Aanhanger met motorscooter toegestaan
Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 februari 2024
Volgens kenteken mag de auto ongeremd 550 kg trekken en geremd 750 kg. Ik heb nu een ongeremde enkelasser met eigen gewicht 170 kg en wil daarop mp3 Piaggio vervoeren, gewicht Piaggio is met koffer en inhoud 300 kg en op de dissel een disselbak van 13 kg met inhoud van 40 kg, mag ik hiermee rijden zonder in problemen te Komen in landen zoals Duitsland Zwitserland en Oostenrijk? Kenteken auto is xx-xx-xx
Merk: Toyota
Type: Yaris cross first edition 1.5 hybride
Bouwjaar: 2022
Brandstof: Benzine
Antwoord van Jos
ANWB ExpertU heeft de genoemde combinatie auto, aanhanger en motorscooter en u vraag of u zo ook in het buitenland mag rijden.
Voor het trekken van deze combinatie volstaat rijbewijs B. Dat lijkt me dus niet het probleem. Vervolgens resteert de vraag of de auto dit gewicht mag ongeremd mag trekken. Wanneer ik alle genoemde gewichten optel, dan kom ik uit op 523 kg. Ook dat is een legaal gewicht wat u auto mag trekken, mits de betreffende aanhanger dit gewicht ook mag dragen. Mocht dat inderdaad ook zo zijn, dan is dit een legale combinatie in NL en ook buiten onze landsgrenzen. Geen bezwaar om zo te rijden mits uiteraard de aanhanger dit mag dragen en de belading deugdelijk en veilig verankerd.
Reacties
M. van der Heijden
Auteur - 14 februari 2024
U begrijpt mijn eerder gestelde vraag niet goed of ik leg het verkeerd uit. Dit was de vraag en ik zal het proberen duidelijker toe te lichten: Klopt het dan ook nog dat ik in theorie de aanhanger tot 600 kg incl eigen gewicht aanhanger mag beladen bij een kogel druk van 60kg?
Aanhanger mag tot 750 kg en trekhaak tot 70 kg belast worden, is het dan zo dat ik de 60 kg van het totaal gewicht mag trekken en dit bij de auto optellen?
Heb enkelasser tot 750 kg en incl lading zal deze altijd onder dat gewicht blijven!
Aanhanger weegt 170 kg de motor 300 kg en de disselbak 13 en inhoud 40 kg totaal is 523 kg ik heb begrepen dat dit allemaal mag.
Auto mag ongeremd 550 kg vilgens kenteken trekken, stel ik zou het totale gewicht van de aanhanger op 600 kg hebben, is het dan niet zo dat puur om aan de regels van kenteken te voldoen dat het gewicht op de kogel in mindering gebracht mag worden op het totaal gewicht van de aanhanger?
Jos
ANWB Expert - 19 februari 2024
In uw vorige vraag bleef het begrootte gewicht onder de 550 kg. Wanneer u dan om welke reden dan ook de achterwielen van de aanhanger met de auto op twee weegplaten zou moeten rijden, zal de dienstdoende agent dit als in orde beschouwen. Dat is hoe het in de regel in de praktijk gaat.
Het is echter niet zo dat wanneer hij in totaal een aangekoppelde aanhangwagenmassa meet van 600 kg, hij vervolgens de gemeten kogeldruk daarvan gaat aftrekken. De kogeldruk hoort immers bij de individuele massa van de aanhanger en is kogeldruk géén extra laadvermogen. Een veelgehoord fabeltje is dat de kogeldruk niet als laadvermogen telt omdat dit gewicht op de auto zou rusten. Op weegplaten bent u dan met 523 kg niet te zwaar, op een weegbrug mogelijk wél wanneer de aanhanger individueel wordt gewogen en men de gemeten kogeldruk daarbij gaat optellen.
In Nederland wordt het beladen gewicht van de aangekoppelde aanhanger/caravan vastgesteld op basis van de aslast. De kogeldruk valt dan in een degelijke situatie onder de massa van het voertuig en wordt dus niet bij het gewogen gewicht van de caravan/aanhanger opgeteld. Dus in een aangekoppelde situatie is de gemeten aslast bepalend en wordt de kogeldruk er niet apart nog eens bij opgeteld. Dan is een totaal gemeten aslast van 523 kg in uw geval prima en zal men bij 600 kg daar géén kogeldruk van aftrekken.