Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu

Een accu in een auto zorgt voor opslag van elektriciteit. De accu wordt opgeladen door de dynamo en levert boordspanning en startstroom. Hoe werkt dat precies en hoe merk je het als hij niet goed meer werkt?

Wat is een accu?

In een accu zit elektrische energie, net als in de batterij van je mobiele telefoon. Die energie is in de eerste plaats nodig om de auto te starten. Als je de contactsleutel omdraait, levert de accu stroom aan de startmotor. Die gaat draaien en zorgt op zijn beurt dat de motor aanslaat. Op dat moment komt ook de dynamo in werking en die zorgt er weer voor dat de accu wordt bijgeladen. Verder levert de accu energie aan het boordnet.

Hoe werkt een accu?

Een 12V accu bestaat uit in serie geschakelde cellen die ieder een positieve en een negatieve platenset bevatten. Deze actieve materialen veroorzaken een spanning. Met die spanning kan stroom geleverd worden. Door stroom toe te voegen (laden) vinden er omgekeerde chemische reacties plaats waardoor er weer elektrische energie in de accu wordt opgeslagen.

De accu doet het niet, hoe komt dat?

Heb je per ongeluk het licht aan laten staan toen je de auto parkeerde? Rijdt de auto slechts korte stukjes of staat hij lang stil? Dan kan een accu leeg raken.

Met de behulp van een tweede auto en een set startkabels krijg je hem meestal wel weer aan de praat. Let bij het aansluiten van de startkabels goed op de plus- en minpolen van beide accu’s. Laat bij de hulpauto de motor draaien en zet daar de verlichting aan. Dat helpt om piekspanning te voorkomen. Als de motor weer draait, maak dan een rit van ten minste 20 km om de dynamo de kans te geven de accu weer bij te laden.

LET OP: Door ondeskundig handelen kan vooral bij moderne auto's door starthulp schade ontstaan aan de elektronica. Schakel bij twijfel altijd de Wegenwacht in.

Wat kost een accu?

De accu kan natuurlijk ook gewoon ‘op’ zijn. Dan zul je een nieuwe moeten aanschaffen. Je kunt een nieuwe accu laten monteren bij de dealer, een garage, een zogenaamde fastfitter (zoals bijvoorbeeld Kwikfit) of het zelf doen. Let op: bij moderne auto’s met veel elektronica moet de accu worden ingeleerd. Een professional weet precies hoe hij daarmee moet omgaan.

De prijs van een nieuwe accu varieert van € 100,- tot € 300,- afhankelijk van het soort accu. Alle auto’s met start/stopsysteem zijn met een duurdere AGM- of EFB-accu uitgerust. Met de montage van een accu is een porfessionele monteur ongeveer twintig minuten bezig

Wat kan ik zelf?

In sommige gebruiksomstandigheden is het voor de laadtoestand én het behoud van de accu nodig om hem met een externe lader op te laden. Denk dan aan auto’s die langdurig niet worden gebruikt of waarmee alleen korte stukjes worden gereden. Merk je dat starten moeizaam gaat, dan kan dat duiden op slijtage. De accu kan worden doorgemeten en zo nodig vervangen.

Hoe ga ik ermee om en hoe onderhoud ik een accu?

Een accu gaat zo’n drie tot zes jaar of soms zelfs langer mee. Hoe lang precies is sterk afhankelijk van het gebruik van de auto. Rij je alleen maar korte ritjes? Dan heeft de accu veel meer te lijden; hij moet regelmatig stroom leveren om te starten en krijgt de kans niet om volledig opgeladen te worden. Ook als je veel stroomverbruikers aan hebt staan terwijl de motor niet draait, raakt de accu heel snel leeg.

Waarom slijt een accu?

Tijdens het gebruik van de accu neemt de hoeveelheid actief materiaal steeds een klein beetje af. Op een gegeven moment is de hoeveelheid actief materiaal te klein om genoeg te leveren en moet de accu vervangen worden. Waarom dit vaak in de winter gebeurt? Kou eist meer van een accu en de lage temperaturen hebben een negatief effect. Ook bij zeer hoge temperaturen kan een accu die al aan slijtage onderhevig is sneller kapot gaan.

Welke levensduur mag je verwachten?

Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de (12 volt) accu verwachten dat deze 3 jaar meegaat. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen bij de verkoper/reparateur. Op een 12 Volt boordaccu zit minimaal twee jaar garantie.

Kapotte accu? De Wegenwacht staat klaar

Heeft je accu het opgegeven? Ook dan staan we voor je klaar. De Wegenwacht kan je accu testen en zo nodig ter plekke vervangen.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? Vooral start- en accuproblemen komen vaak voor.

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

Wat je pech ook is, met de Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Vanaf294,-p.m.
Private lease van ANWB 

Zorgeloos autorijden voor een vast bedrag per maand.

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in één app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren, hotel boeken, pech melden en meer.