Wel of geen winterbanden bij een temperatuur van meer dan 4 graden Celsius
Vraag gesteld door JanvdZwan op 13 maart 2018
Ik rij al vanaf eind november met winterbanden. Vanaf die eind november is het kwik nauwelijks beneden de 5 graden Celsius geweest ( omgeving randstad) volgens mij rij ik dan geruime tijd onveilig, het is gebleken dat bij temperaturen boven de 7 graden Celsius en bij nat wegdek winterbanden onveiliger zijn dan zomerbanden. (Langere remweg ) mij conclusie geen winterbanden meer monteren.
Antwoord van Erik Jan
ANWB ExpertDe eigenschappen van winterbanden hebben vooral veel nut op sneeuw en ijs en bij lage temperaturen. De winterband is specifiek ontworpen om in kritische omstandigheden voldoende grip te hebben en een acceptabele remweg, uiteraard met aanpassing van de snelheid en afstand.
Met kritisch bedoelen we een potentieel gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld de remweg op een besneeuwd wegdek. Die is voor een auto op winterbanden met 50 km/ altijd nog 35 meter. Een auto op zomerbanden heeft in die situatie gemiddeld 65 meter nodig om vanaf 50 km/h stil te staan. Ook de tractie is minimaal, waardoor auto's simpelweg niet vooruit komen. Voor en sneeuw en ijzel is een zomerband wat ons betreft ongeschikt.
Voor mensen die in iedere mogelijke weersomstandigheid in de winter op de auto moeten kunnen vertrouwen en voor mensen die met de auto op wintersport gaan adviseren wij winterbanden. Voor mensen die de auto kunnen laten staan - op dagen dat er sneeuw of ijs op de weg ligt of verwacht wordt - zijn winterbanden geen noodzaak.
Bij plus 10 graden is de zomerband eerder in het voordeel, maar de verschillen zijn veel kleiner dan bij gladheid. Er is dus geen sprake van een kritische situatie. De remweg van beide banden blijft zeer acceptabel. U was zeker niet onveilig op weg op winterbanden. De verschillen worden pas groot bij zomerse temperaturen.
Deel deze pagina