onderhandelen aankoop nieuwe auto
Vraag gesteld door marloes1953 op 30 oktober 2017
Van alle kanten word je bestookt met adviezen over onderhandelen bij aanschaf nieuwe auto. In het grijs verleden heb ik wel eens onderhandelt maar nu moet ik dus opnieuw aan de bak. Kunt u mij aangeven wat de onderhandelingsmarges zijn en is het handiger de nu in bezit zijnde auto zelf te verkopen ipv inruil bij dealer.
Antwoord van Jos
ANWB ExpertU vraagt wat voor onderhandelingsmogelijkheden er zijn op een nieuwe auto.
Daar is géén eenduidige handleiding voor. Je zou heel globaal kunnen zeggen dat je zónder inruil op de netto nieuwprijs een korting van 6-8 procent zou kunnen bedingen. Er zijn echter tal van factoren die bepalend zijn voor wat mogelijk is. De korting op een kleine, compacte auto uit het A-segment is vaak héél summier omdat de marges daar zeer klein zijn. Wanneer het een grote middenklasser betreft, met binnenkort een modelwijziging op komst, blijkt er ineens veel meer te kunnen. Bij een poluaire auto met mooie verkoopcijfers zal de verkoper veel minder iemand met korting over de streep willen trekken.
In veel gevallen is het onderhandelingstechnisch slim om zonder inruilauto de showroom binnen te stappen. Zo kan je per dealer onderaan de streep zien waar je het beste je handtekening onder kunt plaatsen. In een ander geval kan een inruiler voor een dealer juist aantrekkelijk zijn vanwege veel vraag maar weinig aanbod en heeft die ene dealer er misschien al een potentiele koper voor met vervolgens een mooie inruilprijs.
Ik denk dat u vooral de ANWB/Bovag Koerslijst moet raadplegen voor wat een redelijke indicatie is van de inruilwaarde én de waarde op de particuliere markt. Vervolgens zou u binnen de regio bij dealers een offerte kunnen laten opmaken mét en zonder inruil. Hopelijk zijn dit dan wel verschillende dealers die niet onder de vleugels vallen van één dealer netwerk. Maar shoppen is het beste middel om uiteindelijk de meeste gunstige transactie te sluiten.
Deel deze pagina