Zo kies je de juiste sneeuwkettingen voor je auto
Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg)wegen te kunnen rijden. Ze bieden extra grip. Zo kies je de juiste voor jouw auto.
Wat doet een sneeuwketting
Een sneeuwketting, of meer algemeen, een antislip voorziening voor auto’s, zorgt voor een verhoging van de kracht die aangedreven wielen op sneeuw kunnen overbrengen. In de praktijk spreken we over een sneeuwketting als het systeem is opgebouwd uit een stalen ketting.
Als het systeem geen ketting is dan hebben we het over een wegrijhulp of tractiehulp. In Nederland is het gebruik van (stalen) sneeuwkettingen niet toegestaan. Textiele wegrijhulpen zoals hoezen of autosokken mogen wel, omdat die het asfalt niet beschadigen.
Traditionele sneeuwkettingen
De traditionele stalen sneeuwketting wordt achter het wiel vastgeklikt met een stalen ring of een flexibele kabelring. De ketting loopt kruislings over het loopvlak van de band en wordt aan de voorzijde van het wiel vastgeklikt. Daarna wordt het geheel met een spanketting handmatig aangetrokken. Na ca. 25 meter rijden, als de ketting zich goed gezet heeft, moet hij worden nagespannen.
Loopvlakkettingen
Heb je banden met een lage zijkant, dan kun je beter kiezen voor loopvlakkettingen. Bij dit type sneeuwketting zit de ketting alleen op het loopvlak van de band, zodat het de velg niet kan beschadigen. Vaak zijn dit soort systemen snel te monteren. Daarom worden ze ook wel snelmontagekettingen genoemd.
Textiele wegrijhulpen
De laatste groep die we kunnen onderscheiden zijn de textiele wegrijhulpen. Dit zijn hoezen of sokken of ook wel touwachtige kunststof kabelkettingen. Ze zijn in sommige landen niet toegestaan zodra er een sneeuwkettingenplicht van toepassing is. Die sneeuwkettingenplicht herken je aan een blauw verkeersbord met daarop een band met een sneeuwketting (zie hieronder).
Shop sneeuwsokken voor jouw auto
Sneeuwkettingentest
In 2021 testte onze Oostenrijkse partnerclub ÖAMTC verschillende sneeuwkettingen op onder andere gebruiksgemak en slijtage. Bekijk hier de resultaten van de sneeuwkettingentest 2021.
Kopen of huren?
Twijfel je tussen sneeuwkettingen kopen of huren? We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij.
Hoe kies je de juiste maat sneeuwkettingen?
Kijk in het instuctieboekje van je auto of het gebruik van sneeuwkettingen mogelijk is bij de bandenmaat die onder jouw auto zit. Is dit het geval, check dan welke sneeuwkettingen voor jouw bandenmaat geschikt zijn.
Hoeveel sneeuwkettingen heb je nodig?
Je monteert sneeuwkettingen op de aangedreven wielen.
- Heeft je auto voorwielaandrijving, dan monteer je ze op de voorste wielen.
- Heeft je auto achterwielaandrijving, dan monteer je ze op de achterste wielen.
-
Op een vierwielaangedreven auto hoeven, binnen Europa, maar 2 sneeuwkettingen gemonteerd te worden. Of de kettingen op de voor of achteras gemonteerd moeten worden kan per merk/type verschillen. Het instructieboekje kan hier duidelijkheid in verschaffen.
Wanneer moet je sneeuwkettingen gebruiken?
Wanneer je verplicht bent sneeuwkettingen bij je te hebben, kan per land verschillen. Check dus vooraf wat de regels zijn.
Als je verplicht bent om sneeuwkettingen te gebruiken, wordt dit aangegeven met een verkeersbord. Daarop staat een afbeelding van een wiel met sneeuwketting.
Hoe hard mag je rijden met sneeuwkettingen?
Op de verpakking van sneeuwkettingen staat een maximumsnelheid genoemd, vaak is dat 50 km/h. We adviseren je om je hieraan te houden. Sneeuwkettingen zijn ontworpen voor lage snelheden. Zo bieden ze optimale grip. Ga je sneller, dan kunnen ze los of beschadigd raken. Je voorkomt ook dat je auto, de banden en de velgen beschadigen en de kettingen gaan langer mee.
Sneeuwkettingen omleggen
Hoe leg je sneeuwkettingen om? Bekijk hier de video:
Extra tips:
- Zorg voor vertrek dat je weet hoe je sneeuwkettingen omlegt. We raden aan om het thuis een keer in alle rust te proberen. Dat is een stuk prettiger dan wanneer je dit onderweg met het zweet op je voorhoofd moet doen.
- Pak sneeuwkettingen altijd als laatste in, zodat je ze makkelijk kunt pakken wanneer je ze nodig hebt.
Deel deze pagina