Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mogen twee verschillende merken banden op een as zitten met de zelfde codering? En mag dat ook in het buitenland? Hoe zit het de bandenspanning.

Vraag gesteld door ykeenedith op 12 mei 2022

Ik heb vorig jaar een camper gekocht en nu blijkt dat het resevewiel een Firestone is terwijl de originele banden Continental zijn. De max. druk is verschillend bij Firestone 65 PSI en Continental 69 PSI maar voor Camper 5.5 Bar.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Twee merken, één as
Twee verschillende merken op één as is geen probleem. Ook in het wat dat betreft strenge Duitsland is het niet verboden. Een verbod elders in Europa hebben wij ook niet kunnen terugvinden. Het verdient weliswaar niet de voorkeur maar het is absoluut toegestaan. De collega's van de ADAC geven op hun website ook helderheid hieromtrent. 

Maximale druk
Overigens staat 65 PSI en 69 PSI voor respectievelijk 4,5 en 4,75 bar. Om daar vervolgens 5,5 bar in te pompen is dus niet verantwoord. Misschien moet u wel nog eens goed kijken of de betreffende banden voldoen aan de specificaties van de camper.

 

Reacties

R. Wagemakers

Auteur - 20 september 2024

Vreemde reactie van de ANWB. In de wet staat dat er op één as exact de zelfde banden moeten zitten. Ook de link naar de Duitse site (ADAC) waar de ANWB naar verwijst zegt dit.
Vreemd is echter dat de RDW andere ideeën daar op na houdt wat APK eisen betreft. Daar zeggen ze dat het niet uitmaakt welk merk als de maat maar het zelfde is.

Het doel van twee gelijke banden op een as is dat zij het zelfde reageren. Banden van verschillende merken en zelfs van een zelfde merk, van gelijke maat, kunnen een andere profilering hebben en dus anders reageren in geval van nood.

Jos

ANWB Expert - 24 september 2024

In de verwijzing van het ADAC artikel staat dat alléén de combinatie diagonaal en radiaal niet is toegestaan. Verschillende merken en profielen zijn wel toegestaan, en dat is feitelijk ook het APK standpunt. Uiteraard krijgt het standpunt rondom 4 overeenkomstige banden natuurlijk de voorkeur, zoals de ADAC dat ook terecht motiveert. Maar twee verschillende merken op één as maakt een auto niet meteen onveilig. Vandaar dat het APK reglement, waar het o.a. ook gaat om de minimale veiligheid, daar niet zo zwaar aan tilt.

De ADAC meldt; ''De zogenaamde "Mischbetyre" is verboden volgens de toepasselijke verkeersgoedkeuring (StVZO). "Mish-banden" betekent officieel alleen de combinatie van radiale en diagonale banden op een voertuig. Omdat moderne banden echter bijna uitsluitend in een radiaal ontwerp voorkomen, is dit verbod praktisch zinloos in het dagelijks leven''.

En verder meldt de ADAC....

Bandenmix: slechter rijgedrag; ''De combinatie van banden van verschillende fabrikanten met verschillende soorten profielen of rubberverbindingen op een auto is toegestaan volgens de StVZO. Volgens de ADAC worden echter veel van de toegestane combinaties niet aanbevolen.  Banden van verschillende fabrikanten, geprofileerde typen of rubberverbindingen kunnen de rijstabiliteit van de auto negatief beïnvloeden. Dit is vooral duidelijk bij aquaplaning, remmen of bochten''.

Verschillende banden op één as?; ''Iedereen die een band moet kopen, moet daarom proberen hetzelfde type band te krijgen. Aangezien dit in de praktijk echter niet altijd mogelijk is, moet ten minste één as uniform worden uitgerust''.

M. Slingenberg

Auteur - 23 augustus 2024

Twee merken is geen probleem, maar ze moeten wel van dezelfde afmetingen zijn. Als de bandenspanning van de banden op één as verschillen kunnen de afmetingen ook afwijken. Dezelfde merk banden op één as heeft dan ook verreweg de voorkeur. https://camperpunt.nl/banden/