Tent en tentdoek schoonmaken, onderhouden en opbergen
Weg met vlekken en lekken!
Als kampeerliefhebber weet je dat als je lang van je uitrusting wilt genieten, je deze goed moet onderhouden. Met deze onderhoudstips houd je je tent waterdicht en schimmelvrij.
Onderhoud en reparatie
Met deze tips zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je tent.
- Maak de slik- en spatranden en eventuele ramen schoon met lauw water en laat de tent drogen. Klop het vuil van binnenuit van het tentdoek los en veeg het weg met een zachte borstel. Maak het grondzeil, de haringen en de grondpennen schoon en laat deze ook even drogen. Neem stokken met een vochtige doek af.
- Zitten er gaten in het grondzeil? Voor beschadigde PVC-grondzeilen bestaan er speciale reparatiesetjes. Grondzeil van nylon is te repareren met zelfklevende stukjes nylon met een beschermende schutlaag.
- Zitten er scheurtjes of winkelhaken in het tentdoek? Voor katoenen doek zijn zelfklevende reparatiestrookjes te koop. Deze moet je met een strijkbout aanbrengen. Voor het repareren van nylon en polyesterdoek kun je het beste de leverancier raadplegen.
- Ga roestvorming op de stokken tegen door deze met een beschermingsmiddel te behandelen, anders schuiven ze niet meer goed in. Je koopt dit bij kampeerspeciaalzaken. Tip: autowas kan roest helpen voorkomen, maar dat moet je dan wel goed uitpoetsen.
Tent waterdicht maken
Katoenen tentdoek
Laat je katoenen tentdoek toch hier en daar water door? Dan kun je dit doek weer waterdicht krijgen met impregneermiddelen in speciale spuitbussen en flacons met handpompbediening. Deze middelen zijn in principe niet bedoeld voor synthetisch doek zoals polyester, lees daarom de gebruiksaanwijzing altijd goed door.
Polyester tentdoek
Voor (gecoat) synthetisch doek zoals polyester zijn ook spuitbussen met impregneermiddelen te koop. Voor een kleine lekkage kun je ook een (naad)afdichtingsmiddel gebruiken. Beschadigde plekken repareer je met 'repair tape'.
Bekijk de voor- en nadelen van alle soorten tentdoeken.
Lekkende naden
Naadlekkage is meestal goed te verhelpen. Voor grondzeilen en synthetische doeksoorten (nylon, polyester) is speciale tape of naadafdichting te koop. Lekkende naden van katoenen tenten kun je door impregneren weer waterdicht maken.
Weg met schimmel en vlekken!
Algen en schimmel kunnen op elk type tentdoek ontstaan, dan zit 'het weer' in het doek. Algen krijg je als je de tent lang op een vochtige, schaduwrijke (bomen)plek zet. Schimmel ontstaat door vuil en bacteriën (bijvoorbeeld door te koken in de tent) en als de tent te lang nat ingepakt heeft gezeten.
Synthetisch doek laat zich goed behandelen. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je het doek zo snel mogelijk behandelt:
- Met een zeer verdunde oplossing (1:10) van bleek- of chloorwater. Gebruik daarbij een zachte borstel.
- Spoel na een kwartier goed af met koud water.
Bij katoenen tenten is schimmel erg moeilijk te verwijderen. Als het katoen door en door is aangetast, is er meestal niets meer aan te doen. Zorg daarom dat je een katoenen doek als preventie ook aan de binnenkant goed impregneert met ademende vochtwerende middelen.
Je kunt ook gebruik maken van speciale schoonmaakmiddelen die in de kampeerwinkel te koop zijn.
Hars helemaal verwijderen is lastig, er blijft meestal toch nog een vlek achter. Maar:
- Laat de hars eerst uitharden. Dat versnel je met hulp van een ijsblokje, of door het doek in de vriezer te leggen. De hars laat zich dan makkelijker verpulveren.
- Verwijder de hars daarna voorzichtig met een lepeltje of een mes.
- Voor de zekerheid kun je hierna het tentdoek met een waterafstotend middel behandelen.
Schraap of veeg de resten zo snel mogelijk af (bijvoorbeeld met een betaalpasje) en maak de plek schoon met veel lauw water. Of laat de poep opdrogen, schraap het dan af en veeg de resten weg met een zacht borsteltje.
Dep boter-, jus- of olievlekken met poreus papier af. Verwijder de rest met terpentine of wasbenzine. Behandel het doek met een lauw sopje van water en alkalivrije zeep en maak het daarna opnieuw waterdicht.
Laat deze vlekken liever zitten. De middelen waarmee ze te bestrijden zijn, tasten het tentdoek en de kleuren aan. Eventueel kun je (voorzichtig) een poging wagen met citroensap. Nabehandelen met een vochtige doek en een warm strijkijzer.
Was suikerhoudende druppels veroorzaakt door bladluis zo snel mogelijk met veel lauw water en een zachte borstel uit. Achterblijvende vlekken veroorzaken lekkage.
Laat het kaarsvet drogen of maak het, net zoals bij hars, koud. Breek het daarna en borstel het af. Met een papieren keukendoekje en een strijkijzer (laagste stand) het restant kaarsvet absorberen.
Katoenen doek: Spoel en was goed met lauw water.
Synthetisch doek: Bet met lauw water en was eventueel met alkalivrije zeep. Spoel goed na.
Bestrooi de vlek eerst met zout en dep met poreus papier. Verwijder de resten met lauw water. Is dat niet afdoende, behandel het doek dan voorzichtig met brandspiritus (alleen op donkere kleuren) of alcohol.
Schoonmaaktips
- Makkelijker gezegd dan gedaan maar: zet de tent goed op. Zorg voor een goede verdeling van de krachten op het doek, dan voorkom je schade aan de nok-ogen, ritsen, ramen, naden, afspanpunten en stokken. Loop tijdens 't kamperen af en toe rond de tent om de spanning op de afspanpunten na te lopen.
- Vuil en vlekken kun je voorkomen door de tent in te spuiten met speciale impregneerspray. Zit er toch wat vuil op? Laat dit dan niet te lang zitten. Dat geldt niet voor hars en vogelpoep, die kun je beter eerst laten uitdrogen. Hars krab je daarna voorzichtig weg met een mesje of lepeltje. Vogelpoep haal je daarna weg met een zachte borstel.
- Tentdoek maak je het best schoon met lauw water of speciaal daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen. Heb je een katoenen tent? Gebruik dan juist géén zeep of andere zeephoudende middelen: dat tast de waterdichtheid aan.
Zo berg je de tentspullen goed op
Probeer je laatste kampeerdag vrij te houden voor een opfrisbeurt van de tent, zoals je die eventueel ook in het voorjaar hebt gedaan. Dan kan deze thuis direct in de berging.
Een paar tips:
- Berg de tent en kampeerspullen schoon en droog op, op een droge, koele en donkere plek om verkleuring en schimmel tegen te gaan.
- Haal de tent en de slaapzakken uit hun hoes en berg ze losjes opgevouwen op. Je laat de spullen eigenlijk alleen in de hoes tijdens het reizen.
- Self inflating matjes berg je beter uitgerold op met het ventiel open. Berg je deze matjes opgerold op, dan verliezen ze hun self inflatable-functie. En laat je het ventiel dicht, dan kan er door de luchtdruk een lekkage ontstaan.
Bekijk nieuwe tenten in de ANWB webwinkel.
Deel deze pagina