Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kun je de boordcomputer in nieuwe auto's laten uitzetten?

Vraag gesteld door YAS op 29 november 2015

Ik heb gemerkt dat ik klachten krijg van draadloze communicatie, zoals WiFi, Bluetooth e.d. Zoiets als ConnectedCar en al die sensoren zijn voor mij helemaal een ramp. Betekent dit dat ik vanaf nu geen nieuwe auto meer kan kopen? Of kun je de boordcomputer en alle draadloze communicatie laten UIT zetten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of draadloze communicatie bij de moderne auto van nu én in de toekomst uitgezet kan worden.

U meldt klachten te krijgen zodra u in de buurt bent van WiFi en Bluetooth verbindingen. Incidenteel komen we dergelijke klachten wel vaker tegen.

In veel gevallen zijn Connected Car verbindingen tot stand gebracht met een dommel waar je al dan niet voor kiest. Er zijn én komen echter steeds meer personenauto’s die data naar de autofabrikant versturen zonder dat de autobezitter daar weet van heeft. Bij deze nieuwe generatie auto's wordt dus automatisch deze dataverbinding gemaakt waar u mogelijk ook gevoelig voor kunt zijn.

De ANWB kijkt of specifieke regelgeving noodzakelijk is die de automobilist en zijn privacy wel voldoende beschermt. U schetst een situatie waarbij privacy bescherming niet het enige punt van aandacht zou moeten zijn. Incidenteel kunnen mensen overgevoelig zijn voor draadloze verbindingen en de moderne auto zou ook voor die groep fatsoenlijk berijdbaar moeten zijn. Op onze website wordt ruim aandacht besteed aan ''My car My data'' wat samen met zuster verenigingen kritisch wordt gevolgd. Op de betreffende pagina krijgt u de mogelijkheid te reageren op deze ontwikkeling. Ik zou u graag willen uitnodigen uw bezwaar via deze weg kenbaar te maken. Uiteindelijk schetst u een heel redelijk bezwaar waar misschien helemaal aan voorbij wordt gegaan.



***

Reactie van Merlinde:

Ik zie dat deze vraag 2 jaar geleden door iemand gesteld is. Ik kamp met hetzelfde probleem als die vraagsteller en wil een nieuwe auto zonder connected gedoetjes en zonder bluetooth. Ofwel: het moet absoluut uit te schakelen zijn. Welke -kleinere- auto komt hiervoor in aanmerking?
Het is overigens al lang en breed bewezen dat de hoge dosis draadloze signalen ons uit evenwicht halen. Electrosmog is -zeker in een vervoermiddel- (metalen kooi) uiterst gevaarlijk voor ons. Maar alle bewijzen worden hardhandig weggemoffeld, vanwege de economische belangen. ANWB: Doe hier iets tegen! Vrachtwagenchauffeurs die massaal hoofdpijnklachten van tolkastjes kregen bijvoorbeeld, die slapen op parkeerplaatsen met zendmasten, noem maar op. Het probleem is eenvoudig te verhelpen door de telefoon via een kabeltje met een buitenantenne te laten functioneren. En het connected verhaal is goed voor de economie, niet voor ons. Graag verwijs ik u naar: www.iemfa.org en stopumts.nl Tenslotte hoop ik dat de ANWB voor veiligheid èn gezondheid gaat kiezen, en dat u mij een auto-kooptip kunt geven. Bij voorbaat hartelijk dank!



***

Reactie van YAS:

Beste heer Van der Drift, na 2 jaar een antwoord op mijn vraag, hoera! Inmiddels is de overgevoeligheid voor elektrosmog flink uitgebreid en kan ik in geen enkele moderne auto meer rijden. Mijn eigen auto wordt steeds ouder, maar noodgedwongen kan ik geen nieuwe kopen, en straks zelfs niet meer de weg op. Ik wéét dat ik niet de enige ben. Dit gaat een steeds groter probleem worden, en niemand houdt hier rekening mee.

Als bijkomende info nog een interessant onderzoek, waarvan ik vind dat de ANWB beslist op de hoogte moet zijn, vanaf 22 minuten:

"Hersenverstoring in moderne auto. Eindelijk een experiment van de Universiteit Mainz met hersenafleiding (EEG). Het blijkt dat WiFi in auto's - en andere elektronica - onmiddellijke invloed heeft op EEG patronen in groot deel van de hersenen. Duitse TV RTL-Exploviv van 28 oktober. Uitzending begint vanaf 22.00 minuten. Duur 9 min."

https://www.tvnow.de/rtl/explosiv/sendung-vom-28-10-2017/player?utm_source=RTL&utm_medium=teaser&utm_campaign=Teaser_Format_Home&utm_term=explosiv

Dat er mensen zijn die nu al klachten krijgen van alle draadloze verbindingen is een feit. Hoe moet dat in de nabije toekomst? Vallen deze mensen buiten de boot? Zij kunnen geen auto meer kopen en rijden? Kunnen niet meer de weg op? Zoiets mag toch niet gebeuren? Bescherming van privacy is niet het enige probleem. Kan de ANWB hierin een bewustmakende rol spelen?