Doorgang of voorrang verlenen aan het overige verkeer bij het inrijden van een inrit.
Vraag gesteld door Mvdleur op 14 juli 2016
Bij het inrijden van een inrit dient maar mijn mening doorgang/voorrang verleent te worden aan het overige verkeer. Wanneer je met een paard of aanspanning dit dient te doen ,met name buiten de bebouwde kom en bij een inrit aan de linker zijde, ontstaat hierdoor een zeer gevaarlijke situatie. Achterop komend verkeer haalt zeer veelvuldig een ruiter of aanspanning in die linksaf gaat, ook al geeft hij duidelijk richting aan. Aan de rechterzijde van de weg wachten tot er geen verkeer meer is echter ook zeer gevaarlijk. De verkeersregel is duidelijk hierin"je dient al het overige verkeer door te laten gaan/voorrang te verlenen, de lesboeken en diverse sites echter vermelden dat je gewoon voor moet sorteren en de inrit in kunt rijden zonder hierbij te waarschuwen voor de gevolgen van de verkeersregel. Bij een aanrijding omdat iemand je inhaalt tijdens je manoeuvre, ben je als ruiter aanspanning fout in de zin van de verkeersregel, naar mijn mening. Klopt dit.? Leerlingen die ik voor deze situatie waarschuw kunnen dit geloven en hun auto-rijinstructeur geeft hen gelijk.
Antwoord van Annemieke
ANWB ExpertU stelt een vraag over een verkeerssituaties. U wilt met paard en aanspanning linksaf een inrit inrijden en wordt ingehaald.
Een inrit inrijden is een bijzondere manoeuvre waarbij al het overige verkeer moet worden voorgelaten. In geval van afslaan moet u het verkeer dat u op de zelfde weg tegemoet komt of links of rechts vlak naast of achter u bevindt voor laten gaan.
Bestuurders die inhalen doen dat links, tenzij bestuurders links voorgesorteerd staan en richting hebben aangegeven. In dat geval moet rechts worden ingehaald.
Indien u dus links staat voorgesorteerd en richting heeft aangegeven dienen bestuurders u rechts in te halen. Gebeurt dit niet en halen zij u links in moet u hen voorrang verlenen. Ontstaat een aanrijding waarbij toch links wordt ingehaald terwijl dat niet mocht dan hangt het van de omstandigheden en het bewijs af in hoe de aansprakelijkheid wordt bepaald. Dat kan heel goed een gedeelde aansprakelijkheid opleveren.
Deel deze pagina