Met de hand wassen of door de wasstraat
Maakt het eigenlijk verschil?
Goed onderhoud van je auto is belangrijk. Daar hoort natuurlijk ook een regelmatige wasbeurt bij. De een zweert bij wassen met de hand; de ander rijdt het liefst even door de wasstraat. Maakt het eigenlijk verschil? We zetten de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rij.
Met de hand wassen
We beginnen met zelf je auto wassen. Een van de voordelen hiervan is de grondigheid. Met de hand kun je gemakkelijker moeilijk bereikbare plekken bereiken. In de wasstraat worden die nog weleens overgeslagen. Ook zie je zo sneller beschadigingen of beginnende roestplekjes.
Verder is het op lange termijn vaak goedkoper dan de wasstraat. De eerste keer zal je schoonmaakmiddelen en andere benodigdheden moeten aanschaffen, maar hier kan je heel lang mee vooruit.
Toch is er ook een nadeel: het mag niet overal. In sommige gemeentes is het niet toegestaan om je auto op straat te wassen.
Met je auto door de wasstraat
De wasstraat biedt een aantal voordelen die het overwegen waard zijn, vooral als je een druk schema hebt. In een paar minuten tijd wordt je auto even goed onder handen genomen – een stuk sneller dan wanneer je het zelf doet. Er bestaan trouwens verschillende soorten wasstraten:
- 'roll over'; een wasstraat waar je zelf de auto in parkeert. Na het invoeren van een kaart of code wordt je wagen gewassen. Dit soort wasinstallaties vind je vaak bij pompstations.
- de klassieke wasstraat; de auto wordt door een ketting voortgetrokken terwijl je er zelf nog in zit. Dit soort wasinstallaties kunnen meerdere voertuigen tegelijkertijd schoonmaken.
Ook is de wasstraat beter voor het milieu. Je zou het misschien niet verwachten, maar het is echt zo. Reinigingsmiddelen die worden gebruikt in de wasstraat, komen namelijk niet in het riool terecht, omdat het water wordt gefilterd. Verder kunnen moderne installaties het water hergebruiken, vaak tot wel negentig procent.
Nadelen van de wasstraat
Tegenstanders van de wasstraat beweren dat het gebruik ervan ten kosten gaat van de glans van je lak, maar hedendaagse wasstraten maken steeds vaker gebruik van textielborstels die lang zo'n nadelig effect niet hebben. Toch is een wasstraat wel gevoeliger voor krassen dan zelf wassen (mits je het goed doet, natuurlijk).
Pas ook goed op voor andere schade. Iedereen kent de bordjes wel waarop wasstraateigenaren waarschuwen voor schade aan je auto. Bij het gebruik van een wasstraat ben je zelf verantwoordelijk voor je buitenspiegels en de dakantenne; klap die dus vooraf in. Ook goed om te weten: de hoogte van de gemiddelde wasstraat is 2.10 meter.
Naar de wasstraat? Kies het goedkoopste programma
Uit onderzoek van de ADAC is gebleken dat goedkope, standaard wasprogramma’s voldoende zijn. 'Dure premium programma’s met bodemreiniging zijn niet nodig en kunnen zelfs tot problemen leiden', zo meldt de Duitse evenknie van de ANWB. 'Bij oudere voertuigen kan bij het reinigen van de bodemplaat vocht binnendringen via openingen in de voertuigbodem. Moderne voertuigen zijn daarentegen aan de onderkant meestal met plastic bedekt, waardoor het overbodig is om de onderkant te wassen als bescherming tegen corrosie.'
Gulden middenweg: een wasbox of wascabine
Vind je het prettig om je auto met de hand te wassen, maar mag dat binnen jouw gemeente niet op straat? Of heb je niet de juiste benodigdheden in huis? Dan is een waxbox of wascabine een fijne optie. Die is uitgerust met alles wat je nodig hebt om zelf je auto te wassen.
Deel deze pagina