Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vooral leasen van elektrische auto’s populair onder zakelijke rijders

“Elektrische auto’s vliegen aan het einde van het jaar met bosjes de deur uit”

Autolease is de laatste jaren sterk in opkomst, ook onder zzp’ers en mkb’ers. We gingen daarom in gesprek met Patrick van Weert - propositie marketeer bij ANWB Zakelijk - over zakelijke lease, de populariteit van elektrische auto’s en de aantrekkelijke bijtelling voor zakelijke rijders.

Zakelijke lease populair onder zzp’ers

Zowel private als zakelijke lease is enorm in populariteit toegenomen in de afgelopen jaren. Wat zijn trends die we zien op het gebied van lease? Patrick: “Private lease is in de afgelopen jaren echt gestegen: inmiddels rijden er meer dan 230.000 private leaseauto’s in Nederland. Ik denk dat daardoor ook zakelijke lease, met name voor zzp'ers en het mkb, een makkelijkere optie en meer top of mind is geworden. De trend die we nu zien op het gebied van zakelijk lease is de opkomst van elektrische auto’s. Door de opkomst van meer elektrische modellen is het aanbod sterk gegroeid. Ook de aantrekkelijke bijtelling maakt het leasen van een elektrische auto interessant”.

Wist je dat het ook mogelijk is om een bestelbus te leasen? Je kunt hem zelfs laten personaliseren en inrichten op maat.

In 2024 elektrisch leasen? Dan betaal je maar 16% bijtelling

Dankzij deze bijtellingsregel kunnen zakelijke rijders de komende jaren honderden euro’s per jaar besparen. Patrick legt uit: “Op het moment dat je een leaseauto rijdt en deze ook privé gebruikt, dan wordt dat gezien als verkapt inkomen. Daarom moet daar bijtelling over betaald worden. Voor elektrische auto’s is de bijtelling minder dan voor brandstofauto’s. Op dit moment is de bijtelling op elektrische auto’s 16% tot een cataloguswaarde van 30.000 euro. De bijtelling gaat elk jaar iets omhoog en zal in 2026 op dezelfde 22% zitten die nu ook voor brandstofauto’s geldt”.

De bijtelling wordt bepaald op het moment van aanschaf en is gedurende de looptijd van het contract (tot maximaal vijf jaar) geldig. Als je daarom dit jaar nog een elektrische auto leaset, maak je de komende jaren gebruik van 16% bijtelling. “Wat we daarom elk jaar zien is dat elektrische auto’s, die op een bepaald jaar zijn ingeschreven, aan het einde van het jaar echt met bosjes de deur uitvliegen. Ook aan het begin van het nieuwe jaar zijn er vaak nog auto’s beschikbaar die in het jaar daarvoor zijn ingevoerd. Zakelijke rijders kunnen zo profiteren van een interessante bijtelling”, vertelt Patrick.

Zakelijke rijders die hun auto enkel voor zakelijke doeleinden gebruiken, en daarom maar maximaal 500 km per jaar privé rijden, hoeven trouwens geen bijtelling te betalen. Het is dan wel belangrijk om een goede ritregistratie bij te houden.

Populaire elektrische leaseauto’s

Veel automerken bieden hun populaire modellen in elektrische varianten aan. Patrick: “We zien op dit moment de nieuwste elektrische lijn van Volkswagen doorkomen. Hiervan hebben we de Volkswagen ID.3 in ons assortiment en daar zijn we erg enthousiast over. De Hyundai Kona, Volkswagen Polo en de Tesla Model 3 doen het ook goed. Verder is de Polestar 2 populair bij de zakelijke leaserijders. Velen zien deze ook als de grote concurrent van de Tesla Model 3. De leasemarkt wordt op dit moment echt gedomineerd door nieuwe elektrische voertuigen”.

Elektrische personenauto’s zijn niet alleen populair onder zzp’ers die op kantoor werken. Patrick: “We zien steeds meer ondernemers met bedrijfsbussen die een elektrische personenauto leasen. Deze gebruiken ze om naar klanten en afspraken te gaan, zodat ze niet overal met hun bus heen hoeven te rijden. Mijn ouders lieten laatst bijvoorbeeld een nieuwe kachel in hun huis zetten. De installateur kwam in zijn Tesla aanrijden om de offerte te bespreken. Op het moment van plaatsen kwam hij gewoon met zijn bedrijfsbus aangereden. Het eerste traject voor deze ondernemers kan natuurlijk net zo goed met een personenauto gereden worden”.

Benieuwd naar welke auto’s je kunt leasen? Bekijk ons zakelijke lease aanbod.

Patrick van Weert: “Elektrische auto’s vliegen aan het einde van het jaar met bosjes de deur uit”

Voor wie is zakelijke lease geschikt?

Zakelijke lease is geschikt voor zzp’ers en mkb’ers die voor een vast bedrag in de maand in een nieuwe auto willen rijden. Patrick: “We focussen ons bij zakelijke lease - dat we in samenwerking met LeasePlan aanbieden - op zzp’ers en mkb-bedrijven die wat kleiner zijn, tot ongeveer drie kentekens. Voor deze ondernemers zijn we relevant, omdat ze in principe met één druk op de knop een auto bij ons kunnen leasen. Ze kunnen de gehele offerte online aanvragen en is er geen tussenkomst meer van een accountmanager”.

Het leasen van een auto in plaats van kopen heeft zo zijn voordelen. Zo zitten alle kosten in het leasebedrag inbegrepen en heb je geen onderhoudskosten. Patrick: “Op het moment dat je een leasecontract afsluit, weet je exact wat je per maand kwijt bent. Het enige dat je nog moet doen is tanken of bij elektrisch rijden laden. We hebben bij zakelijke lease vanuit de ANWB natuurlijk het mooie dat er ook altijd Wegenwacht bij zit zodat jij als ondernemer altijd zorgeloos en met plezier onderweg kan zijn”.

Zonder spaargeld toch een nieuwe auto rijden

Als je een nieuwe auto wilt kopen, dan heb je aardig wat spaargeld nodig. Voor veel starters en zzp’ers is dit daarom niet altijd een optie. Maar zonder spaargeld kunnen zij wel een nieuwe auto leasen. Patrick: “We hebben bij ANWB Zakelijke Lease een acceptatieproces waardoor je ook als starter of zzp’er echt in de mogelijkheid bent om een auto te leasen. Een zakelijk leasecontract wordt daarnaast, in tegenstelling tot private lease, niet als BKR-registratie vermeld. Dus als je een hypotheek wilt afsluiten of bezig bent met het kopen van een huis, dan is zakelijke lease interessanter dan private lease”, aldus Patrick.

Als ondernemer heeft zakelijke lease ook een aantal fiscale voordelen. Zo is de btw standaard aftrekbaar en mag je alle gemaakte kosten afschrijven van je winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Twijfel je of je private of zakelijk moet leasen? Op onze pagina ‘Private of zakelijke lease als zzp’er’ helpen we je om een keuze te maken.

Benieuwd naar zakelijk leasen? Op onze pagina ‘Hoe werkt zakelijke lease’ vind je meer informatie over hoe ANWB Zakelijke Lease werkt.

Wegenwacht® voor de Zaak 

Hulp bij pech speciaal voor ZZP en MKB, of je nou privé of zakelijk rijdt. Ook in het buitenland.

ANWB Mobiliteitskaart 

Met de mobiliteitskaart van ANWB voor de Zaak kun je zorgeloos gebruikmaken van alle vormen van vervoer.

ANWB Zakelijke Lease 

Voordeliger zakelijk leasen met ANWB voor de Zaak. Je hebt geen onverwachte kosten en je kunt zorgeloos autorijden.

Pechhulpverlening voor grootzakelijk 

Pechhulp op maat. Speciaal voor bedrijven in de automotive branche. Met Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.