Tweedehands caravan kopen: hier moet je op letten
Bekijk de tips
Wil je een tweedehands caravan kopen van een particulier of erkend bedrijf? Je keuze wordt bepaald door budget, de geschikte indeling en wat je auto mag trekken. Wat je ook doet: koop niet te overhaast en bereid je goed voor. Met deze tips en adviezen weet je wat je koopt.
1. Koop bij een erkend kampeerbedrijf
Bij een officieel caravan- en camperbedrijf kun je je oude kampeermiddel vaak inruilen, heb je meer keus, kun je altijd terecht voor onderhoud en reparaties en krijg je vaak nog garantie ook. Particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats, is natuurlijk altijd een optie, maar houd er rekening mee dat je dan geen garantie hebt.
2. Controleren op schade en onderhoud
Herken verborgen gebreken van jouw caravan, zoals deuken, scheuren, plooien of roest. Hier volgen een aantal dingen waar je op kunt letten bij het controleren van het kampeermiddel:
-
Check het onderstel (chassis)
Zitten er plooien of scheurtjes boven de deur van de caravan? In het ergste geval kan het chassis doorgezakt zijn, maar ook versleten asrubbers, overbelading of onbalans in de wielen kan dit veroorzaken. Voor het herkennen van dit soort zaken is een kennersoog nodig.
-
Loop schade na in kunststofdelen
Let ook op scheurtjes in grote kunststofdelen zoals de voor- en achterkant. Kijk of er op het dak geen putjes (hagelschade) te zien zijn, want een nieuwe dakplaat is niet goedkoop. De hoeklijsten mogen niet beschadigd zijn, anders is er kans op lekkage. Breng grote beschadigingen in mindering op de aankoopprijs. Je herkent een aangetaste beplating door roest aan het opbollen van de lak en soms aan kleine gaatjes.
-
Check de caravan op vochtproblemen
Door verdroogde kit, gescheurde raamrubbers en loszittende lijsten heeft water vrij spel. Daardoor kunnen de wanden en vloer verrot zijn. Besteed daarom extra aandacht aan het controleren van de wanden en vloer in het interieur. Als je alleen de rubbers hoeft af te kitten of vervangen, ben je voor weinig geld klaar. Zijn de wanden en vloer aangetast? Doe dan een vochtmeting. Heeft een kampeermiddel na vochtschade lang binnengestaan? Dan zegt een vochtmeting helaas ook niet alles. Let daarom op oude vochtplekken en kringen.
-
Check de gasverbruikers
Check alle apparaten die op gas werken, zoals kachel en gasfornuis. Controleer of de ontsteking werkt en of de gastoevoer automatisch afslaat (thermokoppel) als de vlam uitwaait. Controleer ook of de koelkast het doet (op 230 V en op gas). Gecertificeerde caravan- en camperbedrijven controleren dit tijdens een onderhoudsbeurt.
-
Controleer de banden
Zie je droogtescheurtjes of zijn ze ouder dan tien jaar? Dan kun je ze beter vervangen. Lees hier hoe je caravan- en camperbanden het beste kunt controleren en vervangen.
-
Extra dingen te controleren..
-
Handrem;
-
Oplooprem;
-
Neuswiel;
-
Koppeling;
-
De rubbers van de torsie-as;
-
Uitdraaisteunen.
-
3. Bouwjaar caravan: check het chassisnummer
Controleer altijd eerst of het chassisnummer op de papieren klopt met het kentekenbewijs. Het chassisnummer is een uniek nummer van het voertuig en staat meestal op de rechterkant van de chassisbalk (het onderstel van het voertuig). Op het kentekenbewijs staat ook de datum waarop de caravan op kenteken is gezet. Bij caravans hoeft dit niet dezelfde datum te zijn als het modeljaar van de caravan. Twijfel je aan het juiste modeljaar? Dan kun je die als ANWB-lid aan de hand van het chassisnummer opvragen bij ANWB Experts.
4. Gebruik de rekentool 'caravantrekker'
Bereken met de rekentool 'caravantrekker' welke caravan jouw auto kan trekken, voordat je een nieuwe caravan koopt. Selecteer jouw auto en bekijk welke caravan het beste bij jouw auto past.
5. Download (gratis) koopovereenkomst
ANWB-leden kunnen gratis een koopovereenkomst gebruikte tourcaravan en aanhangwagen downloaden. Handig voor koop & verkoop tussen particulieren.
Wil je meer zekerheid? Ga dan voor een Bovag onderhoudsbeurt bij een aangesloten kampeerbedrijf voor een keuringsrapport.