Is het verdedigbaar dat de oorzaak van schimmel aan de binnenkant van het dak van onze vouwwagen niet door weersinvloeden is ontstaan (maar bv door vuil)?
Vraag gesteld door jfkessels op 24 februari 2015
- In mei 2014 zijn wij met onze vouwwagen (bouwjaar 2012) een week in Frankrijk, Vallon-Pont-d'Arc op vakantie geweest. Het was stralend weer, geen regen of anderszins vochtige omstandigheden. Bij vertrek hebben we de vouwwagen volledig droog ingepakt.
- In augustus 2014 zijn we wederom naar Frankrijk op vakantie gegaan. Bij aankomst constateren we dat de binnenkant van het dak van de vouwwagen helemaal onder de schimmel zit.
- De verzekering (niet ANWB) heeft ons verzoek tot het verlenen van dekking afgewezen, zij baseren zich daarbij op de uitsluitingsclausule "schade door langzaam inwerkende weersinvloeden". De expert die de verzekeraar heeft ingeschakeld komt tot het volgende: "Schimmel kan alleen ontstaan door langzame inwerking. Zeer waarschijnlijk is de vouwwagen 'nat' weggezet. Aan de zeilafdekking is geen afwijking gevonden en de schimmel bevindt zich aan de ingevouwen gedeelten". De door de dealer geraamde herstelkosten komt grofweg op 4000 euro (volledig vervangen doek).
- Wij menen dat uitsluiting onterecht is en dat afwijzing niet toereikend is onderbouwd. Na onze tweede brief richting verzekeraar hebben zij ons doorverwezen naar het Kifid van de Ombudsman. Het Kifid heeft onze klacht opgepakt, is gaan bemiddelen en heeft de verzekeraar verzocht een verweerschrift op te maken.
- Het verweerschrift stelt:
- Onder langzaam inwerkende weersinvloed wordt verstaan: schade die ontstaat door langzaam inwerkende invloed van het weer, het gaat dan om bijvoorbeeld neerslag of dauw.
- Dat het niet anders kan dan dat de tent bij het opbergen nat is geweest. Schimmel ontstaat, als de tent te lang nat ingepakt heeft gezeten. Herbij verwijzen ze naar het artikel over onderhoud van een tent.
- Ze doen een niet onderhandelbaar schikkingsvoorstel van 1/3 van de kosten.
Wij zijn er 100% van overtuigd dat we de vouwwagen in mei droog hebben ingepakt, onder de stralende Franse zon namelijk. Vraag die bij ons blijft hangen is of het mogelijk is dat schimmel op een andere manier dan door vocht kan ontstaan. Het artikel http://www.anwb.nl/kamperen/kampeermiddelen/tent/onderhoud geeft een tweede oorzaak, namelijk vuil.
Alvorens verder te procederen en schikkingsvoorstel af te wijzen zou ik graag van u horen in hoeverre het verdedigbaar is dat de oorzaak van schimmel aan de binnenkant van het dak van onze vouwwagen niet door weersinvloeden is ontstaan (maar bv door vuil)?
Bij voorbaat dank voor het meedenken.
Antwoord van Leo
ANWB ExpertSchimmel is nooit een plotseling optredend evenement en dus altijd een langzaam werkende invloed. Ook al is de vouwwagen droog opgeborgen kan je vocht niet uitsluiten. Bij een hoge luchtvochtigheid zullen de delen met de laagste temperatuur vochtig worden.
Mogelijk kan een onderzoek de oorsprong van de schimmel aan het licht brengen (vocht of vuil). Wat de uitslag ook zal zijn, het blijft een langzaam werkende invloed.
***
Reactie van jfkessels:
Beste Leo,
dank voor je reactie. Hoewel niet direct een antwoord op mijn vraag leid ik hieruit af dat er dus degelijk een mogelijkheid is dat de schimmel niet is ontstaan door weersinvloeden. Zou je dit kunnen bevestigen?
Zou je tevens kunnen aangeven op welke manier (op basis waarvan) een expert zou kunnen achterhalen wat de daadwerkelijke oorzaak (vocht of vuil) is?
Joris
***
Reactie van Leo Ruijgrok:
Temperatuur en vochtigheid (weersinvloed) zullen altijd een rol spelen bij schimmel. Vuil zal alleen gaan schimmelen bij een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid. Door de schimmel te onderzoeken kan mogelijk de oorsprong gevonden worden.
Hoe dan ook, schade door schimmel is altijd een langzaam werkende invloed.
***
Reactie van Chihuahua:
Vocht is altijd aanwezig in de lucht in de vorm van een gas en alleen zichtbaar als waterdamp. Het kan neerslaan op koude plekken, ook wel condenseren genoemd, mits deze onder het dauwpunt van de lucht is. Mogelijk aanwezig vuil en/of stof kan water opnemen en zodoende een verzamelplaats worden voor vocht. Bij temperatuurverhoging zal dit vocht maar langzaam verdwijnen en kan dus een mogelijke bron van schimmel veroorzaken.
Deel deze pagina