11-daagse groepsrondreis Israël & Jordanië
- bezoek aan geschiedenisrijk en indrukwekkend Jeruzalem
- overnachten in een tentenkamp in de Wadi Rum woestijn inclusief diner
- drijven in de Dode Zee
Jouw reis
Natuur: 4/5 Cultuur: 5/5 Strand: 2/5 Reisintensiteit: 3/5
Rondreis
Ga mee op ontdekking door Israël en Jordanië, van het bruisende Tel Aviv tot de wonderen van Petra en van Jeruzalem tot de leegte van de woestijn.
In Israël maken we kennis met het heilige Jeruzalem, de Dode Zee, het Palestijnse Bethlehem en het bruisende Tel Aviv. In Jeruzalem is het net of je door de Bijbel of geschiedenisboeken loopt. Zoveel verhalen en historie die tot op de dag van vandaag nog invloed hebben op ons dagelijks leven.
Tijdens de rondreis in Jordanië stap je middenin een 1001-nacht sprookje. We brengen bijvoorbeeld een bezoek aan het wereldberoemde Petra, een uit rots gehakte verborgen stad en één van de zeven (nieuwe) wereldwonderen. Ook maken we een jeepsafari door de Wadi Rum, de adembenemend mooie woestijn met zijn rotsformaties in verschillende kleuren. We overnachten en dineren bij de bedoeïenen in een tentenkamp onder de sterrenhemel. Wist je dat deze woestijn als decor heeft gediend voor vele bekende films?
Geniet aan de Rode Zee in Aqaba van de onderwaterwereld of relax gewoon lekker aan het heerlijke strand.
Vliegen met de beste luchtvaartmaatschappijen en comfortabel vervoer
We vliegen alleen met de meest gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, met ANWB begint jouw vakantie al aan boord. Op de bestemming zorgen wij voor comfortabel vervoer.
Comfortabele en centraal gelegen hotels
We verblijven in comfortabele hotels op basis van logies en ontbijt, in de buurt van de belangrijke locaties, zoals aan het strand of in het centrum van de stad. Bijzonder is de overnachting onder de sterrenhemel in de woestijn bij de bedoeïenen. Ook verblijven we aan het strand van Aqaba in een luxe vijfsterren Mövenpick Resort.
Heel veel inclusief
Bij deze reis zijn de belangrijkste hoogtepunten van Israël en Jordanië in het programma opgenomen. In Israël zijn de entreegelden ook al inbegrepen, in Jordanië moeten deze nog ter plaatse betaald worden. Ook is het diner op dag 7 inclusief.
Nederlandssprekende reisleiding
Tijdens deze reis door Israël en Jordanië word je begeleid door één van onze deskundige Nederlandssprekende reisleiders. Zij hebben deze reis al vaak gemaakt en kunnen je alles vertellen over het prachtige Israël en Jordanië en haar vriendelijke, gastvrije inwoners.
Groepsgrootte
Minimaal 10 / maximaal 31 deelnemers (er is geen minimum aantal nodig bij gegarandeerd vertrek)
Minimumleeftijd: 12 jaar
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Jeruzalem
Amman
Amman
Petra
Petra
Wadi Rum
Tel Aviv
Reisprogramma
Dag 1 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 51 km
Amsterdam - Tel Aviv - Jeruzalem
Lees meerWe vliegen rechtstreeks met Transavia naar Tel Aviv. Bij aankomst worden we hartelijk verwelkomd door de Nederlandssprekende reisleider en met de bus rijden we naar ons hotel in Jeruzalem.
Jeruzalem is een kruispunt van religies en wordt zowel door christenen, joden en moslims als heilig beschouwd. De stad bestaat uit verschillende wijken, met elk zijn eigen karakter en bewoners.
Dag 2 - Reisduur 0.5 uur - Reisafstand 20 km
Jeruzalem - Bethlehem
In Nieuw Jeruzalem rijden we langs de Knesset en de grote Menora, bezoeken we de nationale begraafplaats en het zeer indrukwekkende Yad Vashem, het Holocaust monument. In het Palestijnse Bethlehem zien we de Geboortekerk en de Herdersvelden.Lees meer
Knesset
We rijden langs de Knesset, het Israëlische parlement. Tegenover de Knesset staat een bronzen zevenarmige kandelaar, een Menora. Op de Herzlberg, letterlijk herdenkingsberg, ligt de nationale begraafplaats. Hier vind je onder andere het graf van Yitzhak Rabin, de voormalige premier van Israël.
Holocaust monument Yad Vashem
Tijdens deze reis zul je hoogstwaarschijnlijk het meest onder de indruk zijn van het overweldigende Holocaustmuseum Yad Vashem, het officiële monument voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Neem de tijd om alles in je op te nemen. Het is erg aangrijpend.
De Geboortekerk en de Herdersvelden in Bethlehem
‘s Middags gaan we naar het Palestijnse Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus. Het is een mozaïek van mensen, gewoonten, kleuren en geuren. Op de plaats waar Jezus in een ondergrondse grot zou zijn geboren, is de Geboortekerk gebouwd.
We sluiten ons bezoek aan Bethlehem af bij de Herdersvelden. Volgens de overlevering waakten herders hier over hun kuddes toen een engel hen kwam vertellen dat Jezus was geboren.
Dag 3
Jeruzalem
✓ stadstour JeruzalemLees meer
We gaan op verkenning in Jeruzalem, de heilige baken voor de drie wereldgodsdiensten.
Dit belooft een dag vol geschiedenis te worden met een stadswandeling vanaf de Olijfberg langs alle hoogtepunten van de Oude Stad, zoals de Via Dolorosa, de Heilige Grafkerk, de Rotskoepel en de Klaagmuur.
Olijfberg
De wandeling begint hier, waar je een prachtig uitzicht hebt op de Oude Stad van Jeruzalem en waar het lijdensverhaal van Jezus begint. We wandelen langs de Dominus Flevit kerk, de plaats waar Jezus voorafgaand aan zijn intocht in Jeruzalem de stad aanschouwde, en we zien de Kerk van alle Naties in de hof van Gethsemane, de plek waar Jezus bad en sliep in de nacht voor zijn kruisiging.
Via Dolorosa
Via de Leeuwenpoort betreden we de Oude Stad en lopen over de vermaarde Via Dolorosa naar de Heilige Grafkerk, gebouwd op de plek waar, volgens de overlevering, Jezus werd gekruisigd en begraven.
We vervolgen onze weg naar de wereldberoemde Klaagmuur. In het Jodendom de meest heilige plaats. Het is erg interessant en indrukwekkend om te zien hoe de orthodoxe Joden hier bidden.
De Rotskoepel met de bekende gouden koepel, een gedenkplaats en geen moskee, en de naastgelegen Al Aqsa-moskee, één van de eerste en heiligste moskeeën van de Islam, mogen we alleen van de buitenkant bewonderen.
Als laatste gaan we naar de Zion berg. Hier bevindt zich het graf van David, heeft het Laatste Avondmaal plaatsgevonden en is Maria gestorven.
Dag 4 - Reisduur 5 uur - Reisafstand 285 km
Jeruzalem - Beth Shean/Sheikh Hussein - grens over naar Jordanië - Jerash - Amman
Vandaag vertrekken we vroeg in de ochtend om bij Beth She'an/Sheikh Hussein Bridge de grens over te gaan naar Jordanië. Voor we naar de hoofdstad Amman reizen bezoeken we de opgravingen van de Grieks-Romeinse stad Jerash.Lees meer
Jerash
Nadat we kennis hebben gemaakt met onze nieuwe gids gaan we op weg naar Jerash, de eerste bezienswaardigheid in Jordanië. Eeuwenlang lag deze stad onder een dikke laag zand en deze handelsplaats uit de Griekse en Romeinse oudheid wordt daarom ook wel het Pompeï van het Midden-Oosten genoemd.
Binnen de stadsmuren vind je een prachtig theater, geplaveide straten en de resten van kerken en tempels. Het meest indrukwekkende gebouw is de reusachtige Tempel van Artemis. Langs vruchtbare heuvels met pijnbomen en olijfboomgaarden rijden we naar Amman waar we overnachten.
Dag 5 - Reisduur 2 uur - Reisafstand 70 km
Amman - Madaba - Mount Nebo - Amman
Na de stadstour door de hoofdstad Amman, bewonderen we in Madaba de landkaart van het Midden-Oosten in mozaïek en kijken we vanaf Mount Nebo uit over het beloofde land.Lees meer
Stadstour Amman
Na het ontbijt maken we een stadstour door Amman, een ware smeltkroes van culturen en volkeren. We kijken vanaf de hoger gelegen citadel uit over de stad en bezoeken het Romeinse amfitheater midden in de stad. Hierna proeven we de sfeer in de kleurrijke bazaar.
De mozaïeken van Madaba met o.a. de landkaart van het Midden-Oosten
Madaba is één van de oude Bijbelse steden en bekend door de antieke zijderoute en de Byzantijnse mozaïeken, waaronder de landkaart van het Midden-Oosten.
Mount Nebo
Mount Nebo is de plek waar Mozes over het beloofde land uitkeek. Op de berg genieten we van het uitzicht. Bij helder weer kan je zelfs Jeruzalem zien liggen. In de Herdenkingskerk van Mozes bewonderen we de mozaïeken.
We overnachten weer in Amman.
Dag 6 - Reisduur 3.5 uur - Reisafstand 300 km
Amman - Shobak - Petra
Lees meer✓ wereldwonder Petra
Via een fotostop bij het kruisvaarderskasteel Shobak rijden we naar de legendarische roze stad Petra. Dit is ongetwijfeld hét hoogtepunt van Jordanië.
Shobak en de Kings Highway
Onderweg naar Petra maken we een fotostop bij Shobak, gelegen aan de beroemde Kings Highway, een eeuwenoude handelsroute die de kruisvaarderskastelen met elkaar verbindt. Het kasteel is strategisch gelegen op een geïsoleerde heuveltop. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de desolate omgeving.
Wereldwonder Petra
De duizenden jaren oude stad ligt verborgen in een diep dal achter een rotsgebergte en is alleen bereikbaar via de ‘Siq’, een 1300 meter lange, rood en oranje gekleurde nauwe bergkloof. Aan het einde van de kloof ontvouwt zich een betoverend aanzicht: de rotsfaçade van de oude schatkamer van een koning. Met de uitgehakte rotsgraven, zuilen en tempels, theaters en steeds wisselende lichtinval die de rotsen zalmroze kleurt, vormt dit een uniek schouwspel dat zijn weerga niet kent. Ook het klooster, het grootste gebouw van Petra, is zeer indrukwekkend. Bereid je wel voor op een stevige klim.
Dag 7 - Reisduur 2 uur - Reisafstand 110 km
Petra - Little Petra - Wadi Rum
✓ overnachten onder de sterrenhemel & bedoeïenen diner in Wadi RumLees meer
Na een bezoek aan Little Petra rijden we naar Wadi Rum en trekken we per 4WD verder de woestijn in.
Little Petra
Het kleine zusje van Petra was vroeger de rustplaats voor de reizende kamelenkaravanen. Niet iedereen mocht zomaar de geheime stad Petra in. Bij de ingang zien we de in de rotsen uitgehouwen tolkamer en aan het einde een smalle kloof bevinden zich de rustplekken voor de kamelen en hun berijders.
Wadi Rum: overnachten onder de sterrenhemel
Vervolgens zoeken we de stilte van de woestijn op in Wadi Rum, ook wel de Vallei van de Maan genoemd. Wadi betekent letterlijk rivierbedding. In een buitenaards filmdecor vol zandduinen, steeds van kleur wisselende rotsformaties en een imposante rotsboog, rijden we per 4WD naar een bedoeïenenkamp.
’s Avonds zie je de flonkerende sterrenhemel, goed zichtbaar in de donkere woestijn, terwijl we rond een kampvuur genieten van een typische bedoeïenenmaaltijd. We overnachten in een tentenkamp.
Dag 8 - Reisduur 1.5 uur - Reisafstand 80 km
Wadi Rum - Aqaba
1/2✓ jeepsafari door de Wadi RumLees meer
We maken een prachtige jeeptocht door de woestijn en vervolgen onze weg naar de badplaats Aqaba aan de Rode Zee.
Jeeptour
Na het ontbijt maken we een geweldige twee uur durende jeeptour door de woestijn. We zien de imposante zandduinen, eeuwenoude droge rivierbeddingen, rotsbogen en woeste rotsformaties in verschillende kleurschakeringen. Ook drinken we een kopje thee bij de bedoeïenen. Optioneel kan je deze tour met twee uur verlengen om nog dieper de woestijn in te gaan.
Overnachten in een vijfsterrenhotel in het centrum van Aqaba
Dan maken we ons op voor een heerlijke vrije middag aan de Rode Zee in de badplaats Aqaba, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende landen, zoals Israël, Saoedi-Arabië en Egypte. Sinds 4000 voor Christus wonen er mensen in Aqaba. Je kunt hier een rustig dagje inplannen aan een privé-strand, genieten van het verfrissende zeebriesje of de onderwaterwereld verkennen.
We overnachten in het mooie en luxe vijfsterren Mövenpick Resort gelegen in het centrum, met eigen strand en een heerlijk zwembad.
Dag 9 - Reisduur 6 uur - Reisafstand 425 km
Aqaba - Araba grens - Dode Zee - Tel Aviv/Jaffa
We gaan vroeg op pad en rijden terug naar Israël. We maken een stop bij het laagste punt op aarde, de vierhonderd meter onder de zeespiegel gelegen Dode Zee. Nadat we heerlijk gedobberd hebben in het zoute water, reizen we via Jaffa naar Tel Aviv.Lees meer
Drijven in de Dode Zee
Deze binnenzee bevat tien maal zoveel zout als normaal, waardoor er geen leven mogelijk is. Door dit extreem hoge zoutgehalte kun je er ook niet zinken. Normaal zwemmen lukt ook niet. Wat veel bezoekers wel doen: zich eerst laten insmeren met heilzame Dode Zee-modder en vervolgens geheel ontspannen op de rug in de zee dobberen.
Jaffa
Als de tijd het toelaat maken we een wandeling door het oude centrum van Jaffa, een van de oudste havensteden ter wereld, met schilderachtige smalle straatjes en hoekjes. Yafo betekent ‘mooi’ in het Hebreeuws. Tegenwoordig is het een onderdeel van Tel Aviv, waar we overnachten.
Dag 10
Tel Aviv - Amsterdam
Lees meerVandaag is helaas alweer de laatste dag van deze mooie reis aangebroken. De hele dag is nog ter vrije besteding, alvorens we aan het begin van de avond naar de luchthaven worden gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam.
De 'Witte stad' Tel Aviv is gelegen aan de Middellandse Zee en is vanwege de unieke Bauhaus-architectuur door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. De stad kent ruim tien kilometer aan prachtig zandstrand en schilderachtige wijken waar de smalle straatjes gevuld zijn met kunstgaleries, boetiekjes en cafés. Maar ook de vele musea, restaurants en lokale markten trekken jaarlijks veel toeristen naar Tel Aviv. Geniet van zon, zee en strand of ontdek Tel Aviv of Jaffa op eigen gelegenheid.
Afhankelijk van het vluchtschema komt je terugvlucht op dezelfde dag in Amsterdam aan (dag 10) of net na middernacht (dag 11). Hierdoor wordt je reis een 10- of 11-daagse reis. Houd hier rekening mee met het afsluiten van je reisverzekering.Dag 11
Aankomst Amsterdam
Bij aankomst in Amsterdam is het tijd om afscheid te nemen van de groep en gaan we naar huis met een hoofd vol herinneringen.Lees meer
Let op:
Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken. Je ontvangt de reisbescheiden circa 7 dagen voor vertrek.
Vluchten
Hieronder vind je informatie over de luchtvaartmaatschappij. De eventueel weergegeven vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Voorbeeldreisschema
Voeg tijdens het boeken extra opties toe
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Economy Class
- Standaard beenruimte
- Verstelbare rugleuning
Over Transavia
Transavia biedt voor zowel de vakantie- als de zakelijke reiziger een aantrekkelijke basis ticketprijs met additionele (betaalde) producten en diensten. Transavia vervoert per jaar 11 miljoen passagiers en opereert met een jonge, milieuvriendelijke vloot.
Transavia biedt vluchten aan vanaf zeven bases in Europa; vanuit Nederland vanaf Amsterdam, Rotterdam/Den Haag en Eindhoven. Vanuit Frankrijk vanaf Parijs, Nantes en Lyon en vanuit Duitsland vanaf München.
Tijdens je vlucht doet het vriendelijke personeel er alles aan om het je zo goed mogelijk naar de zin te maken. Er zijn er diverse kleine gerechten, snacks, sandwiches en drankjes verkrijgbaar (€).
Goed om te weten
De boekingscode (het zogenaamde PNR-nummer) maakt het mogelijk om de stoel van je eigen keuze zelf te reserveren. Dit doe je via Mijn Transavia vanaf 3 weken tot 30 uur voor vertrek.
Het is mogelijk om een keuze te maken uit een stoel met extra of standaard beenruimte, bij het raam, aan het gangpad of in het midden van een rij (op basis van beschikbaarheid). Daarnaast is het mogelijk om te bepalen of je liever voorin, in het midden of achterin het vliegtuig wilt zitten. De kosten zijn verschillend per vlucht en zijn zichtbaar wanneer je de reservering maakt.
Het is uiteraard niet verplicht om een betaalde stoelreservering te maken. Doe je dit niet dan kun je tijdens het online inchecken of op de luchthaven een keuze maken uit de nog overige beschikbare stoelen.
Heb je een individuele reis geboekt? Dan ontvang je na boekingsbevestiging je boekingscode (PNR-nummer). Dit vind je terug in Mijn ANWB.
Heb je een groepsreis geboekt? Dan ontvang je bij de reisbescheiden je boekingscode (PNR-nummer) waarmee je zelf een stoel kunt reserveren (we raden je aan dit direct aan ontvangst van de reisbescheiden te doen aangezien dit op basis van beschikbaarheid is).
Let op: ook als je stoelen hebt gereserveerd, dien je nog wel (online) in te checken! Je dient het online incheckproces te allen tijde volledig af te ronden.
De digitale instapkaart kun je opslaan op je mobiele telefoon of printen. Voor alle duidelijkheid: je ontvangt voorafgaand aan je reis dus geen papieren tickets meer.
Voor vluchten met een extra tussenstop kun je wel online inchecken, maar geen stoel kiezen. Op deze vluchten krijg je een stoel toegewezen.
Ben je online ingecheckt? Wanneer je alleen met handbagage reist, kun je meteen via de bagagecontrole naar de gate gaan. Heb je ruimbagage? Deze geef je af bij de check-in balie op de luchthaven. Op sommige luchthavens heeft Transavia speciale drop-off balies waar je direct je ruimbagage kunt afgeven. Deze herken je aan het drop-off logo. Houd altijd je paspoort of identiteitskaart bij de hand.
De openingstijden van de check-in variëren per luchthaven.
• Vertrek vanaf Schiphol naar overige luchthavens: vanaf 3 uur tot 50 minuten voor vertrek. De (self service) check-in bevindt zich in Vertrekhal 1
• Vertrek vanaf Eindhoven Airport naar overige luchthavens: vanaf 2,5 uur tot 40 minuten voor vertrek.
• Vertrek vanaf Rotterdam The Hague Airport naar overige luchthavens: vanaf 2 uur tot 40 minuten voor vertrek.
Zorg dat je voor sluitingstijd van de check-in balies ingecheckt bent en eventuele bagage hebt afgegeven. Houd ook rekening met reis- en wachttijden op de luchthaven.
Let wel, voor onze groepsreizen staan wij in verband met de beschikbare bagageruimte van het vervoer ter plaatse één koffer per persoon toe met een maximaal gewicht van 20 kg.
Excursies
Wil je nog meer genieten? Dat kan!
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Wadi Rum
Aqaba
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet. Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Bestemmingsinformatie
De getoonde hotels onder de tab Verblijf voor deze reis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief.
De meest gangbare koffers/tassen met een rechthoekige vorm en minstens 1 vlakke ondergrond worden geaccepteerd. Koffers of tassen met ronde of onregelmatige vorm en lange riemen die uitsteken worden niet geaccepteerd.
Specifieke bagage-informatie
Indien voor jouw reis specifieke bagage-informatie van toepassing is, dan zullen wij je middels de reisbescheiden informeren.
Het Israëlische eten staat bekend om het ‘kosher’ zijn. Dit Hebreeuwse woord betekent letterlijk schoon, rein of toegestaan. Er zijn een aantal regels die nageleefd worden, bijvoorbeeld dat alleen het vlees van herkauwende dieren met gespleten hoeven gegeten mogen worden; zoals geiten, runderen en schapen. Eén van de bekendste snacks is falafel, een gefrituurde lekkernij van gepureerde kikkererwten die geserveerd wordt met groenten en humus op een pitabroodje.
Ook wordt Israël steeds meer bekend om de wijn die er geproduceerd wordt, vooral in Galilea worden heerlijke wijnen gemaakt. Kraanwater is prima drinkbaar en op straat kun je heerlijke verfrissende sapjes krijgen.
Prijsindicatie van maaltijden:
Ontbijt: tussen de 5 en 7 euro
Lunch: tussen 7 en 15 euro, uiteenlopend van een pita falafel tot een een warme maaltijd.
Diner: tussen 20 en 25 euro, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.
Prijsindicatie maaltijden:
Lunch: 10,- tot 15,- JOD
Diner: 15,- tot 25,- JOD
Hoewel het drinken van alcohol verboden wordt door de islam, is dit bij internationale hotels, restaurants en supermarkten volop verkrijgbaar. Jordanië staat ook bekend om de productie van uitstekende wijnen en arak, een anijsdrank die vaak bij het diner wordt geserveerd.
Omdat wij onze bestemmingen ook voor toekomstige generaties aantrekkelijk willen houden, is het ons doel om het gebruik van plastic afval tot een minimum te beperken. Wij raden je aan om je eigen hervulbare waterfles mee te nemen naar Jordanië. In de bus is een watertank geplaatst waar je je eigen fles kunt bijvullen. Je kunt hier eenvoudig water bijvullen.
Algemene informatie digitale fotografie:
Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. ANWB raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kunt laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.
Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.
Je gaat in een relatief korte periode veel zien en ondernemen en doet veel indrukken op. Afhankelijk van het type reis is het verder mogelijk dat je in verschillende type accommodaties verblijft en te maken krijgt met een lange vlucht en tijdsverschil. Dit zijn allemaal factoren waarbij vermoeidheid een rol gaat spelen.
In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en - indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.
Onze (groeps)rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Heb je een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit of heb je speciale aandoeningen? Neem dan contact met ons op via 088 269 0 269. Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.
Mocht je speciale aandoeningen hebben, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Volgens de ANVR Reisvoorwaarden artikel 3.2, ben je verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg zal dan worden bepaald of de reis van je keuze geschikt voor je is. Belangrijk om te weten is indien je het nalaat ons hiervan op de hoogte te stellen, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname als je conditie kan leiden tot mogelijk ongemak, gevaar of risico’s voor jezelf dan wel andere reizigers en/of bezittingen. Helaas vindt er bij uitsluiting geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ten gevolge hiervan, ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening.
In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen/kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
Je dient voor Jordanië in het bezit te zijn van een visum. Dit visum krijg je ter plaatse bij aankomst op de luchthaven. Bij aankomst in Jordanië wacht een vertegenwoordiger van onze lokale vertegenwoordiging je op met de benodigde papieren om een gratis (groeps)visum te verkrijgen. Zonder deze papieren is het visum niet gratis, maar dien je circa 40,- JOD per persoon te betalen.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in Israël.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in Jordanië.
Tijdens de ramadan kunnen onze reizen gewoon uitgevoerd worden, ook de openingstijden van bezienswaardigheden zullen normaal gehandhaafd worden. Wel dien je rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Het gebruik van alcohol en voedsel in het openbaar zal beperkt mogelijk zijn. De meeste hotels zullen gedurende de dag wel de restaurants open houden.
Op de feestdagen is het vaak extra druk in het verkeer. Winkels, restaurants en bezienswaardigheden passen mogelijk hun openingstijden aan.
Bekijk hier wanneer de ramadan en alle feestdagen in Jordanië plaatsvinden.
Als er ook een lokale Engelssprekende gids meereist, zorgt de reisleider voor de vertaling, zodat je veel informatie krijgt over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. De reisleider is je aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om je vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.
In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden we een ruim assortiment interessante reisboeken aan, bijvoorbeeld Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.
Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want je mag niet alles zomaar meer invoeren.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want je mag niet alles zomaar meer invoeren.
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid.
Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dien je ook in Israël goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen. Je paspoort, geld en cheques kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kun je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. De meeste toeristen die uit Israël terugkeren, hebben zelfs meer verhalen over verloren bezittingen die netjes werden teruggebracht dan over diefstal.
Je paspoort, geld en cheques kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kun je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kun je het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raak je deze kwijt dan heb je in ieder geval geen probleem.
Maak daarnaast in Aqaba of de Dode Zee geen gebruik van de publieke stranden, ook niet om te wandelen. Maak gebruik van de privéstranden van de hotels in Aqaba en de Dode Zee.
Voor onze groepsrondreis dien je rekening te houden met € 60,- per persoon zakgeld per dag.
Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.
Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.
Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad "bij te boeken" de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kunt hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij de reisleider boeken.
Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Voor groepsrondreizen, familiereizen en single groepsreizen dien je rekening te houden met circa € 47,- per persoon zakgeld per dag.
Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.
Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.
Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Bij te boeken’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kunt hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij de reisleider boeken.
Houd er rekening mee dat Jordanië geen goedkoop land is. De prijzen voor maaltijden zijn vergelijkbaar met Nederland. Alcohol is een stuk duurder dan in Nederland.
Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.