Snelheid camper tot 4500 kg
Vraag gesteld door op 24 mei 2020
Hoe hard mag ik met een camper tot 4500 kg met kenteken op personenauto en waar vind ik de gegevens. Ik heb me laten vertellen dat deze campers gelijkgesteld worden aan personenauto’s in binnen en buitenland.
Antwoord van Chaim
ANWB ExpertU heeft een zware kampeerauto (>3.500 kg). U wilt graag weten wat de maximum toegestane snelheid is voor dit voertuig.
In Nederland
Voor het bepalen van de maximum toegestane snelheid van een voertuig, is het van belang hoe dit voertuig is geregistreerd bij de RDW. Als er sprake is van een registratie als personenauto geldt de maximale snelheid die voor personenauto’s geldt. Buiten de bebouwde kom is dit afhankelijk van het soort weg 80 km/u of 130 km/u. Als de maximale snelheid beperkt wordt door een verkeersbord, geldt deze lagere maximum snelheid.
Voor kampeervoertuigen die als bedrijfsauto geregistreerd staan bij de RDW en een maximum toegestane massa hebben van meer dan 3.500 kg, geldt een maximum snelheid buiten de bebouwde kom van 80 km/u. Als deze maximumsnelheid beperkt wordt door een verkeersbord, geldt deze lagere maximum snelheid.
Buiten Nederland
In veel andere landen is de maximumsnelheid afhankelijk van het gewicht en geldt voor zwaardere voertuigen een lagere maximumsnelheid. Ieder land heeft echter zijn eigen regels. Voor informatie over de maximum toegestane snelheid voor een camper per land, verwijs ik u daarom graag naar de landeninformatie op onze website.
Conclusie
Op basis van het kenteken kunt u de voertuiggegevens opvragen bij de RDW. Ik raad u aan om de registratie van de camper bij de RDW te raadplegen. Voor het bepalen van de maximumsnelheid in het buitenland raad ik u vervolgens aan om de landeninformatie op onze website te raadplegen.
Reacties
H. Reimink, ANWB-Lid
19 juni 2024
Dank voor de details, bij de RDW kan je de gegevens van je camper zien, die van mij is geregistreerd als personen auto en camper met technisch max gewicht van 4000kg dus mag volgens de details met normale snelheid rijden zoals een personen auto, wel met C1 rijbewijs uiteraard.