10 routes vol heldenverhalen
Wandelen of fietsen door de historie van de KNRM
Al tweehonderd jaar redt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) iedereen die in de problemen komt op het water. Of het nu een zeeman in nood is, een vermiste surfer of de bemanning van een zeiljacht met gebroken mast. De vrijwillige reddingbootbemanning staat 24 uur per dag stand-by om uit te rukken. Dat kun je gerust heldhaftig noemen. Deze wandel- en fietsroutes verhalen over noordwesterstormen, schipbreuken en dappere reddingsacties.
Op zaterdag 25 mei is het Reddingbootdag. Dan geven KNRM reddingstations een inkijkje in hun reddingwerk. Je kunt zien welke reddingmaterialen ze gebruiken, hoe een overlevingspak eruitziet en je kunt meevaren met een reddingboot. Je kunt er meteen een leuke route aan koppelen. Of duik op een ander moment in de reddinghistorie met een van de onderstaande routes. knrm.nl
Wandelroutes
Redders op zee-route Den Helder, 11 km
De oorsprong van de KNRM ligt in Den Helder. Deze route voert vanaf het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers naar Huisduinen, waar een dramatisch afgelopen reddingspoging leidde tot de oprichting van de KNRM. Wandelend langs zee passeer je herdenkingsplekken waar redders de eer krijgen die ze verdienen.
Bekijk de wandelroute
Redders op zee-route Egmond aan Zee, 5 km
In het KNRM reddingstation van Egmond aan Zee staat de moderne reddingboot klaar om in actie te komen. Maar deze route laat ook zien hoe de roeiredders van vroeger werkten. De wandeling gaat langs mooie uitzichtpunten, sculpturen met een verhaal en Jaepie-Jaepie, het beeld van de bekendste Egmondse redder.
Redders op zee-route Hoek van Holland, 9 km
Het KNRM reddingstation van Hoek van Holland kent een geschiedenis van tragische ongelukken en bijzondere reddingen. De route voert langs de Nieuwe Waterweg, over de pier en het strand van Hoek van Holland en vervolgens door duinen en bossen. Beklim de oude vuurtoren van Hoek van Holland voor een uniek uitzicht op zee!
Redders op zee-route Veere, 9 km
Cultuur en natuur komen samen in deze wandelroute. Wandel door het rustige natuurgebied Veerse Kreek naar het levendige Veere en neem terug de dijk langs het Veerse Meer. Zo gemoedelijk als het plaatsje oogt op een zonnige dag, zo heftig ging het er soms in het verleden aan toe op het water.
Redders op zee-route Terschelling, 16 km
Terschelling heeft vanwege de ligging aan verraderlijke wateren de drukste KNRM-reddingstations van ons land. Tijdens deze wandelroute passeer je er twee. Je wandelt over hoge duinen, het Groene Strand, langs stuifduinen, door bos en langs zee. Een tocht vol verhalen over mysterieuze goudschepen en heldhaftige reddingen.
Redders op zee-route Schiermonnikoog, 16,5 km
De zee rond Schiermonnikoog was zo weerbarstig en gevaarlijk dat een reddingstation pure noodzaak was. Deze wandelroute begint op de Veerdam, waar de reddingboot klaarligt om in actie te komen. Je volgt de waddenkust, bezoekt een verstilde drenkelingenbegraafplaats in de duinen en ontdekt waarom Schiermonnikoog niet één maar twee vuurtorens heeft.
Fietsroutes
Redders op zee-route Texel, 45 km
De wateren rond Texel zijn berucht. Deze fietsroute voert langs de drie reddingstations van het eiland, neemt je mee langs plekken waar bijzondere reddingen plaatsvonden en laat je de verhalen ontdekken achter scheepswrakken en historische reddingboten.
Redders op zee-route Vlieland, 29 km
De uitgestrekte zandgronden bij de Vliehors en het verraderlijke Stortemelk bij Vlieland hebben door de eeuwen heen heel wat schepen in gevaar gebracht. Deze fietsroute neemt je vanaf het moderne KNRM boothuis in de jachthaven mee naar oude reddingbootschuren, het Reddingbootpad en monumenten voor drenkelingen.
Redders op zee-route Ameland, 30 km
Ameland kreeg al vroeg een eigen reddingstation. Niet zo gek als je de wrakkenkaart van Ameland bekijkt. Tijdens deze fietsroute volg je vanaf Nes de Waddendijk naar Hollum en trap je terug via de duinen. Onderweg kun je historische reddingschepen bewonderen en - met een beetje geluk - een reddingbootdemonstratie met paarden.
Redders op zee-route Neeltje Jans, 40,5 km
Deze fietsroute voert deels over de Oosterscheldekering. Met de wind in je gezicht en de klotsende golven om je heen besef je hoe uitdagend het werk van de KNRM is! Vanuit de jachthaven van Burghsluis trap je naar de KNRM-reddingstations op het voormalige werkeiland Neeltje Jans. Onderweg passeer je duinbossen, verdronken dorpen en uitkijktorens.