Winterbanden en sneeuwkettingen in Oostenrijk
Ga je deze winter op reis naar Oostenrijk? Of rijd je er op doorreis doorheen, bijvoorbeeld omdat je op wintersport gaat? Dan is het belangrijk dat je weet wat de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen in Oostenrijk zijn. We zetten het voor je op een rij.
Wanneer zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht?
Het gebruik van winterbanden in Oostenrijk is van 1 november t/m 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's.
Buiten deze vaste periode kan zeker in de bergen het gebruik van winterbanden ook verplicht zijn. Dat wordt duidelijk gemaakt met een bord.
Regels voor winterbanden in Oostenrijk
- Er is sprake van winterse omstandigheden als de weg geheel of gedeeltelijk is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs.
- Banden met de aanduiding M+S, M&S, MS of het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden als winterband beschouwd.
- De minimale profieldiepte voor radiaalbanden is 4 mm (voor diagonaalbanden is dat 5 mm). Banden met een minder diep profiel, worden als zomerbanden beschouwd, ongeacht een M+S markering of sneeuwvloksymbol.
- Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd. Deze verplichting geldt niet voor een eventuele aanhanger.
- Als de weg geheel of vrijwel geheel is bedekt met een ijzel- of sneeuwlaag, is het ook toegestaan om in plaats van winterbanden sneeuwkettingen te monteren op zomerbanden op ten minste de aangedreven wielen.
- Let op: Bij lichte sneeuwval of sneeuwmodder of op wegen die slechts gedeeltelijke zijn bedekt met sneeuw of ijs, is het verboden om op sneeuwkettingen of op zomerbanden te rijden. Winterbanden zijn in dat geval dus verplicht.
- Als je op zomerbanden (zonder sneeuwkettingen) rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
ANWB adviseert je om een goed geteste winterband of all-seasonband te gebruiken. Voor gebruik in de bergen en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseren wij een goed geteste 'echte' winterband. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) vaak onvoldoende grip en veiligheid. Ben je op zoek naar winterbanden? Check dan de ANWB Winterbandentest.
Wanneer zijn sneeuwkettingen in Oostenrijk verplicht?
- Verplicht bij bord - Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs.
- De plicht om sneeuwkettingen te monteren geldt ook voor auto's met winterbanden of spijkerbanden (tenzij een onderbord bij het sneeuwkettingenbord aangeeft dat auto's met dergelijke banden van deze plicht zijn ontheven).
- Het wordt dringend aangeraden om in Oostenrijk in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.
- Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die geheel, of bijna geheel, met sneeuw of ijs zijn bedekt.
- Als sneeuwkettingen verplicht zijn, moeten ze in elk geval op de aangedreven wielen worden gemonteerd.
- Voor auto's die op sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50 km/h, of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven.
- Sneeuwkettingen moeten volgens de Oostenrijkse motorrijtuigenwet (Kraftfahrgesezt § 4 Reifen und Schneeketten) voldoen aan de Oostenrijkse ÖNORM V5117. Gelijkwaardige metalen sneeuwkettingen uit andere EU-landen mogen ook worden gebruikt.
- Geschikte sneeuwkettingen kunnen eventueel worden gehuurd bij belangrijke grensovergangen.
Let op: sneeuwsokken worden in Oostenrijk niet gezien als sneeuwkettingen, maar als wegrijhulpen (Anfahrhilfen). Sneeuwsokken zijn in Oostenrijk dus geen volwaardig alternatief voor sneeuwkettingen.
Bestel sneeuwkettingen bij ANWB
Spijkerbanden in Oostenrijk
Spijkerbanden mogen in Oostenrijk alleen worden gebruikt van 1 oktober tot en met 31 mei en op voertuigen tot 3,5 ton. Je moet ze dan monteren op alle vier wielen en eventueel ook op je aanhanger. Het ‘spiked tyres’ teken, verkrijgbaar bij de ÖMTC of benzinestations, is dan verplicht.
Deel deze pagina