Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanvragen of verlengen rijbewijs

Het rijbewijs is geldig tot de datum die op het rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet je een nieuw rijbewijs hebben.

Aanvragen of verlengen

Het rijbewijs vraag je aan in de gemeente waar je woont. Als je je rijbewijs verlengt of een extra categorie wilt laten bijschrijven, kun je in steeds meer gemeenten het rijbewijs digitaal aanvragen. Het rijbewijs moet je persoonlijk ophalen bij de gemeente. Het duurt doorgaans 5 werkdagen voordat je nieuwe rijbewijs klaar is.

Verlopen rijbewijs

Het is strafbaar om te rijden met een verlopen of beschadigd rijbewijs. Je kunt hiervoor een boete krijgen.

Geldigheid rijbewijs

De dag waarop het besluit genomen is dat het (nieuwe) rijbewijs wordt afgegeven, geldt als de datum van afgifte (dit komt meestal overeen met de datum van aanvraag). Deze datum vind je op het rijbewijs. Op het rijbewijs staat ook de datum tot wanneer het rijbewijs geldig is. Let op, mogelijk vervalt de geldigheid van één van de behaalde categorieën eerder dan deze datum. 

Het rijbewijs wordt meestal afgegeven voor een periode van tien jaar. Hierop bestaan enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de aanvrager ouder is dan 65 jaar of op grond van (wijziging van) uw medische situatie. Dan kan een rijbewijs met een kortere geldigheid worden afgegeven.

Een rijbewijs dat is verlopen vóór 1 juli 1985 is niet meer te vernieuwen. Je moet dan opnieuw examen doen. Bij nieuwere rijbewijzen is dat niet het geval.

Bij een adreswijziging hoef je geen nieuw rijbewijs aan te vragen. Dit wordt automatisch aangepast als je je rijbewijs vernieuwt.

Nieuwe categorie

Heb je al een rijbewijs en slaag je voor een andere rijbewijscategorie, dan moet je een nieuw rijbewijs aanvragen. Je mag het voertuig van de nieuwe categorie pas besturen als de nieuwe rijbewijscategorie op je rijbewijs staat. 

Wijziging medische situatie

Als bestuurder ben je zelf verantwoordelijk voor jouw eigen veiligheid en voor die van anderen. Om te mogen rijden moet men daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Twijfel je of je rijgeschikt bent, dan is het verstandig een Gezondheidsverklaring van het CBR in te vullen. Doe je dit niet en blijk je ongeschikt, dan kan dit gevolgen hebben voor onder andere de aansprakelijkheid en de afwikkeling van de schade na een ongeluk.