Aanrijding en aansprakelijkheid
Heb je een aanrijding gehad en ben je gewond geraakt? Dan is het de vraag wie de aanrijding heeft veroorzaakt. Degene die de verkeersregels heeft overtreden is namelijk in de meeste gevallen verplicht om de schade van het verkeersslachtoffer te vergoeden. Deze verplichting noemen wij ook wel aansprakelijkheid.
Een verkeersongeluk kan op verschillende manieren plaatsvinden. Daarom wordt er per situatie bekeken waar de aansprakelijkheid ligt. Ook van invloed op de aansprakelijkheid is daarnaast of je een zwakke of sterke verkeersdeelnemer bent.
In het verkeer wordt onderscheid gemaakt tussen zwakke en sterke deelnemers. Onder zwakke verkeersdeelnemers wordt verstaan:
- Voetganger
- Fietser (ook elektrische fiets)
Neem je deel aan het verkeer met één van onderstaande voertuigen? Dan word je gezien als een sterke verkeersdeelnemer:
- Auto
- Brommer
- Motor
- Scooter
- Scootmobiel
- Tractor
- Vrachtwagen
Aanrijding voetganger of fietser
Voetgangers en fietsers worden beschouwd als kwetsbare deelnemers omdat zij zich niet in een voertuig bevinden dat hen bescherming biedt. Als je als voetganger of fietser wordt aangereden door een motorvoertuig, dan heeft dit bijna altijd letsel tot gevolg. Zij genieten daarom extra wettelijke bescherming. Bij een aanrijding tussen een auto en voetganger/fietser betekent het dus dat een automobilist bijna altijd aansprakelijk is.
Je kunt zelfs een gedeelte van je letselschade vergoed krijgen als de aanrijding (deels) de schuld is van jou als voetganger of fietser.
Is het verkeersslachtoffer jonger dan 14 jaar? Dan geldt de zogeheten ‘100%-regel’. De motorvoertuigbestuurder is in dit geval 100% aansprakelijk voor de letselschade, ongeacht wie het ongeluk heeft veroorzaakt.
Meer over aanrijding met een voetganger of fietser
Aanrijding met een motorvoertuig
Heb je als autobestuurder een aanrijding gehad met een ander motorvoertuig? Dan is de aansprakelijkheid afhankelijk van het voertuig waarmee je in botsing bent gekomen en de op dat moment geldende verkeersregels. Deze situatie ter plaatse is van invloed op je recht op schadevergoeding.
Wil je je schade na een verkeersongeval verhalen? Dan is het belangrijk dat je een tegenpartij aansprakelijk kunt stellen voor het ongeluk. Daarnaast moet je bewijzen dat jouw verwondingen door het ongeluk zijn ontstaan.
Verkeersletselcheck
Ben je gewond geraakt na een verkeersongeluk en ben je benieuwd of je recht hebt op een schadevergoeding? Raadpleeg dan onze letselschadespecialisten voor gratis juridisch advies of vul de Verkeersletselcheck in. ANWB letselschade experts vertellen aan de hand van jouw antwoorden of je recht heb op een vergoeding.
Deel deze pagina