Flikkerende LED-verlichting
Vraag gesteld door R. Kwakkel op 28 september 2020
Waarom branden de ledlampen van sommige auto's niet continu? Ze flikkeren. Het eerst viel mij dat op 's nachts bij achterlichten van sommige Volvo's. Als je je ogen heen en weer beweegt zonder je hoofd te bewegen krijg je een soort stroboscoop effect. Ik ervaar dat als hinderlijk, het leidt af.
Je ziet het ook goed bij slow-motion beelden van aankomsten in de Tour de France: de dagrij-leds van de volgwagens knipperen dan heel duidelijk. Waarom branden die led's niet continu?
Antwoord van Jos
ANWB ExpertU vraagt waarom u bij sommige auto's flikkerende LED-verlichting zo nadrukkelijk opvalt.
Overeenkomstige opmerkingen zijn vaak gericht op dagrijverlichting. Bij het inschakelen van dimlicht moet de dagverlichting uit en wordt een stadslicht of markeringslicht bijgeschakeld. Bij de meeste auto’s gaat het dagrijlicht echter niet uit maar wordt het gedimd, tot het niveau van het stadslicht. Maar een LED laat zich niet zo makkelijk dimmen. Uit een recent onderzoek blijkt dat om LED's te dimmen deze heel snel en heel vaak aan-en uitgeschakeld worden, enige honderden keren per seconde. Een menselijk oog neemt dan minder of gedimd licht waar en niet het aan- en uitgaan. Wanneer de frequentie van aan-en uitgaan echter tot honderd keer of minder per seconde daalt, dan zien mensen die daar gevoelig voor zijn een flikkerende verlichting.
Dat is ook het geval als het normale achterlicht en het remlicht door dezelfde LED’s geproduceerd worden. Die LED’s worden dan gedimd als er niet geremd wordt. Dan kan die frequentie u ook zodanig als hinderlijk opvallen. Nu kent elke lichtbron wel een soort van flikkering maar mat name wanneer LED wordt gedimd kan de lage frequentie bij sommigen als opvallend en vervelend worden ervaren.