Mondeling overeenkomst zonder contract of offerte
Vraag gesteld door op 14 juli 2021
Dit gaat om een zakelijke auto lease. Ik had een auto gevonden op marktplaats van de garage Wensink. Ik heb de advertentie doorgestuurd naar mijn leasemaatschappij en zij hebben verder contact gelegd met de garage. De leasemaatschappij vroeg wanneer ik erij zou willen rijden. Ik antwoord terug: dit weekend als het kan. De leasemaatschappij koppelt dit door naar de garage en geven aan dat dit gaat lukken. De volgende dag bel ik de garage op dat ik toch afzie van het aanbod omdat ik het toch te duur vind. De garage verteld mij dat het te laat is om tot deze keuze te komen omdat ze kosten hebben gemaakt. Ze zijn bezig geweest met het poetsen, kleine beurt en factureringen (arbeidsuren). Daarom eisen ze 15% annuleringkosten van de aanschafprijs (€5500).
Mijn vraag is: mogen ze wettelijk gezien dit van mij eisen? Ik heb nog nooit een contract van ze voor ogen gekregen. Geen offerte van de lease maatschappij. Enige wat ik heb gedaan is een akkoord gegeven om de auto rijklaar te maken voor dit weekend. Spreekt men van een mondelinge overeenkomst? Ik heb de auto ook nog nooit voor ogen gezien. Alleen op de advertentie.
Antwoord van Annemieke
ANWB ExpertU heeft een auto gekocht of gereserveerd en heeft zich inmiddels bedacht. Nu moet u annuleringskosten betalen. U vraagt wat u rechten zijn.
U heeft via uw leasemaatschappij een auto gekocht. U heeft in ieder geval opdracht gegeven om de auto het weekend rijklaar te maken. De leasemaatschappij heeft dit voor u geregeld met de betreffende garage. Nu ziet u er toch liever van af in verband met de kosten.
Op zich is een mondelinge overeenkomst bindend. Ook zonder contract. Een mondelinge overeenkomst moet alleen wel aangetoond kunnen worden. U geeft aan dat u contact heeft gehad met uw leasemaatschappij. Deze heeft weer contact gehad met de garage.
Er zal waarschijnlijk wel enig mailverkeer of andere gesprekken zijn geweest waaruit kan worden afgeleid dat er een overeenkomst is gesloten. De leasemaatschappij moet daarbij ook kunnen aantonen dat zij in uw opdracht hebben gehandeld. Als daar een opdracht voor is afgegeven en deze kan worden aangetoond is dat voldoende.
Als de garage kan aantonen dat er inderdaad een overeenkomst is gesloten, dan mogen kosten worden doorberekend als u deze annuleert. Het hangt dus van de gesprekken of mailwisseling af of dit voldoende aangetoond kan worden. De annuleringskosten bedragen volgens veel voorwaarden inderdaad 15% van de koopprijs.
Deel deze pagina