Particulier verkopen caravan
Vraag gesteld door op 29 april 2021
Leeftijd en gezondheidsredenen nopen ons onze toer caravan te verkopen. Particulier verkopen? Hoe doe je dat behalve op marktplaats zetten, vrijwaring en financieel? Er zijn inkoopbedrijven hiervoor, maar welke is vertrouwd? Wij zijn nu beiden 80 en 83 jaar hoe bepalen we een verkoopprijs en wie vertrouw je? Kunt u ons helpen?
Antwoord van Mickel
ANWB ExpertVanwege leeftijd en gezondheidsredenen overweegt u uw caravan te verkopen. U wilt graag weten hoe u dat het beste aan kunt pakken.
Om uw caravan te kunnen verkopen zijn er aan aantal mogelijkheden. Afhankelijk van de manier van verkopen zullen er een aantal voor- en nadelen aan zitten.
Er bestaat geen koerslijst voor caravans, het bepalen van de prijs zal dus wat onderzoek nodig hebben. We adviseren dan ook om eens goed op internet bij verschillende aanbieders te kijken wat vergelijkbare caravans kosten.
Uiteraard zal de prijs bij een dealer of caravanspecialist hoger liggen dan bij een particuliere verkoop. Vaak wordt er bij een caravan bedrijf dan ook garantie geboden, iets wat u als particulier natuurlijk niet kunt bieden.
Gaat u met een onbekend bedrijf in zee, dan is het misschien verstandig om dit te doen bij een bedrijf wat aangesloten is bij de BOVAG. Dit geeft u meer zekerheid en u mag er dan op vertrouwen dat er volgens vastgestelde procedures gehandeld wordt. Hier kunt u kijken of een bedrijf bij de BOVAG is aangesloten.
Mocht u besluiten om de caravan particulier te verkopen, dan is het advies om het overschrijven te doen bij een Kentekenloket of RDW balie.
Uiteraard moet u de papieren en sleutels pas overhandigen als ook de betaling geregeld is. Checkt u bij een overschrijving altijd bij uw eigen bank of de betaling daadwerkelijk binnen is alvorens de caravan over te schrijven.
1. Particuliere verkoop
Als u overweegt om bijvoorbeeld via marktplaats uw caravan te verkopen moet u rekening houden met het volgende:
+ Vaak levert dit een goede verkoopprijs op.
- U moet zelf de advertentie plaatsen en de kopers ontvangen.
- Onderhandelingen moet u zelf doen.
- Overschrijven en financiën moet u samen met de koper regelen.
- Kost soms behoorlijk veel tijd.
2. Verkoop aan een inkoper
Er zijn bedrijven die het aanbieden om de caravan in te kopen.
+ U bent meteen van de caravan af.
+ Ze regelen de papieren én de financiën.
- De prijs die u krijgt is een inkoopprijs en zal lager zijn dan bijvoorbeeld bij een particuliere verkoop of inruil.
3. Verkoop via een Makelaar
Er zijn ook bedrijven die als service aanbieden de caravan voor u te verkopen, sommigen kunnen dat zelfs met garantie doen.
+ Vaak ligt de verkoopprijs wat hoger dan verkoop aan een inkoper.
+ Het adverteren en de onderhandeling hoeft u zelf niet te doen.
- Verkoop is niet gegarandeerd.
- Soms moet er een bepaald percentage van de verkoopprijs betaald worden als bemiddelingskosten. Hoe duurder de caravan, des te hoger de bemiddelingskosten. U moet hierover dus goede afspraken maken.