De parkeerschijf: dit zijn de regels
In steeds meer gemeenten kom je ze tegen: blauwe zones. Dit zijn speciale parkeergebieden waar je gratis mag parkeren met een parkeerschijf. Maar er gelden wel wat regels voor het gebruik van een parkeerschijf. Wij zetten ze voor je op een rij.
Wat is een parkeerschijf?
Een parkeerschijf is een eenvoudig, maar handig hulpmiddel waarmee je je aankomsttijd kunt aangeven in speciale parkeerzones. Ook wel blauwe zone genoemd. Dit blauwe kaartje is de sleutel tot gratis (maar wel beperkte) parkeertijd. Hoe werkt het? Je stelt de schijf in op het hele of halve uur van je aankomsttijd en plaatst hem duidelijk zichtbaar achter je voorruit. Zo weet de parkeerwachter precies hoe lang je er al staat.
1. Is een blauwe schijf verplicht?
Het is niet verplicht om ‘m in je auto te hebben. Zodra je wilt parkeren in een blauwe zone, heb je deze wel nodig. Zonder een correct ingestelde parkeerschijf loop je risico op een boete. Heb je nog geen parkeerschijf?
2. Hoe lang mag je parkeren met een parkeerschijf?
De maximale parkeertijd verschilt per blauwe zone. Vaak is dit twee uur, maar dit kan variëren. Sommige zones hanteren een kortere of juist langere tijdslimiet. Bekijk dus altijd goed de borden om de exacte duur te weten.
3. Waar moet je de parkeerschijf plaatsen?
Plaats ‘m goed zichtbaar achter de voorruit van je auto. Zorg dat ‘ie duidelijk leesbaar is voor controleurs. Anders riskeer je alsnog een boete.
4. Hoe moet je de parkeerschijf instellen?
Stel de schijf in op het tijdstip waarop je aankomt en je auto parkeert. Dus niet op het tijdstip waarop je verwacht te vertrekken. Bij het instellen mag je het tijdstip van aankomst naar boven afronden op het eerstvolgende hele of halve uur. Als je dus om 14:10 uur aankomt, stel je de schijf in op 14:30 uur. Zo win je twintig minuten, helemaal volgens de regels.
5. Mag je je parkeerschijf verzetten?
Nee, dat mag niet. Wil je langer blijven? Rij dan een klein rondje met je auto en zet 'm daarna op een andere plek terug. Dit wordt gezien als een nieuwe parkeeractie waarbij je de schijf opnieuw mag instellen.
6. Waar moet een parkeerschijf aan voldoen?
Een parkeerschijf moet voldoen aan de wettelijke eisen. De parkeerschijf moet duidelijk leesbare cijfers tegen een contrasterende achtergrond hebben. Verder moet 'ie in hele of halve uren het tijdstip aangeven waarop het parkeren is begonnen.
Voldoet de parkeerschijf niet aan de wettelijke eisen, dan riskeer je een boete. Het makkelijkste is om gebruik te maken van de 'standaard' parkeerschijf, zoals die gebruikelijk is in Nederland.
7. Is een digitale parkeerschijf toegestaan in Nederland?
Ja, een digitale parkeerschijf is in Nederland toegestaan zolang deze voldoet aan de wettelijke eisen (zie hierboven). Let op: een parkeerschijf voorzien van een mechanisme dat tijdens het parkeren het tijdstip van aankomst automatisch verschuift, is verboden.
7. Mag je een Nederlandse parkeerschijf in het buitenland gebruiken?
Ja. De parkeerschijf die in Nederland gebruikelijk is, mag je overal in de EU gebruiken, zolang de geparkeerde auto een Nederlands kenteken heeft.
Rijd je in een auto met een buitenlands kenteken of gebruik je een parkeerschijf die afwijkt van de van de standaard parkeerschijf die geldt voor het land waar de auto geregistreerd staat, dan riskeer je een boete. In dat geval is het advies om een lokale parkeerschijf te gebruiken. Parkeerschijven zijn vaak verkrijgbaar bij benzinestations.
Geen parkeerschijf? Dan riskeer je een boete
Het kan flink geld kosten als je in een blauwe zone parkeert zonder je parkeerschijf. Of als je deze niet goed zichtbaar neerlegt. De boete hiervoor is niet mals: maar liefst € 120. Dit geldt ook als je de tijd verkeerd instelt. Of als de parkeerschijf niet voldoet aan de hieraan gestelde eisen.
Check blauwe zones in de Onderweg app
Een blauwe zone wordt aangegeven met een verkeersbord en met behulp van blauwe lijnen langs de stoeprand. Twijfel je of je in een blauwe zone geparkeerd staat? Of wil je van tevoren checken of je bestemming zich in een blauwe zone bevindt? Download dan de gratis ANWB Onderweg app.