Brandblusser in de auto: 10 veelgestelde vragen
Brand in je auto: je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt. Maar mocht het toch gebeuren, dan is het fijn dat je hierop voorbereid bent. Daarom is het verstandig om een brandblusser in de auto te hebben. We zetten de 10 meest gestelde vragen rondom brandblussers op een rij.
1. Is het verplicht om een brandblusser in de auto te hebben?
In sommige Europese landen is het verplicht om een brandblusser in de auto te hebben. In Nederland is het niet verplicht, maar wel aanbevolen.
2. Welke soorten brandblussers zijn geschikt voor gebruik in de auto?
Poederblussers en schuimblussers zijn de meest voorkomende typen brandblussers die geschikt zijn voor gebruik in de auto. Beide hebben voor- en nadelen:
- Poederblussers zijn effectief tegen de meeste soorten branden (klasse A, B en C), maar kunnen flinke nevenschade veroorzaken.
- Schuimblussers zorgen voor minder nevenschade, maar zijn alleen geschikt voor klasse A en B branden.
3. Zijn er specifieke veiligheidsnormen voor brandblussers in auto's?
Ja, brandblussers moeten voldoen aan bepaalde Europese veiligheidsnormen, zoals EN3. Zorg ervoor dat je een brandblusser met CE-markering koopt die gecertificeerd is voor gebruik in voertuigen.
4. Heb je voor een elektrische auto een andere brandblusser nodig?
In een elektrische auto is het belangrijk dat je een brandblusser met de markering NTA 8133 hebt. Brandblussers met dit kenmerk zijn geschikt voor het blussen van een (beginnende) lithium-accubrand.
Let wel op voor de schadelijke gassen die ontstaan bij een brand van een Li-ion batterij. Zorg dat je deze gassen niet in ademt en waarschuw hier ook omstanders/omwonenden voor. Zorg voor een veilige en gepaste afstand en schakel liever meteen de hulpdiensten in.
5. Hoe groot moet een brandblusser voor in de auto zijn?
Een brandblusser van 1 tot 2 kilogram is meestal voldoende voor een auto. Deze zijn compact genoeg om makkelijk op te bergen, maar groot genoeg om effectief te zijn bij een kleine brand.
6. Waar moet ik de brandblusser in mijn auto plaatsen?
De brandblusser plaats je op een makkelijk bereikbare plek, zoals onder de bestuurdersstoel, in de kofferbak of voor de passagiersstoel. Bevestig ‘m goed zodat hij niet gaat rollen of bewegen tijdens het rijden.
7. Hoe vaak moet ik mijn brandblusser controleren?
Een autobrandblusser kent géén verplichte jaarlijkse controle. Maar: één keer per jaar controleren op druk en algemene conditie is wel aan te bevelen. Bekijk ook de gebruiksaanwijzing. Hier staan soms extra aanbevelingen rondom onderhoud in vanuit de fabrikant.
Een algemeen advies is om na 5 jaar de brandblusser te vervangen. Vaak wordt de productie- of vervaldatum op de blusser vermeld.
8. Wat moet ik doen als mijn brandblusser is verlopen?
Een verlopen brandblusser moet worden vervangen of professioneel worden hervuld en gekeurd. Controleer altijd de vervaldatum en onderhoudsinstructies van de fabrikant.
9. Kunnen brandblussers in de auto ontploffen bij hoge temperaturen?
Moderne brandblussers zijn ontworpen om bestand te zijn tegen temperatuurschommelingen in een auto, inclusief hoge temperaturen. Het is wel belangrijk om de fabrikantenspecificaties te controleren.
10. Hoe gebruik ik een brandblusser in geval van brand?
De basisstappen zijn:
- Trek de veiligheidspin uit
- Richt de slang of het mondstuk naar de basis van het vuur
- Knijp de hendel in om het blusmiddel vrij te geven
- Veeg met de straal heen en weer over de brandhaard