Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB trekhaakkoffer test

9 modellen getest: welke moet je hebben?

Wie komt er geen ruimte tekort bij het inladen van de vakantiespullen? Een redelijk nieuwe oplossing voor wat meer laadvolume is de trekhaakkoffer. Is dat wat, zo’n koffer op je haak? We testten 9 modellen op verschillende eigenschappen.

Testresultaten per trekhaakkoffer

Toelichting score
5 = zeer goed | 4 = goed | 3 = redelijk | 2 = matig | 1 = slecht

Conclusies: wat is de beste trekhaakkoffer?

  • Zoek je een goede fietsendrager waarop je een box kunt zetten? Dan kom je uit bij de fietsendrager Bikelander van Westfalia, plus de Transportbox of de winnende combinatie van Thule: fietsendrager VeloSpace XT 2B plus box Backspace XT (samen € 1.228,-).
  • Wil je alleen extra pakruimte, dan zijn de beide Towboxen een goede, maar ook prijzige keuze: kantelbaar en voorzien van wielen en dus makkelijk te verplaatsen.
  • Is je budget beperkter, kies dan voor de combinatie Moving Box plus Moving Base. Het gebruiksgemak kan beter, maar deze stoffen ‘koffer’ biedt wel het meeste pakvolume, zit muurvast op de kogel en is de één na goedkoopste in de test.
  • De verschillen in gebruiksgemak en (een van de belangrijkste criteria) klemkracht op de kogel zijn groot. Zo hebben de Menabo Alcor 3 fietsendrager en Modula Re-Cargo te weinig klemkracht op de kogel en veroorzaakten zelfs schade tijdens de rijproeven. Daarom vinden we deze modellen geen aanraders.

Trekhaakkoffers in de ANWB webwinkel 

Uitgebreide testresultaten

Zoals eerder aangegeven, testten we de trekhaakkoffers op verschillende eigenschappen aan de hand van meerdere proeven. Hieronder lees je de uitgebreide testresultaten. 

Gebruiksgemak

Bij de ‘unboxing party’ van de negen koffers komen we veel verschillen tegen. Sommige zijn vrijwel of helemaal gebruiksklaar (beide Towboxen, Westfalia, Thule VeloSpace XT, MFT Backbox), terwijl andere koffers montage vereisen voor je op pad kunt: o.a. de Moving Box, Modula en Thule EasyBox.

Ook de inhoud en de vorm van de koffer zijn van belang voor het gebruiksgemak – en dan vooral bij het inpakken van bagage. Zo hebben de halfronde Thule VeloSpace XT en de smalle Westfalia Transportbox een onhandige vorm. De MFT is de beste keuze voor wintersporters. Deze kan aan de zijkant worden verbreed, zodat ook ski’s erin passen. De beide Towboxen en – vooral de zeer ruime – Moving Box zijn makkelijk in te pakken door hun rechthoekige vorm. Nadeel van de scherp geprijsde Moving Box: deze kan net als de Thule EasyBox niet kantelen. Je kunt dus niet even snel iets uit je achterbak pakken onderweg. Dus goed nadenken tijdens het inpakken voor vertrek!

Rijproeven

Andere grote verschillen lieten de koffers zien tijdens de rijproeven. Die deden we op de openbare weg (een gevarieerde route met o.m. een stuk snelweg, klinkerwegen, scherpe bochten, verkeersdrempels en kleine stijgingen) én op een afgesloten terrein. Bij de ‘gewone’ rijproeven waren de verschillen klein: de koffers hadden amper tot geen invloed op het rijden. Alleen de hoge Modula trilde wat nerveus in de achteruitkijkspiegel.

Bij de rijproeven op een afgesloten locatie deden we noodstops tot 100 km/u en uitwijkproeven tot 80 km/u met vol beladen trekhaakkoffers. Bij deze beproevingen kwam het vooral aan op de klemkracht van de dragers op de kogel. Daarin verschillen zowel het gebruiksgemak als de prestaties.

Beide Towboxen, Thule VeloSpace, Westfalia, Modula en MFT zet je makkelijk vast, door een hendel te draaien en vast te zetten. Bij de Thule EasyBox en de Moving Box gaat dat iets ingewikkelder (gereedschap nodig). Het merendeel van de trekhaakkoffers bleef bij alle rijproeven strak zitten. De MFT had wél flink wat speling op de kogel en de Modula en Menabo ‘dansten’ op de trekhaak. Deze modellen veroorzaakten ook schade aan de testauto tijdens de uitwijkproeven. Bij een hertest met enkele identieke dragers van Menabo ging het een stuk beter. Maar ook toen was er sprake van te veel speling én kwam een koffer deels los van de drager. Daarom krijgt Menabo een punt aftrek op de beoordeling ‘rijproeven’.

De rijproeven toonden aan dat trekhaakkoffers vooral bij onverwachte manoeuvres flinke krachten te verduren krijgen. Ze zijn daarom vooral geschikt voor grote bagagestukken met een laag gewicht, zoals slaapzakken of tassen met kleding. Zet je bagage het liefst vast met spanbanden (bijgeleverd bij de meeste modellen).

Regentest

Omdat het ook op vakantie wel eens regent – en in Zuid-Europa soms heel wat harder dan hier – stelden we de boxen bloot aan een zware regenproef. Daarbij werden de koffers een uur lang zwaar ‘beregend’ vanuit verschillende hoeken met behulp van een regen- en windmachine. Die test bleken vrijwel alle koffers goed aan te kunnen. Alleen de Towbox 3 en Westfalia lieten minieme lekkages zien (enkele druppels in de box), maar de Thule EasyBox liet veel te veel druppels door. Deze box heeft kleine gaatjes aan de achterzijde, zodat er na de regentest een plasje water op de bodem stond.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf294,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Huur je auto bij de ANWB 

Huur een auto bij de ANWB in binnen- en buitenland. Tegen aantrekkelijke all-in tarieven. Goed verzekerd en zonder eigen risico!

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.