Comfort na vervanging veren (achter)
Vraag gesteld door E.H. van Zadelhoff op 24 november 2024
Bij mijn Peugeot Partner Tepee, kenteken XX-XX-XX, heb ik 1,5 jaar geleden de veren vervangen voor zwaardere. Dit is gedaan vanwege de hogere kogelbelasting op de trekhaak in de vakantieperiode. Dit heeft het comfort voor de achter passagiers, buiten de vakantie om, niet verhoogd. De auto komt na een drempel versnelt omhoog en stoot erg. Voorin ervaren wij hier geen last van. De vraag is nu, had ik aan de schokdempers ook iets moeten doen? Veren en schokdempers zijn wellicht nu onvoldoende op elkaar afgestemd. Klopt dat?
Merk: Peugeot
Type: Partner Tepee kenteken XX-XX-XX
Bouwjaar: 2009
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 95 kw
Antwoord van Jos
ANWB ExpertOm de genoemde reden heeft u 1,5 jaar geleden zwaardere veren laten monteren bij uw Peugeot Teepee. De achterpassagiers moeten qua comfort wel behoorlijk inleveren en u vraagt of de schokdempers misschien nu niet meer afgestemd zijn op deze veren.
Wellicht ter verduidelijking, zie deze aanbieder van Hulpveren die 2 varianten toont. Beide vervangingsveren zijn 'stijver' en zullen dus permanent steviger afveren, zowel belast als onbelast. De eerst genoemde veren zijn echter progressief. De veersterkte loopt op, naar mate de asbelasting toeneemt. Ik vermoed dat er in uw geval géén progressieve veren zijn toegepast.
Dat verklaart wellicht waarom met achterpassagiers én een bepaalde kogeldruk vanwege aangekoppelde aanhanger, wél het gewenste resultaat geboekt wordt. Maar als de aanhanger eenmaal is afgekoppeld, voelt het allemaal een stuk minder comfortabel bij het nemen van drempels en andere oneffenheden. De oplossing zit dan niet in andere dempers, maar progressieve hulpveren waren destijds wellicht een betere keuze geweest.