent?

Niet zo stads als Antwerpen, niet zo’n openluchtmuseum als Brugge. Gent zit er een beetje tussenin. Het historische centrum is lekker compact en goed te belopen. Een van de populairste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip: de Sint-Baafskathedraal met het wereldberoemde veelluik ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck. Statige gildehuizen kenmerken de Korenlei en Graslei, waar de rondvaartboot vertrekt. Gent verrast in vele opzichten: zo is de Oost-Vlaamse stad bekend om haar street art en wemelt het hier van de vintage kleding- en interieurwinkels. Goed voor een afwisselend weekend weg!

1. Sint-Baafskathedraal: Lam Gods als publiekstrekker

Zoals bezoekers in het Amsterdamse Rijksmuseum meteen naar de Nachtwacht lopen, zo spoeden ze zich in de Sint-Baafskathedraal naar het beroemdste veelluik van België: De aanbidding van het Lam Gods (1432) van Hubert en Jan van Eyck. Vergeet echter niet de andere kunstwerken in de kathedraal te bekijken, waaronder schitterend bewerkte grafmonumenten en het schilderij ‘De intrede van Sint-Bavo in het klooster’ van Pieter Paul Rubens.

Het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck is niet alleen het beroemdste veelluik van België, het is ook ’s werelds meest gestolen kunstwerk. Een van de twaalf panelen is nog altijd niet terecht en wordt nu vervangen door een replica. Restaurateurs vonden tijdens een opknapbeurt penseelharen en vingerafdrukken van de gebroeders Van Eyck terug.

2. Relaxen op de historische Korenlei en Graslei

Gent is een studentenstad en op een warme dag is dat goed zichtbaar op de Korenlei en Graslei: de kades en terrassen zijn dan overbevolkt met jongeren die een pintje pakken op deze gezellige plek aan de Leie. Kijk je ogen uit bij de versierde, monumentale gevels, waarvan sommige jonger zijn dan je denkt.

Zo lijkt de Graslei, de oude haven van Gent, op een decor uit de 17e eeuw. Hoewel de schoonheid van de panden ongeëvenaard is, zijn er een paar monumenten die aanmerkelijk jonger zijn. Het Metselaarshuis (op nummer 8) is een kopie van het 16e -eeuwse Metselaarshuis tegenover de Sint-Niklaaskerk in Gent. De trapgevelwoning werd speciaal voor de wereldtentoonstelling van 1913 nagebouwd.

3. Must tijdens een weekend weg: het Belfort

Drie torens bepalen de ‘skyline’ van het middeleeuwse Gent, waarvan het 14e-eeuwse Belfort de meest iconische is (de andere torens zijn van de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal). Voor een mooi uitzicht op de stad moet je de driehonderd treden van een nauwe stenen trap beklimmen. Bekijk de beroemde Klokke Roeland, waarover zelfs in 1877 een lied is geschreven, het officiële lied van de stad Gent.

Naast het Belfort staat de oude cipierswoning waar een legende mee verbonden is. Deze wordt uitgebeeld in een gevelsteen met de naam ‘Mammelokker’. Het verhaal gaat dat een gevangene, die veroordeeld was tot de hongerdood, na dertig dagen nog niet was gestorven. Later bleek dat de dochter die hem bezocht hem stiekem de borst gaf.

4. Vintage shoppen tijdens je stedentrip

Een onverwachte kant van Gent: je kunt er uitgebreid shoppen in retro- en vintage winkels. Meubels uit de jaren tachtig, dansjurken in rockabilly-stijl, Scandinavisch design en maar liefst veertien(!) kringloopwinkels. Gent is een koopjesparadijs.

Ook de markt zorgt voor veel snuffelplezier. De brocantemarkt bij de Sint-Jacobskerk is de oudste ‘prondelmarkt’ van België. Open in de ochtenden van vrijdag tot en met zondag. Gentenaren bezoeken graag de dagelijkse bloemenmarkt op de Kouter.

5. Midden in de stad: het Gravensteen

Het Gravensteen straalt iets ongenaakbaars uit: dit robuuste kasteel uit de 9e en 12e eeuw kwam je niet zomaar binnen. De graven van Vlaanderen verbleven hier, totdat graaf Lodewijk van Male genoeg kreeg van het gebrek aan comfort. Heel toepasselijk zijn het Wapenmuseum en het Gerechtsmuseum er nu gehuisvest. De collectie varieert van middeleeuwse bijlen tot folterwielen. Niet voor tere zieltjes!

In het Gerechtsmuseum leer je over rangen en standen. Was je een gewone burger, dan kon je rekenen op een terechtstelling met een hakmes. Het zwaard als executiemethode was voorbehouden aan de elite. De guillotine maakte een eind aan deze ‘klassenjustitie’.

6. Gent als grondlegger van street art

De historische stad Gent als voorloper van de street art: het is raar maar waar. Twee belangrijke grondleggers van de street art zijn afkomstig uit Gent, namelijk ROA en Bué. Je bekijkt het werk van deze en nog veel andere kunstenaars op verschillende plekken in de stad.

Een paar tips. De autovrije Tweebruggenstraat exposeert kunstwerken van bekende artiesten, maar ook street art van verschillende collectieven. Aan het Tempelhof vind je de bekende slapende reuzenkonijnen. De Werregarenstraat staat bekend als het graffitistraatje.

7. Dwalen en smullen in het Patershol

Zoek je een authentiek stukje Gent waar de geschiedenis voelbaar is, dan gooit het Patershol zeker hoge ogen. Ooit een arbeidersbuurt die na de Eerste Wereldoorlog zelfs in een soort getto veranderde, is het Patershol nu een geliefde woonplek van jonge Gentenaren. De nauwe straatjes zitten vol leuke cafés en restaurantjes.

Een populair museum in het Patershol is het Huis van Alijn. Gevestigd in een oud ziekenhuis, belicht het museum het dagelijkse leven van de 20e-eeuwse Gentenaar. Je ziet zijn koffieservies en televisie en er worden filmpjes vertoond van het dagelijkse leven. Geniet na je bezoek aan het museum van lokale kazen en worsten in een authentiek volkscafeetje.

8. Brug met uitzichten: Sint-Michielsbrug

De meest bezochte brug van Gent is de Sint-Michielsbrug. Niet alleen omdat het bouwwerk zelf een plaatje is – een romantische stenen boogbrug met lantaarns – maar ook omdat deze plek het fraaiste zicht biedt op de bezienswaardigheden van Gent. De gevels aan de Graslei en de Korenlei én de beroemde drie torens van Gent zijn zichtbaar: beter kan het niet.

Bezoek als je hier toch bent de 13e-eeuwse Sint-Niklaaskerk. De kerk dankt haar grijsblauwe kleur aan het Doornikse blauwsteen waaruit ze is opgetrokken. Bijzonder is dat de 76 meter hoge toren niet boven de ingang, maar boven de kruising van de beuken van de kerk is gebouwd. De Sint-Niklaaskerk is een mooi staaltje van Scheldegotiek.

9. Relaxen in de parken van Gent

Slenteren maakt moe, maar gelukkig beschikt Gent over een aantal openbare tuinen en parken. Het Citadelpark is het grootste stadspark, waar vele Gentenaren met mooi weer bij elkaar komen. Bij alle bijzondere bomen staat een naamzuiltje. De gietijzeren muziekkiosk uit 1885 is nog steeds in gebruik. In de zomer worden er vaak (gratis) zomerconcerten georganiseerd. 

Aan de rand van het Citadelpark zit de minder bekende Plantentuin van de Universiteit Gent. Met 10.000 plantensoorten, broeikassen en een arboretum is de tuin een traktatie voor de groenliefhebber én voor de toerist die een beetje rust kan gebruiken.

10. Gent met z’n vele specialiteiten

Aan lekkernijen geen gebrek in Gent: proef de Callas confiture en de Ganda ham. Ook heerlijk: Gentse neuzen of cuberdons (zachte snoepjes) en Gentse waterzooi, een typisch Gents gerecht gemaakt van kip, groenten, room en aardappelen.

Tijdens de jaarlijkse Gentse Feesten, een van de grootste volksfeesten van Europa, is er een andere bijzondere specialiteit te koop: kroakemandels, in olie gebakken, flink gezouten erwten die uit een puntzak worden gegeten. De Gentse Feesten duren tien dagen en vinden in juli plaats. Leuk om je weekend weg in deze periode te plannen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar België en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.