Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schokbrekers defect na 7 jaar, is dat nog garantie?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 maart 2024

Afgelopen zomer met onze caravan (Fendt Saphir 465 SFB bouwjaar 2017) nare ervaring opgedaan als gevolg van slechte wegligging. Caravan was erg instabiel en vertoonde op enig moment hele gevaarlijke slingerbewegingen. Dit gemeld bij de dealer en de caravan afgelopen week ter reparatie aangeboden. De dealer berichtte mij vervolgens dat de schokbrekers van de caravan "vast" zaten en de stabilisatorblokjes vervangen moesten worden. Door de kapotte schokbrekers zou de caravan zijn eigen weg zijn gegaan, hetgeen ik kan begrijpen. Wat ik niet kan begrijpen is dat de schokbrekers na circa zes jaar kapot zijn. In de coronajaren zijn wij niet met de caravan op stap gegaan en de overige jaren reden wij jaarlijks circa 2.800 kilometer. Dit betekent dat de schokbrekers na circa 17.000 km versleten zouden zijn. Dit lijkt mij erg snel en niet normaal. Wij kamperen al ruim 35 jaar met steeds nieuw aangeschafte caravans en dit heb ik nog niet meegemaakt. Klopt het verhaal van de dealer en zou dit mogelijk onder enige aansprakelijkheid van de caravanfabriek  kunnen vallen? Hoor graag hoe jullie hier tegenaan kijken. Alvast bedankt voor uw reactie.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft afgelopen vakantie problemen ondervonden met de stabiliteit van de caravan.
De dealer heeft geconstateerd dat de schokbrekers vast zaten.

Het verhaal van de dealer is zeker niet onmogelijk.
Het lijkt dan ook niet te gaan om schokbrekers die versleten zijn, maar schokbrekers die vast zijn komen te zitten en dus eigenlijk defect geraakt zijn.

Het zou best kunnen zijn dat het slechts 1 schokbreker betreft, maar het is te doen gebruikelijk om allebei de kanten dan te vervangen.
Juist vanwege de stabiliteit moeten die links en rechts dezelfde specificaties hebben.

Een oorzaak van een dergelijke defect is soms moeilijk te bepalen.

Toch zou het me juist niet verbazen dat de langere stilstand periode tijdens de corona pandemie dit defect veroorzaakt heeft. Wellicht is er bijvoorbeeld roestvorming op de schokbreker ontstaan of is deze om een andere reden vast komen te zitten. Het komt niet zo heel vaak voor, maar het ik heb het wel eens vaker gezien. Stilstand van een caravan kan dat dus wel degelijk veroorzaken en dit soort onderdelen worden vaak niet beter van een langere stilstand periode.

Helaas vallen dit soort reparaties na 7 jaar niet meer onder de garantie en aangezien schokbrekers ook nog eens slijtageonderdelen zijn, is het niet te verwachten dat de fabriek hiervoor aansprakelijke gesteld kan worden.

Het vervangen van de stabilisatorblokjes na deze kilometers en het feit dat die het afgelopen reis behoorlijk voor de kiezen gekregen hebben, vind ik ook vrij normaal.