Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietser met gsm rijdt tegen mijn auto bij het uitparkeren

Vraag gesteld door op 30 juni 2021

Ik was achteruit aan het uitparkeren van een haaks parkeervak. Er komt op eens een fietser aan.. Ik stop meteen en de auto sta stil, maar steekt een klein beetje de straat op. De fietser is bezig met zijn mobieltje en heeft te laat door om uit te wijken cq. te stoppen. Gelukkig geen letsel/schade bij de fietser, maar wel een kleine lakschade aan mijn bumper. Is de fietser aansprakelijk voor de lakschade?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent betrokken geweest bij een aanrijding met een fietser, de fietser had gelukkig geen schade. Er is wel schade aan uw auto. De fietser is tegen uw stilstaande auto aangereden. U stond stil om de fietser die u aan zag komen toen u achteruit wilde inparkeren, voor te laten gaan. U blokkeerde wel reeds gedeeltelijk de vrije doorgang voor de fietser. U wilt graag weten of u de schade kunt verhalen op de fietser.

Schade

De hoofdregel in Nederland is dat ieder diens eigen schade draagt, tenzij een ander aansprakelijk is voor de schade.

Schade aan motorvoertuig door fietser

Als er door de fout van een fietser schade ontstaat aan een motorvoertuig, dan kan de eigenaar van het motorvoertuig zijn schade in beginsel bij de fietser claimen. Dit kan rechtstreeks bij de fietser of bij diens AVP-verzekering.

100% vergoeding

Om 100% van de schade vergoed te krijgen, moet de automobilist aantonen dat er voor hem sprake is van overmacht. Dit zal niet snel het geval zijn, omdat je als automobilist altijd rekening moet houden met fouten van fietsers. Als de bestuurder zelf óók een fout heeft gemaakt, dan moet hij (een deel van) zijn schade zelf betalen. Dit is afhankelijk van de ernst van de over en weer gemaakte verkeersfouten.

Bijzondere manoeuvre

Achteruitrijden is blijkens art. 54 RVV 1990 een bijzondere manoeuvre waarbij de bestuurder van het motorvoertuig al het overige verkeer (dus ook fietsers) voor moet laten gaan. Als u kunt bewijzen dat u al enige tijd stilstond, zou er sprake kunnen zijn van disculperende stilstand. In de andere gevallen zal een grote mate van eigen schuld worden verondersteld. De verzekeraar zal met andere woorden bepleiten dat u een verkeersfout beging en derhalve zelf de schade dient te dragen.

Conclusie

Als u kunt bewijzen dat u al enige tijd stilstond en dat het ongeval (volledig) te wijten is aan het gedrag van de fietser, dan kunt u met succes schadevergoeding vorderen voor de schade aan uw auto. Het zal in de praktijk wel erg lastig worden om de schade vergoedt te krijgen van de fietser. Mijns inziens zult u in ieder geval niet 100% van de schade vergoedt krijgen. U had bijvoorbeeld de fietser kunnen waarschuwen door te claxonneren.

Voor meer informatie over de gevolgen van een aanrijding met een fietser of voetganger, verwijs ik u graag naar onze website.