Verkeersregels in Polen
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Polen zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille. Let op: Het is verboden een persoon die onder invloed van alcohol verkeert, voor in de auto als passagier te vervoeren.
Heel soms ontbreken de verkeerstekens die de voorrang regelen op een rotonde. In dat geval hebben bestuurders van rechts voorrang, zoals bij een gelijkwaardige kruising.
Bij het inhalen van een motor, bromfiets, fiets of voetganger moet je als automobilist een zijdelingse afstand van minstens 1 m aanhouden.
Het voeren van dimlicht of dagrijlicht (ook led) is overdag verplicht. Let op: In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd.
In Polen is bij langzaam rijdend verkeer ritsen verplicht als twee rijstroken worden samengevoegd. Dit betekent het volgende:
Let op: Voor motorrijders is het in Polen verboden om over de reddingsstrook te rijden, want dat is uitsluitend toegestaan voor voorrangsvoertuigen.
Langs een onderbroken witte lijn langs de kant van de rijbaan.
Binnen 10 m van een kruispunt, tramoverweg, spoorwegovergang, voetgangers- of fietsoversteekplaats of verkeersbord (als je andere weggebruikers het zicht op het bord ontneemt).
Binnen 15 m van een tram- of bushalte.
Op een brug, onder een viaduct of in een tunnel.
In een smalle straat met in het midden een doorgetrokken witte streep als andere weggebruikers de witte streep moeten overschrijden om je voertuig te passeren.
Let op: In veel Poolse steden zijn parkeermeters. In Warschau geldt van ma-vr van 6-18 uur betaald parkeren. Zie centrumparkeren.nl/warschau voor meer informatie.
Als het verkeerslicht op rood staat, maar er ook een groene, afbuigende pijl wordt getoond, mag je als bestuurder alleen dan in de richting van de pijl afslaan wanneer je voorrang hebt verleend aan voetgangers en andere weggebruikers.
Binnen de bebouwde kom is het geven van geluidssignalen verboden, tenzij er direct gevaar voor een aanrijding bestaat.
Het is de bestuurder van een voertuig (ook een fiets of elektrische step) verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Het vasthouden van een telefoon wordt beschouwd als een ernstige overtreding. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Let op: het is voetgangers verboden een mobiele telefoon te gebruiken als ze langs de weg lopen of een weg oversteken.
Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons toegestaan.
Kinderen jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50 m moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger worden vervoerd. Als een kind met de rug naar voren voorin in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
In Polen ben je verplicht je huisdier vast te zetten in de auto. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen op basis van een regel in de verkeerswet die je verbiedt om de auto zo te gebruiken dat je personen in of buiten de auto in gevaar brengt. Lees hier meer over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
In de breedte mogen fietsen op een fietsendrager maximaal 23 cm uitsteken (fietsen die uitsteken, hoeven niet te worden gemarkeerd).
Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk. Voor een auto met een Pools kenteken zijn ook een mistlamp en achteruitrijverlichting op de fietsendrager verplicht.
Als de fietsendrager of bagagebox op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van je voertuig. Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.
Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. De ANWB adviseert je banden te gebruiken waarop het sneeuwvloksymbool (3PMSF) wordt aangegeven. Meer informatie: anwb.nl/winterbanden.
Als sneeuwkettingen verplicht zijn, wordt dat aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op wegen die zijn bedekt met sneeuw of ijs.
Het is toegestaan om sneeuwsokken te gebruiken in plaats van sneeuwkettingen.
Let op: In Duitsland is het rijden op winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en kun je niet volstaan met het meenemen van sneeuwkettingen.
Let op: Een eventuele fietsendrager wordt achterop wordt meegerekend in de lengte.
De hierna vermelde verkeersregels voor een fiets gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen tot 250 watt.
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.
Het is fietsers verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Je mag dus niet bellen, sms'en en appen tijdens het fietsen. Handsfree bellen mag wel. Je mag wel luisteren naar muziek, maar je mag al fietsend je telefoon niet uit je zak halen om je muziekspeler te bedienen.
Fietsen moeten zijn voorzien van vaste lampen die zowel constant mogen branden als mogen knipperen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood. De fiets moet achter een rode reflector hebben. Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.
Kinderen die jonger zijn dan 7 jaar, mogen op de fiets alleen worden vervoerd in een fietszitje. Het is ook toegestaan kinderen te vervoeren in een aanhanger, mits fiets en aanhanger niet langer zijn dan 4 m. Alleen iemand van 18 jaar of ouder mag een kind transporteren op de fiets of in een fietsenaanhanger.
Kinderen tot 10 jaar mogen alleen onder begeleiding op de openbare weg fietsen. Ook mogen kinderen tot 10 jaar en hun begeleiders op de stoep rijden.
Het is op fietspaden toegestaan om te rijden met een fiets waaraan een aanhanger is gekoppeld.
Het is alleen toegestaan om naast elkaar te rijden als je andere weggebruikers niet hindert of het andere verkeer in gevaar brengt. Een begeleider en een fietser jonger dan 10 jaar mogen wel altijd naast elkaar rijden.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille.
Wanneer fietspaden aanwezig zijn, moet je hiervan gebruikmaken. Op gecombineerde fiets-/voetpaden moet gebruikgemaakt worden van het voor fietsers bestemde gedeelte. Als er geen scheiding is aangebracht moet de snelheid worden aangepast om voetgangers niet in gevaar te brengen.
Fietsers mogen in bepaalde gevallen op de stoep of het voetpad rijden:
als op de weg een maximumsnelheid van meer dan 50 km/h geldt, het trottoir minstens 2 m breed is en er geen fietspad aanwezig is; of
als de weersomstandigheden (zoals sneeuw, harde wind, stortbui, ijzel en mist) het fietsen op de weg te gevaarlijk maken; en mits
fietsers langzaam rijden en altijd voorrang verlenen aan voetgangers op de stoep of het voetpad.
In Polen zijn speciale fietsoversteekplaatsen. Deze zijn vergelijkbaar met voetgangersoversteekplaatsen. Fietsers die op een fietsoversteekplaats de weg willen oversteken hebben voorrang.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Polen, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: Iedereen die in Polen in het donker of bij slecht zicht langs de weg loopt buiten de bebouwde kom, is verplicht om een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen in de auto. Bewaar het veiligheidsvest en de brandblusser op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). Neem ook een verbanddoos en reservelampen mee. Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is. In een (huur)auto met een Pools kenteken zijn ook spatlappen achter en een antidiefstalsysteem verplicht.
Om in Polen te komen, reis je door Duitsland. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht:
Let op: Iedereen die in Polen in het donker of bij slecht zicht langs de weg buiten de bebouwde kom loopt (bijvoorbeeld bij pech of een ongeval), is verplicht om een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen. Motorrijders wordt aangeraden om deze mee te nemen op de motor. Zorg ook voor een veiligheidsvest voor een eventuele passagier.
Je hebt pech of een ongeval. Hoe gebruik je het veiligheidsvest in Polen?
Veiligheidsvest:
Om in Polen te komen, reis je door Duitsland. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor.
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Let op: Alleen op expreswegen met gescheiden rijbanen en 2x2 rijstroken (drogi ekspresowa) is de maximumsnelheid 120 km/h.
< 3500 kg
Let op: Alleen op expreswegen met gescheiden rijbanen en 2x2 rijstroken (drogi ekspresowa) is de maximumsnelheid 120 km/h.
> 3500 kg
Let op: Alleen op expreswegen met gescheiden rijbanen en 2x2 rijstroken (drogi ekspresowa) is de maximumsnelheid 120 km/h.
Op woonerven is de maximumsnelheid 20 km/h.
De minimumsnelheid op auto(snel)wegen is 40 km/h.
Als je bij het binnenrijden van een plaats onder het plaatsnaambord of het bord Bebouwde kom een bord ziet met een lagere maxximumsnelheid (meestal 30 km/h), geldt die lagere maximumsnelheid overal binnen de bebouwde kom.
Voor eenvoudige verkeersovertredingen kent Polen een ‘boetecatalogus’ met daarin alleen de maximumboetes. De politie kan tot die maxima de boetes opleggen en innen. Betaling moet onmiddellijk plaatsvinden. Bij contante betaling moet een betaalbewijs worden uitgereikt. Als de overtreder geen of onvoldoende contant geld bij zich heeft, is het soms mogelijk de boete per bankoverschrijving te betalen.
Als je niet direct betaalt, hoef je geen waarborgsom te betalen en komt de zaak voor de rechter. Als daaruit een boete volgt, moet die binnen drie dagen betaald worden. Betaling van de boete betekent dat de zaak daarmee is afgedaan. Beroep is dan niet meer mogelijk.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding
Door rood licht rijden
Parkeerovertreding
Niet verlenen van voorrang
Rijden zonder veiligheidsgordel/beveiligingsmiddel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Polen kent een strafpuntensysteem dat ook geldt voor buitenlanders. Per overtreding is een aantal punten vastgesteld, variërend van 1 tot 10. Bij een totaal van 24 punten volgt een ontzegging van de rijbevoegdheid. Als een ontzegging van de rijbevoegdheid of een rijverbod wordt opgelegd aan de hand van dit systeem, geldt dat alleen in Polen.
Bij bekeuren op kenteken, bijvoorbeeld flitsen, is de kentekenhouder meestal verplicht de gegevens van de bestuurder (ten tijde van de overtreding) te verstrekken.
Bekeuringen die in Polen worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.