Wanneer mag de politie in Duitsland een auto laten afslepen?
Vraag gesteld door Rene Bar op 19 april 2018
Afgelopen maandag werd mijn auto, in opdracht van de Ordnungsbehörde van de stad Aachen, door een sleepbedrijf, die tevens voor de ADAC werkt afgesleept.
Ik heb de overtreding begaan door mijn wagen bij een verlaagde stoeprand te parkeren, iets dat in Duitsland verboden is.
Deze verlaagde stoeprand zou gebruikt kunnen worden door mensen die de straat willen oversteken, en slecht ter been zijn, of een rolstoel gebruiken. Deze plaats is overigens NIET gekenmerkt met een verkeersbord, of gele stoeprand of wit kruis op de weg.
Ik heb mijn wagen aldaar geparkeerd nadat ik vlak voor mij, een wagen deze plaats zag verlaten, en ik dus dolblij was eindelijk een parkeer plek gevonden te hebben.
Nu vraag ik mij af, was deze overtreding ZO zwaar dat mijn auto afgesleept diende te worden? Wie geeft of wie mag de beslissing nemen, tot wegslepen? Zou het zo kunnen zijn, dat het plaatselijke, particulieren afsleepbedrijf hier wel bij vaart? Speelt hier een "gun-factor" van de Stadt Aachen ook een rol?
Had deze overtreding niet ook met een bekeuring onder de ruitenwisser afgehandeld kunnen worden?
Ik zou hier graag de mening van een expert over willen horen.!
Antwoord van Marika
ANWB ExpertU hebt uw auto in Duitsland geparkeerd bij een verlaagde stoeprand. Dat blijkt in Duitsland verboden te zijn en u uw auto is dan ook weggesleept. U bent daar gaan parkeren omdat er net een auto van die plek wegreed. U vraagt zich af of u dan wel weggesleept had mogen worden.
Het is lastig te zeggen of er correct gehandeld is in uw geval. Ik weet immers niet of er bijvoorbeeld een verkeersbord (met een onderbord) staat of een algeheel verbod tot parkeren aldaar. Indien u van mening bent dat ze niet correct gehandeld hebben dient u uiteraard te bewijzen dat u er wel mocht staan. Het is overigens in Duitsland wel zo dat het sowieso verboden te parkeren is aan de linkerkant van een weg (tegen de rijrichting in) ook in parkeervakken aan die linkerkant. Dit is anders als het gaat om een eenrichtingsweg.
Meer informatie over verkeersregels in Duitsland vindt u op onze website. ,
***
Reactie van Rene Bar:
Hallo Marika,
Dank voor uw snelle reactie.
Ik ben intussen voor 99% zeker dat ik daar idd niet mocht parkeren, alhoewel dat zeker niet door een verkeersbord of ander waarschuwings systeem aangeduid is.
Ook stond ik aan de rechterzijde Vd rijbaan in de rijrichting geparkeerd.
Dus kan niet bewijzen dat ik onschuldig ben.
Maar blijft wel de vraag, of men dan in die situatie gerechtigd is het voertuig af te slepen? Boven de verkeersboete, heb ik nu te maken gehad met sleepkosten en taxi kosten, om mijn wagen terug te krijgen. Nog niet te hebben over de verloren tijd, en mijn verhoogde hartslag toen ik mijn wagen niet op de plek zag staan, waar ik hem goed afgesloten achter gelaten had.
Deel deze pagina