Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

10 waardevaste tweedehands stadsauto’s

Tweedehands stadsauto's blijven geld waard

Ben je op zoek naar een tweedehands stadsauto? Een slimme keuze, want auto's in die klasse zijn zonder uitzondering waardevast. Bovendien zijn ze altijd goedkoper dan een gloednieuwe stadsauto - die zijn tegenwoordig onbetaalbaar geworden. Daarom tippen wij voor jou 10 waardevaste gebruikte stadsauto's.

Eigenlijk zijn alle tweedehands stadsauto’s op dit moment heel waardevast. Dat komt omdat de actuele nieuwprijzen erg hoog zijn in vergelijking tot die van pakweg 5 jaar geleden. Bovendien verdwijnen nieuwe stadsauto’s snel van de markt omdat de ontwikkelingskosten veel te hoog zijn geworden door milieu- en veiligheidseisen. Kortom: je kunt dus met een gerust hart een tweedehands stadsauto kopen, want hij blijft zijn geld waard!

Hyundai i10

Dit is geen auto waarvan de buren in katzwijm vallen, maar wat zou het? Hij is wel zeer betrouwbaar, zo meldt de Wegenwacht. Een betere auto is in deze klasse niet te koop, zo simpel is het. Vijf deuren zijn standaard en dat is mooi, want de Hyundai i10 is zelfs net groot genoeg voor vier volwassenen. Voor snel opgroeiende kinderen is achterin uiteraard ruimte genoeg. De bagageruimte meet 252 liter, dat is voor deze klasse een normale waarde. Eenmaal onderweg, vallen direct de verrassend fijne voorstoelen op.

Opel Karl

De Opel Karl is als occasion heel gewild. In de kleinste klasse is dit één van de modellen van Opel, speciaal voor mensen die een moderne no-nonsense auto willen en ‘waar voor hun geld’ verwachten. De Karl is in zijn soort een prima auto, zonder al te veel pretenties. Hij is best betrouwbaar en rijdt voor zijn klasse goed. Wie niet zoveel waarde hecht aan uitstraling of prestaties, is met de Opel Karl heel goed bediend. Typisch een auto voor een heel breed publiek. Dat wordt ook weerspiegeld door het grote aantal Karls dat in ons land rond rijdt. Minpuntje: de kofferbak is erg klein. Dus een krat bier meenemen of een grote verpakking Pampers is effe passen en meten.

Volkswagen Up!

De VW Up! heeft twee identieke zusjes de Skoda Citigo en de Seat Mii. Volkswagens kleinste rijdt – net dus als z’n zusjes - verbazend goed voor een auto van dit kleine formaat. Stadsauto? Ja, hij is compact en wendbaar. Maar ook op de snelweg gedraagt hij zich uitstekend. Daarbij valt onder meer, op kruissnelheid, het zeer lage geluidsniveau op. De Volkswagen Up! is zeer waardevast – wat fijn is zodra je hem hebt, want de kostenpost ‘afschrijving’ is dan lekker laag. Er zijn bij de Wegenwacht wel wat euvels bekend waaronder een koelvin die blijft draaien als de auto uit staat. Die vin trekt dan je accu leeg. Bij de 1.0-motor kan de gasklep blijven hangen en soms valt een bobine uit.

Kia Picanto

Koreaanse auto’s hebben een uitstekend imago. En dat is terecht want ze zijn betrouwbaar, springen zuinig om met brandstof en behouden hun waarde. Bovendien zijn de service en de garantie goed geregeld. Dat geldt zeker ook voor de Kia Picanto. Voor aanschaf van een occasion is het zinvol om te achterhalen hoe de auto is gebruikt. Alleen maar korte ritjes gelden in jargon als ‘tropenkilometers’. Op zich kan de Picanto daar best tegen, maar dan moet hij wel aantoonbaar (rekeningen) goed zijn onderhouden. Kwalitatief is Kia’s kleinste erg goed. Het enige dat de Wegenwacht meldt, is dat de zekering van de ruitenwissers soms de geest geeft en de wissers het dan niet meer doen. Maar dat is natuurlijk zo verholpen.

Toyota Aygo

Zeg je Toyota, dan zeg je betrouwbaarheid met de hoofdletter B. Dat geldt dus ook voor de Aygo en dat maakt deze dreumes erg waardevast. Deze Aygo maakt deel uit van een trio, dat is ontwikkeld door Toyota en PSA. Dat Franse concern heeft technisch dezelfde auto op de markt gebracht in de vorm van de Citroën C1 en Peugeot 108. De eerste generatie van dit drietal is zeer populair geworden. Deze tweede generatie van de Toyota Aygo is niet alleen een fractie groter, maar de drie merken onderscheiden zich ook veel nadrukkelijker van elkaar. De Wegenwacht meldt dat de halfautomaat relatief snel zijn koppelingsplaat verslijt (lees: dure reparatie) en dat de motoren soms wat olie verbruiken.

Fiat 500

De Fiat 500 is vooral populair vanwege zijn aaibare uiterlijk. Als je een Fiat 500 hebt, hoef je verder niks meer uit te leggen. Ga wel voor een benzineversie – er is ook een dieselversie geleverd al moet je die met een lampje zoeken – in combinatie met een gewone handgeschakelde versnellingsbak, want de halfautomaat wil volgens de Wegenwacht nog wel eens olie lekken of een elektronische storing hebben. Goed nieuws: er is een enorm groot aanbod dus je kunt er altijd eentje vinden die precies voldoet aan jouw wensen. Kies je een Fiat 500 met een open dakje, de Fiat 500C, dan zul je wat meer geld op tafel moeten leggen want die waren nieuw ook duurder. Bovendien zul je goed moeten zoeken want er zijn er niet meer zo veel van.

Suzuki Celerio

De Celerio is de opvolger van de bekende Suzuki Alto. De Suzuki Celerio is een uitermate betrouwbare auto. Nee, dit is geen bolide waarover je lyrisch wordt door geraffineerde vormgeving, maar hij heeft wel iets sympathieks en ‘eerlijks’ over zich. Hetzelfde geldt voor het interieur: alles zit waar je het verwacht en werkt zoals het hoort, design en materiaalgebruik zijn bescheiden. De Celerio is er uitsluitend als vijfdeurs en das mooi want een sterk punt van deze Suzuki is de ruimte achterin. Bij de Wegenwacht is één kleinigheidje bekend, waarmee de Suzuki Celerio zijn bestuurder in de steek kan laten. De startblokkering wordt heel soms niet opgeheven, waardoor de motor niet aanslaat. Dit is zo’n klein probleempje dat de bestuurder dit meestal zelf kan oplossen met telefonische assistentie van de Wegenwacht. 

Citroën C1

De C1 is één van de zeer succesvolle modellen in de klasse van de stadsauto’s. Dit is er zoals gezegd (zie hierboven bij de Toyota Aygo) eentje uit een trio (Peugeot 108 en Toyota Aygo) en het mooie is dat de Citroën C1 ondanks die sterke technische overeenkomst zich toch weet te onderscheiden door een vriendelijke, vrolijke vormgeving. In de basis is de C1 al een fors aantal jaren op de markt. Wij adviseren het model dat vanaf 2018 werd verkocht. De 1,0 liter driecilinder heeft bij de facelift van 2018 vooral wat meer trekkracht bij lage toeren gekregen en daarmee meer souplesse. Dat maakt ‘m vooral in stadsverkeer prettiger dan zijn directe voorganger. Eenmaal op kruissnelheid op de autosnelweg is ook het geluidsniveau net even lager. Ook dat pleit voor deze latere versie. De Wegenwacht meldt dat de koppeling relatief snel kan slijten.

Renault Twingo

Technisch is deze Twingo (vanaf bouwjaar 2014) verwant aan de Smarts Fortwo en –vooral- Forfour van dezelfde bouwjaren. Sterke eigenschap is daarbij het behoorlijk hoge kwaliteitsniveau. Het is alleen wel een compleet ander ding dan de twee eerdere en heel succesvolle Renault Twingo’s, die beide ‘gewoon’ voorwielaandrijving hadden en met de motor overdwars voorin. In deze Twingo hangt de motor achterin. Deze generatie van de Twingo toont zich uitermate betrouwbaar. De enige klacht die bij de Wegenwacht bekend is, betreft een niet herkende sleutel, maar ook dat is vrij zeldzaam.

Smart Forfour

De smart Forfour is en blijft een heerlijk eigenwijze en onderscheidende auto om te zien. Hij is compact en oogt vooral relatief smal. Voordat je gaat rijden is het slim om eerst een aantal bijzonderheden goed op je te laten inwerken. De motor zit helemaal achterin. Dit betekent wel dat je door de warmteontwikkeling rekening moet houden met je bagage. De diepvriesmaaltijd die je bij de supermarkt hebt gekocht, zal thuis wel ontdooid zijn, om over chocola maar niet te spreken. De benzinemotoren zijn er handgeschakeld of met een halfautomatische zestraps transmissie. Kies gewoon voor de handbak – dan blijft je Smart het meeste waard. Bij de Wegenwacht zijn wel wat euvels bekend.

Jouw waardevaste stadsauto nog niet gevonden?

We hebben het aanbod voor je aangevuld met de informatie die je van de ANWB kent, zoals de richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, inzicht in de maandelijkse autokosten (incl. afschrijving), de bevindingen uit de ANWB Autotest en die van de Wegenwacht. 

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf309,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand. Nu als aanbieding de Peugeot 208.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.