Fiets tracking
Welke mogelijkheden zijn er?
Vanzelfsprekend zet je je e-bike altijd goed op slot, vaak ook nog met een extra ketting. Maar, het risico op diefstal van je elektrische fiets blijft groot. Gelukkig komen er steeds betere mogelijkheden om je eigendommen te bewaken.
Diverse fabrikanten leveren je nieuwe e-bike met track and trace. Maar zelf kun je bijvoorbeeld ook, al dan niet via een verzekeraar, gps-apparatuur op je fiets laten zetten. Honderd procent garantie tegen diefstal geeft het niet, maar de kans dat je je fiets weer terugziet, is wel een stuk groter.
De diefstal van e-bikes stijgt de laatste jaren flink. Sinds begin 2020 is het aantal gevallen met 74 procent gestegen. In 2021 werd liefst 22.539 keer aangifte gedaan van diefstal van een elektrische fiets. Vaak worden e-bikes op straat ontvreemd, maar ook overdekt gestalde elektrische fietsen, in garages, schuurtjes, kantoren of fietsenstallingen, zijn in trek. Het is goed die trend te doorbreken. Om het dievengilde te slim af te zijn, zou je bijvoorbeeld een track and trace kunnen installeren op je e-bike.
1. Ingebouwde track and trace of met een magneet
Wie overgaat tot de aanschaf van een nieuwe e-bike van bijvoorbeeld Sparta, Gazelle of Van Moof heeft kans dat het laatste model al uitgerust is met een track and trace. Meer en meer merken gaan ertoe over en zeker bij de duurdere modellen; doe er navraag naar. Er zijn diverse systemen, sommige ingenieus in het frame ingebouwd, andere exterieur aangebracht met een magneet. Ook zijn er diverse systeemopties. Zo kun je een gps installeren die je zelf via een app volgt. Maar er zijn ook speciale installateurs en verzekeringsbedrijven die je, tegen een vergoeding per jaar, ontzorgen. Veel gestolen fietsen die met track and trace zijn uitgerust worden teruggevonden. Dus het is sowieso het overwegen waard.
2. Gps-abonnement
Heb je al een fiets, maar wil je deze beter laten beveiligen, of ga je over tot de aanschaf van een e-bike die vooralsnog zonder track and trace is gemaakt, dan kun je een gps-abonnement afsluiten en de track-and-trace-apparatuur in je fiets (laten) verstoppen. Een op je fiets bevestigde gps-zender is verbonden met een simkaart, zoals bijvoorbeeld in je telefoon, die de locatie doorgeeft aan je smartphone. In sommige gevallen kun je op een app zien waar je fiets is én waar die heen gaat, bij andere moet je dat overlaten aan de leverancier van het track-and-tracesysteem. Bij diefstal kun je in een aantal apps ook direct al aangifte doen, zoals in die van Sparta. Het nadeel is dat je dergelijke gps-trackers vaak wel geregeld moet opladen, in veel gevallen gaat dat automatisch als je ook de batterij van de fiets oplaadt.
3. Fietsverzekering met track and trace
Er zijn fietsverzekeringen die je de mogelijkheid bieden om je fiets te laten volgen via het zogeheten LoRa-netwerk. LoRa staat voor long range, een systeem dat werkt op basis van laagfrequente radiogolven. Deze methode is ideaal voor apparaten die niet voortdurend een snelle internetverbinding nodig hebben, maar af en toe wat data doorgeven. Het voordeel van dit systeem is dat het – in tegenstelling tot gps – weinig stroom nodig heeft. Een track-and-tracezender die werkt op basis van een LoRa-netwerk kan dan ook gemakkelijk drie tot vijf jaar mee. Ook deze zender bevestig je aan je fiets en koppel je aan een app om de locatie in beeld te brengen.
4. Gps tracker zonder abonnement
App en lampjes
AXA IN is een app voor je telefoon waarmee je kunt communiceren met je fiets. AXA IN maakt het mogelijk om je gereden kilometers bij te houden, routes en verbrande calorieën op te slaan én je fiets te traceren als deze gestolen is. Er zijn ook leveranciers van afneembare achterlichtjes met een track and trace erin – die moet je wel geregeld opladen.
Is een fiets tracker de moeite waard?
De vraag of het het waard is om jouw fiets uit te rusten met een track-and-tracesysteem moet iedereen persoonlijk beantwoorden. Het is afhankelijk van de nieuwwaarde van de fiets, bovendien zal je zelf het risico op diefstal moeten inschatten. De betere track-and-tracemethodes zijn niet direct goedkoop. Een gps-abonnement kost al snel tussen € 5 en € 10 per maand, wie zijn fiets verzekert met track and trace betaalt vanzelfsprekend ook extra voor deze service. Het is echter wel dé mogelijkheid om je gestolen fiets snel weer terug te krijgen.
Zichtbaar beveiligen?
Het is een vraag waar de geleerden het nog niet over eens zijn: moet je je fiets nu zichtbaar beveiligen of niet? Vanzelfsprekend wil een fietsendief het liefst een fiets pikken die niet te traceren is. Als hij of zij in de veronderstelling is dat er geen track and trace op de fiets zit, zou je verzekeraar of de politie je fiets eenvoudiger eerder kunnen opsporen. Geef je een hint, bijvoorbeeld door een sticker te plaatsen waarop staat dat je fiets van een gps-systeem is voorzien, dan bestaat de kans dat er een preventieve werking van uitgaat en dat ze liever een andere fiets uitkiezen. Het kan ook de andere kant opgaan: dat je fiets daardoor juist als waardevol wordt beoordeeld en dat de dief op zoek gaat naar het track-and-tracesysteem om dat te verwijderen.
Zijn er ‘niet-verwijderbare’ track-and-tracesystemen?
Vanzelfsprekend doen zowel fabrikanten, fietsenmakers als verzekeraars er alles aan om jouw track-and-trace-apparatuur zo te plaatsen dat deze niet zomaar te verwijderen is. Speciale lijm, geheime locaties, handige foefjes; uiteindelijk blijkt keer op keer dat fietsendieven de nieuwe methodes ook leren kennen. Wie de tijd neemt om een track-and-tracesysteem te verwijderen, zal daar uiteindelijk altijd in slagen. De vraag is of ‘gauwdieven’ die moeite willen nemen, dus het loont altijd om je systeem zo vernuftig mogelijk te laten installeren. Het systeem moet natuurlijk wel blijven werken; zo blijkt het plaatsen in het frame in sommige gevallen tot storingen te leiden. Vraag altijd advies van een fietsenmaker, een gespecialiseerde installateur of je verzekeraar, als je overweegt zelf een track and trace te (laten) installeren.
Probeer niet zelf je gestolen fiets terug te vinden
Volgens de Nederlandse wet is het verboden zélf achter je gestolen fiets aan te gaan. Je hebt geen opsporingsbevoegdheid. Vanzelfsprekend kun je de politie wel een handje helpen door ze een indicatie te geven waar je gestolen fiets mogelijk is. Of je verzekeraar op het spoor van je fiets zetten.