Levensduur camperbanden
Vraag gesteld door JCM.Markus op 16 oktober 2015
Ik heb de verzekering voorwaarden van de ANWB voor een camper doorgelezen en ik kom niets tegen over de leeftijd van banden die onder een camper zijn gemonteerd. Nu weet ik dat er verschillende verzekeraars zijn die de DOTcode + 6 jaar hanteren (oa NKC, Avero. Camperverzekert) wat mij vreemd overkomt, want je vind geen nieuwe band met een DOTcode die gelijk is met de datum van monteren. Meestal zijn ze al +/- 5 tot 6 maanden oud, dus die ben je al kwijt.
Tevens houd dit in als je winterbanden gebruikt je elke 5,5 tot 6 jaar 8 nieuwe banden moet kopen terwijl ze nog geen drie jaar zijn gebruikt. Is het niet veel redelijker om op zijn minst als de DOTcode en de factuurdatum binnen een bepaalde tijd vallen bv 6 maanden, de factuur datum te hanteren?
Tevens zegt Michelin dat camperbanden gemakkelijk tien jaar meegaan en dat bij de opslag van banden er van uit gegaan wordt dat 1 jaar opslag te vergelijken is met drie weken gebruik.
Gaarne verneem ik hoe de ANWB hier over denkt, en welke voorwaarden er voor wat betref een camperverzekering gelden.
Antwoord van Jos
ANWB ExpertU vraagt wat de levensduur is van camperbanden vanwege de polisvoorwaarden van een aantal verzekeraars.
Maximale leeftijd van banden in polis
Er zijn inderdaad verschillende verzekeraars die bij campers maar óók caravans een maximale leeftijd van 6 jaar hebben opgenomen in de polis voorwaarden. De ANWB is echter van mening dat een band van 6 jaar of ouder niet per definitie als onveilig bij het grofvuil terecht hoeft te komen. Er zijn nu eenmaal bepalende factoren en omstandigheden waardoor niet alléén de productie datum bepalend is voor de veiligheid van de band.
Oordelen op staat en conditie
Een band moet beoordeeld worden op staat en conditie en bij twijfel vervangen worden. Het voordeel van een camper is nog dat binnen de APK regelgeving banden gecheckt worden op uiteraard profieldiepte maar ook uitstulpingen en andere vormen van beschadigingen. Caravans kennen géén verplichte keuring en is alertheid van de eigenaar wel gewenst.
Vermindering in kwaliteit na 10 jaar
Overigens is een algemeen uitgangspunt dat een band maximaal 2 jaar na de productiedatum nog als nieuw beschouwd mag worden. De opslag in de bandenmagazijnen is zodanig zorgvuldig dat het verouderingsproces geen noemenswaardige invloed heeft. Ook de factuurdatum lijkt me geen uitgangspunt want ook dan wordt een band afgerekend op z'n leeftijd terwijl zo'n band conditioneel dan nog prima kan zijn. Wij zijn wél van mening dat een band na 10 jaar in kwaliteit minder wordt en is vervanging een aanbeveling. Bepaalde eigenschappen en prestaties worden dan gewoon minder maar niet per definitie onveilig.
Standpunt ANWB
Een maximale leeftijd van 6 jaar is dus niet ons standpunt. Daarbij komt ook dat in geval van schade er ook een bewijs moet zijn dat de oorzaak te wijten is aan de leeftijd van de banden.
Deel deze pagina