Van de 12 V afdeling slaat de zekering niet door maar smelt het omhulsel weg en blijft het metaal intact zodat de behuizing gaat branden
Vraag gesteld door Shelter op 27 juli 2018
Wat kan de oorzaak zijn? Garage kan geen oorzaak aangeven. Omvormer is 4 jaar oud, 230 V met aardlekschakelaar.
12 V heeft 4 groepen. Op deze groep staat buiten verlichting, 4 spotjes, sfeerverlichting zitgroep en een lampje boven het keukenblok. Aangesloten op de autoaccu brandde een rood lampje flauw. Aangesloten via 230 V in de garage en de omvormer geen rood lampje. Eerste avond op de camping bijna brand in de kledingkast. Groepenkast gerepareerd maar oorzaak niet gevonden. Voel me niet veilig in deze Fendt Topas. 2014 zelfde euvel met de 230 V , had geen aardlekschakelaar. Toen alles vernieuwd.
Antwoord van Harm
ANWB ExpertHet is lastig om hier op afstand iets over te zeggen. Een zekering slaat door als er sluiting is. In dit geval gaat het om een te hoge warmteontwikkeling.
Dit zou kunnen zijn veroorzaakt door een ongewenst hoge elektrische weerstand, bijvoorbeeld door een slechte aansluiting. Waar de vuurhaard was zal de oorzaak te vinden moeten zijn, hoewel de sporen misschien zijn uitgewist.
***
Reactie van P - I:
Beste Harm , uw antwoord is niet juist. Een zekering of smeltveiligheid springt juist vaak niet uit bij een sluiting.
Bij een sluiting is er nml niet direct een verbinding tussen + en - of fase en nul.
Daardoor zal het circuit niet overbelast raken en niet de benodigde stroomsterkte behalen (in dit geval 15Amp ) om de smeltveiligheid te doen laten springen
Alleen wanneer + en - (of fase en nul) daadwerkelijk kortgesloten wordt (dus kale bedrading tegen elkaar aan bv) is er kortsluiting en zal de stroomsterkte maximaal worden en daarmee ruim over de waarde van de smeltveiligheid gaan en uit springen.
Wat hier beschreven wordt is vermoedelijk een sluiting waarbij er of een continu hoge belasting is en de behuizing zo warm wordt dat deze smelt. Of er is sprake van een sluiting waarbij een spanningsboog ontstaat (vonken) waardoor brand/ smeulen is ontstaan.
Hier kunnen verschillende oorzaken zijn , slechte kabel of beschadigde kabel maar ook niet goed aangesloten bedrading op aansluitingen. Wanneer de aardlekschakelaar van dezelfde groep niet geactiveerd wordt loopt er in ieder geval geen stroom weg via de aarding.
Overigens bij een echte kortsluiting zal de aardlek er niet uit gaan maar de smeltveiligheid wel. De hoeveelheid stroom die weggaat komt namelijk wel terug en daarmee meet de aardlek een juiste conditie .
In dit geval moet ook gekeken worden naar de belasting 12V en 15 amp. betekend een maximaal vermogen van 180 watt. Dat is niet zo heel veel . Stel dat er permanent 175 watt wordt ontrokken kan een behuizing ook warm worden.
Conclusie er moet goed onderzoek worden gedaan naar de oorzaak in dit geval Meten is weten.
Deel deze pagina