Nieuwe methode voor fijnstofmeting APK diesels, komt mijn auto straks wel door de keuring?
Vraag gesteld door E. Kluwer op 20 april 2022
Ik las dat bij de APK keuring van diesels vanaf 2011 telling van fijnstofdeeltjes moet gebeuren. Dit zou ingaan juli 2022.
Ik heb geen idee of mijn Megane door die keuring zou komen. En stel dat hij daarop wordt afgekeurd, is dat dan te verbeteren zodat hij wel goedgekeurd wordt?
Ik rijd al een tijd op NESTE renewable diesel. Zou dat ook een lager aantal fijnstofdeeltjes opleveren?
Graag uw antwoord. En ik zou het fijn vinden als er een uitgebreid artikel hierover in het blad gepubliceerd kan worden. Ik ben vast niet de enige die zich hierover zorgen maakt.
Merk: Renault
Type: Megane diesel
Bouwjaar: 2012
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 110
Antwoord van Erik Jan
ANWB Expert
U heeft gelezen dat bij de APK keuring van diesels vanaf 2011 er een nieuwe methode ingaat voor fijnstofmeting. U vraagt zich af of uw Megane wel door de keuring komt.
APK nu
Met ingang van 1 januari 2020 geldt voor dieselauto’s met een door de fabrikant gemonteerd roetfilter de permanente eis dat het roetfilter goed dient te functioneren. De goede werking van het roetfilter wordt hierbij gecontroleerd door meting van het aantal roetdeeltjes in de uitlaat met een deeltjesteller. Voor dieselauto’s tot en met 2014 geldt hierbij een norm van 1.000.000 deeltjes per centimeter en voor dieselauto’s vanaf 2015 een norm van 250.000 deeltjes per kubieke centimeter. 1.000.000 deeltjes per kubieke centimeter betekent dat circa 20% van de deeltjes wordt doorgelaten. Bij 250.000 deeltjes per kubieke centimeter wordt circa 5% doorgelaten. Dit wordt nu visueel en met OBD of opaciteitsmeter bekeken en evt. gemeten.
APK per 1 juli 2022
Per 01/07/2022 wordt bij alle auto's die op kenteken een roetfilter hebben de deeltjesteller er bij gepakt. Komt de auto daar niet doorheen en wil de eigenaar het filter niet repareren of vervangen, dan bestaat er de mogelijkheid om het filter voor personenauto's met een bouwjaar t/m 2016 af te melden. Dan wordt de MRB wel verhoogd. De fabrikant van Neste Renewable Diesel claimt een lagere roetuitstoot als deze brandstof wordt gebruikt. Dat zou dus kunnen helpen.