Distributieriem
De meeste brandstofauto's hebben er een: een distributieriem. Ga je een tweedehands auto kopen, dan krijg je vaak het advies om goed op het onderhoud van de riem te letten. Want als je de distributieriem niet op tijd vervangt, loop je tegen een aanzienlijke kostenpost op. Maar wat doet dat ding eigenlijk? Waarom is 'ie zo belangrijk? En wanneer is hij versleten?
De distributieriem doet het niet, hoe komt dat?
Als de distributieriem (of distributiekettting) breekt, stopt de motor onmiddellijk met draaien en is de kans op motorschade aanzienlijk. De kosten lopen dan zomaar veel hoger op dan die van tijdige vervanging van de distributieriem.
Wanneer moet de distributieriem vervangen worden?
Wanneer je de distributieriem moet vervangen, wordt door de fabrikant opgegeven. Grofweg is dit tussen 60.000 en 240.000 km. In het instructieboekje van de auto staat exact om de hoeveel kilometer - of aantal jaren - de distributieriem vervangen moet worden. Al naar gelang welk maximum als eerste wordt bereikt. Bij een auto waarmee maar weinig wordt gereden, kan het toch al nodig zijn om een nieuwe riem te monteren, omdat de huidige simpelweg aan zijn leeftijdsgrens zit. Wie juist heel veel kilometers maakt, kan al binnen een paar jaar toe zijn aan een nieuwe riem.
Als je je aan het termijn houdt, is er geen enkele reden om je zorgen te maken. De garage die de auto onderhoudt, moet zorg dragen voor tijdige vervanging.
Wat kost het vervangen van de distributieriem?
De distributieriem vervangen is specialistenwerk. Dat kun je het beste overlaten aan de merkdealer of een bij een BOVAG aangesloten garage. De kosten van het vervangen van de distributieriem kunnen uiteenlopen van zo’n 300 tot wel 1.000 euro. Dat hangt af van het merk en type auto.
Meestal wordt aangeraden om ook spanrollen vervangen. Deze hebben doorgaans dezelfde levensduur als de riem en gecombineerd onderhoud is goedkoper dan binnen afzienbare tijd dezelfde operatie nog eens te moeten uitvoeren. Als de waterpomp ook door de distributie wordt aangedreven, wordt om dezelfde reden aangeraden om deze ook preventief te laten vervangen. Dat maakt het weliswaar duurder, maar dan heb je er jarenlang geen omkijken meer naar.
Wat kan ik zelf?
Er zijn genoeg auto-onderdelen waaraan een handige doe-het-zelver zelf onderhoud kan doen. Maar daar hoort de distributieriem niet bij. Dus: laat vervanging over aan de vakman. Tenzij je zelf een professioneel automonteur bent, natuurlijk!
Wat is het en wat doet het?
Om te begrijpen wat een distributieriem of distributieketting doet, moeten we eerst iets uitleggen over de werking van de motor. Daarin zitten onder meer twee belangrijke draaiende delen: de krukas en de nokkenas. Plus een aantal cilinders, waarin het brandstof/luchtmengsel tot ontbranding wordt gebracht. In elke cilinder zit een zuiger en de cilinders worden afgesloten met kleppen.
Bij het starten gaat de krukas draaien. Daardoor regelt hij dat de zuigers in de cilinders op en neer gaan. Aan het eind van de krukas draait een tandwiel mee, waaraan de distributieriem of de distributieketting bevestigd is. De distributieriem is aan de andere kant - ook met een tandwiel - bevestigd aan de nokkenas. Zodra de krukas draait, gaat dus ook - via de distributieriem - de nokkenas draaien. De nokkenas regelt de stand van de in- en uitlaatkleppen in de cilinder. Deze samenwerking van zuigers en kleppen (en dus, op de achtergrond, van krukas en nokkenas) zorgt voor de zogenaamde ademhaling in de cilinders en derhalve voor de aandrijving van de auto. Zonder distributie geen samenwerking van krukas en nokkenas, en dus geen lopende motor.
Je kunt je voorstellen dat er behoorlijk veel kracht op zo’n distributieriem / distributieketting staat. Hij draait met het toerental van de motor rond en moet behoorlijke krachten overbrengen, want een nokkenas heeft te maken met weerstand van de klepveren. Daarom is de distributieriem gemaakt van zeer sterk kunststof en nog versterkt met glasvezel en heeft hij een teflon coating. De distributieketting wordt zelfs gemaakt van gehard staal. Daarom heeft een ketting ook olie nodig, die moet namelijk smering hebben om niet vast te lopen en zit daarom ingebouwd in het motorblok. Een distributieriem heeft meestal geen smering nodig, maar er zijn merken waarbij dat wel gebeurt. Is dit niet het geval, dan is de riem niet ín, maar tegen het motorblok aangebouwd en daarom makkelijker te bereiken en te vervangen.
Welke soorten zijn er en hoe onderhoud ik de ketting of riem?
Een auto heeft dus een distributieriem of een distributieketting. De meeste auto’s hebben een distributieriem, maar we zien dat steeds meer fabrikanten kiezen voor een ketting. De nadelen van de geluidsproductie zijn tegenwoordig de kop ingedrukt en een distributieketting vergt minder onderhoud. Waar een distributieriem periodiek vervangen moet worden, is een ketting in principe onderhoudsvrij. Een distributieketting zou in principe een autoleven lang meegaan, maar kan uiteindelijk ook uitrekken. Als je een rammelend geluid in de motor hoort, is het tijd om de dealer op te zoeken. Die kan je adviseren of de distributieketting aan vervanging toe is. Weet je niet of je auto een distributieriem of een distributieketting heeft? Die vraag kan de dealer beantwoorden, maar je kunt natuurlijk ook altijd je vraag stellen aan de ANWB Experts.
Wat mag je qua levensduur verwachten?
Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de distributieriem verwachten dat deze ten minste de door de fabrikant opgegeven preventieve vervangingsinterval haalt. In je onderhoudsboekje staat wanneer het onderdeel uit voorzorg vervangen moet worden. In dat geval mag je ervan uitgaan dat het niet nodig is om het onderdeel eerder te vervangen.
Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van een distributieketting verwachten dat deze een 'auto leven' lang meegaat. Het onderdeel is meestal onderhoudsvrij. Let op, als de fabrikant een vervangingsinterval voorschrijft dan is de redelijke verwachting gelijk aan de door de fabrikant genoemde termijn. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen van de verkoper/reparateur.
Vervangend vervoer nodig?
Staat je auto voor langere tijd bij de garage vanwege een kapotte distributieriem en heb je vervangend vervoer nodig? Dan kun je bij ANWB terecht voor een huurauto via onze partner Sunny Cars. Als ANWB-lid ontvang je ledenvoordeel op het huren van een auto.