25-daagse easy going groepsrondreis India & Nepal
- Nederlandssprekende reisleiding uit Nederland
- met de riksja door Oud Delhi, fietsen bij de Taj Mahal en 2 boottochten over de Ganges
- per jeep op zoek naar de neushoorn en andere wilde dieren in Chitwan National Park
Jouw reis
Natuur: 3/5 Cultuur: 4/5 Strand: 0/5 Intensiteit: 4/5
Rondreis
Ervaar in een ontspannen reistempo de mystiek van India en Nepal en laat je meevoeren naar een geheel andere wereld.
India is een land met een unieke cultuur en bijzondere gewoontes: naast de geuren en de kleuren zijn de prachtige maharadjapaleizen, de rijk gedecoreerde hindoeïstische tempels en de crematieplechtigheden aan de heilige Ganges overweldigend.
Tijdens deze rondreis starten we in Delhi, waar Oud Delhi en de Sikhtempel het echte India ons laten zien. Via de ‘roze stad’ Jaipur gaan we naar Agra en zien de Taj Mahal, één van de nieuwe wereldwonderen.
Ook het platteland komt aan bod. Orchha, vol prachtige monumenten, is een heerlijk dorpje om rond te dwalen, evenals Khajuraho met de erotische tempels.
Varanasi is de meest heilige stad van India. Vooral het spirituele gebeuren rond de heilige rivier de Ganges maakt een diepe indruk.
Hierna reizen we naar Nepal. Via de geboorteplek van Boeddha, Lumbini, rijden we naar het Chitwan National Park, waar we op zoek gaan naar neushoorns en krokodillen. In Pokhara voel je de Himalaya wel heel dichtbij, wanneer je de besneeuwde toppen van het Annapurna massief ziet.
Niet alleen de natuur, ook de cultuur komt aan bod wanneer we in de Kathmandu vallei zijn We bezoeken vijf werelderfgoed sites, waaronder koningsstad Bhaktapur en Kathmandu Durbar Square.
Vliegen met de beste luchtvaartmaatschappijen en comfortabel vervoer
We vliegen alleen met de meest gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, met ANWB begint jouw vakantie al aan boord. Op de bestemming zorgen wij voor comfortabel vervoer.
Comfortabele en centraal gelegen hotels
Tijdens onze rondreis overnachten we veelal in comfortabele en centraal gelegen hotels, inclusief ontbijt. In Chitwan National Park verblijven we zelfs twee nachten op basis van volpension. De meeste hotels zijn gunstig gelegen en beschikken vaak over een zwembad.
Heel veel inclusief
Tijdens deze reis zijn de meeste excursies al bij de reissom inbegrepen. Zo maken we een riksjatocht door Oud Delhi, bezoeken we het dorpje Jhinja - waar we lunchen op een organische boerderij - en maken we een fietstocht bij Agra, waar ook een kookdemonstratie en diner inclusief zijn. In Varanasi varen we vroeg in de ochtend langs de ghats en zien we de pelgrims baden in de Ganges. ’s Avonds zien we vanaf een boot de avondceremonie.
In Nepal maken we een jeeptocht door het Chitwan National Park en in Pokhara een boottochtje over het Phewa meer.
Nederlandssprekende reisleiding
Bij de ANWB zijn de reisleiders in India en Nepal niet alleen Nederlandssprekend, ze komen bovendien uit Nederland. Zij kennen de bestemming op hun duimpje, spreken accentloos Nederlands én zijn goed op de hoogte van de verwachtingen van reizigers uit Nederland en België. Zeker in India en Nepal is dat een prettig idee en van absolute meerwaarde. We willen je graag het ‘echte’ India laten zien. Reisleidster Angelique:” Ik probeer de mensen een kijkje te laten nemen achter de schermen. Dit kan door de lokale bevolking te bezoeken of zo mogelijk het bijwonen van een lokale ceremonie of festival.”
Upgraden
Je kunt een binnenlandse vlucht bijboeken.
Groepsgrootte
Minimaal 10 / maximaal 26 deelnemers (er is geen minimum aantal nodig bij gegarandeerd vertrek)
Minimumleeftijd: 12 jaar
Visum: vereist voor deze reis
Zelf aanvragen of via Fox
Meer uitleg hierover (met informatie of dit kort voor vertrek nog mogelijk is) vind je het kopje Praktische informatie - Paspoort en visum.
Verblijf
Zorgeloos overnachten
Tijdens deze rondreis ben je verzekerd van een verblijf in goede en zorgvuldig geselecteerde accommodaties, veelal centraal gelegen (en waar mogelijk) kleinschalige drie- en viersterrenhotels, vaak met zwembad of juist een verblijf op een bijzondere locatie. We hebben alvast nuttige informatie over de sfeer, ligging en faciliteiten op een rijtje gezet. De getoonde accommodaties voor deze rondreis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief. Bij de reisbescheiden ontvang je de definitieve hotellijst.
Istanbul
New Delhi
Agra
Orcha
Khajuraho
Sarnath
Lumbini
Chitwan
Pokhara
Kathmandu
Reisprogramma
Dag 1
Amsterdam - Delhi
Vandaag gaat je reis naar het prachtige India en Nepal beginnen! Vanaf Amsterdam vliegen we met een overstap in Istanbul naar de luchthaven van Delhi, de hoofdstad van India.Lees meer
Nederlandse reisleiding
Bij ANWB zijn de reisleiders in India en Nepal niet alleen Nederlandssprekend, maar komen ook uit Nederland. Zij kennen de bestemming op hun duimpje, spreken accentloos Nederlands én zijn daarnaast goed op de hoogte van de verwachtingen van reizigers uit Nederland en België. Zeker in India en Nepal is dat een prettig idee en een absolute meerwaarde.
Verlengen
Op de heenreis is het mogelijk om deze reis te verlengen met een stopover in Istanbul.Dag 2 - Reisduur 1 uur - Reisafstand 20 km
Delhi
1/2Vroeg in de ochtend komen we aan op de luchthaven van Delhi. Hier staat de Nederlandse reisleider al op je te wachten. Na een vroege check-in in het hotel en een paar uurtjes rust, gaan we tijdens een stadstour New Delhi ontdekken.Lees meer
Early check-in
We hebben voor je geregeld dat je na de incheck direct gebruik kunt maken van je kamer en even een paar uurtjes kunt ontspannen.
New Delhi
Delhi heeft maar liefst achttien miljoen inwoners, en het is niet eens de grootste stad in India! In de loop van de dag maken we een stadstour, waarbij we vooral New Delhi bezoeken. We bekijken de indrukwekkende, in islamitische stijl gebouwde Qutub Minar uit de 12e eeuw, ook wel de Overwinningstoren genoemd. Op hetzelfde complex vinden we de restanten van de oudste moskee van India en de ruim tweeduizend jaar oude ijzeren pilaar, die nooit roest! Vervolgens rijden we langs de India Gate, het presidentiële paleis Rashtrapati Bhavan en het Parliament House.Dag 3
Delhi
1/4✓ met de riksja door Oud DelhiLees meer
✓ gaarkeuken van Gurudwara Bangla Sahib
Per riksja verkennen we Chandni Chowk en in een de Sikhtempel nemen we een kijkje in de gaarkeuken.
Oud Delhi
Tijdens onze stadstour door het oude deel van Delhi maken we een fotostop bij het schitterende 17e-eeuwse Rode Fort en bezoeken we de Jama Masjid moskee. Deze vrijdagmoskee biedt plaats aan maar liefst 25.000 gelovigen en is daarmee de grootste van India.
Chandni Chowk
Vervolgens maken we een geweldige tocht per riksja door de nauwe straatjes en langs kleurrijke markten van de drukke handelswijk Chandni Chowk. We rijden langs winkeltjes die onder meer zilveren sieraden, sari’s en specerijen verkopen. Je komt ogen tekort. Het straatbeeld is kleurrijk en chaotisch. Het echte India!
Kijkje in de gaarkeuken
Gurudwara Bangla Sahib is één van de belangrijkste tempels van de Sikh. Hier krijgen dagelijks duizenden mensen een gratis maaltijd. Iedereen is hier welkom, er wordt geen onderscheid gemaakt in kaste, geloof en leeftijd. Erg indrukwekkend om te zien.Dag 4 - Reisduur 6 uur - Reisafstand 265 km
Delhi - Jaipur
Op weg naar de ‘roze stad’ Jaipur. Elk gebouw in de oude stad is in de roze/terracotta kleur geverfd. We zien hier veel mannen met snorren, oorbellen en tulbanden, en vrouwen in goud bestikte gewaden met opvallende zilveren sieraden.Lees meer
Jaipur
De stad heeft vele mooie paleizen en markten. Niet voor niets staat de hele stad sinds 2019 op de Unesco-werelderfgoedlijst.
Jaipur is een mix tussen oud en nieuw, zoals heel India, maar hier is het extra aanwezig. De busjes en scooters die uitwijken voor kamelen, samen met de prachtige oude gebouwen die je overal ziet geven Jaipur sfeer.
Na de busrit is de rest van de dag ter vrije besteding. Er is genoeg te zien en te doen! Boek een optionele excursie, wandel langs de winkeltjes of rust lekker uit bij het zwembad van ons comfortabele hotel.Dag 5
Jaipur
1/3Vandaag bezoeken we enkele van de bezienswaardigheden van Jaipur. We zien het Paleis der Winden en het Jal Mahal en gaan per jeep naar het strategisch op een heuvel gelegen fort Amber met het Spiegelpaleis. De rest van de dag is ter vrije besteding.Lees meer
Paleis der Winden
De Hawa Mahal, oftewel het Paleis der Winden, uit 1799, is het symbool van Jaipur. Achter deze façade konden de gesluierde maharani’s en haremvrouwen ongezien de levendige straattaferelen bekijken. De wind heeft vrij spel door de 953 ramen.
Jal Mahal
Ook maken we een fotostop bij de Jal Mahal, het waterpaleis. Het paleis ligt in het midden van het kunstmatige Man Sagar-meer.
Waan je een maharadja in het Spiegelpaleis van Fort Amber
Vervolgens rijden we naar het indrukwekkende fort Amber. Het is gebouwd op een heuvel en we rijden met jeeps omhoog. In het paleis dwalen we langs prachtige tuinen en vertrekken. Hoogtepunt is het Spiegelpaleis, de Sheesh Mahal. De muren en plafonds van het gebouw zijn bedekt met minuscule stukjes spiegelend glas.
Relaxen
De rest van de dag is ter vrije besteding. Er zijn vele leuke optionele excursies te doen, maar je kunt uiteraard ook lekker relaxen. Tip: ga op het dakterras van één van de cafés zitten en geniet van het uitzicht op het Paleis van de Winden en de chaos op straat.Dag 6
Jaipur
1/2Vandaag staan de Jantar Mahal, het astronomische observatorium, en het stadspaleis in het hartje van de stad op het programma. De rest van de dag is weer ter vrije besteding.Lees meer
Jantar Mahal
Dit is het grootste en best functionerende historische astronomische observatorium van India. Er staan achttien instrumenten, waarvan de meeste nog steeds werken. Erg interessant en de precisie waar dit mee gebouwd is was voor 18e-eeuwse begrippen enorm vernieuwend
Stadspaleis
Het stadspaleis bestaat uit diverse gebouwen, binnenplaatsen en tuinen en is nog in zo'n goede staat, dat je verwacht elk moment de maharadja en zijn harem te zien in de prachtige vertrekken met marmeren vloeren.Dag 7 - Reisduur 7 uur - Reisafstand 235 km
Jaipur - Agra
✓ ontmoeting met de locals incl. lunchLees meer
Onderweg naar Agra maken we een stop bij de waterput van Abhaneri en het landelijke dorpje Jhinja.
Jhinja
Hier is een lokale NGO/boer, die op een verantwoorde wijze toeristen in aanraking laat komen met de plaatselijke bevolking. De opbrengsten van deze excursie gaan grotendeels naar de opbouw van de school en het dorp. Bij aankomst bezoeken we eerst het schooltje. We verzoeken je dringend om geen spullen en geld te schenken aan de kinderen. Vervolgens wandelen we door het dorpje en zien hoe de mensen leven. We lunchen op de organische boerderij van de NGO. Dit is een ecologische boerderij en dient als voorbeeld voor de lokale boeren.
Waterput van Abhaneri
Ook brengen we nog een bezoek aan de meest unieke waterput in Rajasthan in Abhaneri. Deze stepwell is gebouwd vanwege de waterschaarste in Rajasthan. De put is architectonisch erg mooi om te zien, is twintig meter diep en heeft dertien verdiepingen.Dag 8
Agra
1/3✓ wereldwonder Taj MahalLees meer
✓ kookdemonstratie
Na ‘de Taj’ bezoeken we Fort Agra en ‘s avonds genieten we van een Indiaas diner.
Wereldwonder Taj Mahal
We bezichtigen het mooiste liefdesmonument ter wereld rond zonsopgang, omdat dan de speling van het licht het mooist is. Dit gebouw in haar volle glorie aanschouwen is gegarandeerd één van de hoogtepunten van onze reis. De Taj Mahal werd gebouwd in opdracht van Shah Jahan als mausoleum voor zijn overleden vrouw, die in het kraambed gestorven was. Lang heeft hij er niet van kunnen genieten, want zijn zoon die hem opvolgde zette hem gevangen in het Rode Fort. Vanuit zijn vertrekken keek hij uit, over de rivier op de graftombe van zijn vrouw. Het gebouw is het hoogtepunt van de mogol-architectuur, een mengvorm van Perzische, islamitische en hindoe-architectuur. Het volkomen symmetrische gebouw bestaat uit wit marmer en is rijk versierd met 28 verschillende soorten edelstenen.
Fort Agra
Ook bezoeken we Fort Agra, door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen. Het fort is omsloten door een 2,5 km lange vestingmuur. Hier dwaal je langs kamers, moskeeën, vrouwenvertrekken, binnenpleinen en tuinen.
Indiaas koken
In de avond hebben we een Indiase kookdemonstratie! Let goed op, dan weet je precies hoe je thuis de smaken van India weer op kunt roepen.Dag 9
Agra
Lees meer✓ per fiets door het achterland van Agra
Tijdens de fietstocht genieten we een prachtig uitzicht op de Taj Mahal en maken we kennis met het leven op het platteland.
We zien onder meer een schooltje, drinken een kopje chai en genieten van de rust en de mooie omgeving.
De rest van de dag is ter vrije besteding. Zo kun je ontspannen bij het hotel om alle indrukken te verwerken, een optionele excursie doen of shoppen en wat door de stad slenteren.Dag 10 - Reisduur 3 uur - Reisafstand 250 km
Agra - Orchha
1/2✓ rit met de treinLees meer
Een prachtige treinroute voert naar Jhansi en vervolgens naar Orchha, waar we in alle rust de paleizen- en tempelpracht bewonderen.
Orchha
In dit dorpje heerst een aangename sfeer. Deze vroegere hoofdstad van de Bundela dynastie ligt aan de heilige rivier de Betwa, waarin de hindoes vaak een heilig bad nemen. Ook de veertien cenotafen (grafmonumenten) van de Bundela koningen zijn uniek. Vaak zie je hier gieren.
Orchha is ook een heilige plaats, want het is de enige plek in India waar de god Rama ook als koning vereerd wordt. We bezoeken onder meer het Jehangir paleis.
Toelichting reisduur
Circa 2,5 uur in de trein en 30 minuten in de busDag 11
Orchha
1/2✓ vrije dagLees meer
Tijd voor ontspanning aan het zwembad of een wandeling door de omgeving. Orchha is geliefd bij vele reizigers, mede dankzij de schitterende ligging aan de rivier.
Fijn hotel
Reisleider Patrick zegt over ons hotel: "Het hotel is geweldig leuk, het decor, de ligging en de tuinen zijn prachtig en dat alles op loopafstand van het kleine stadje. De extra bonus is de heilige rivier, de Betwa, op honderd meter van het hotel, waar de hindoes vaak een belangrijk heilig bad nemen.”Dag 12 - Reisduur 4.5 uur - Reisafstand 180 km
Orcha - Khajuraho
✓ de erotische tempels van KhajurahoLees meer
Khajuraho staat bekend om de tempels met erotische afbeeldingen. Met een gids gaan we naar het goed onderhouden tempelcomplex.
Khajuraho
Dit was de religieuze hoofdstad van de Chandela dynastie, die tussen de 9e en 13e eeuw aan de macht waren. In de bloeiperiode van het rijk, van 950 tot 1050, werden 85 hoge zandstenen tempels gebouwd, waarvan er nog 22 over zijn. Lange tijd waren de tempels overwoekerd door de jungle. De erotische afbeeldingen beslaan maar 10% van het totaal aan afbeeldingen, maar hebben de tempels wel wereldberoemd gemaakt. De tempels staan dan ook op de Unesco-werelderfgoedlijst.
Khajuraho zelf is een verrassend gezellig plaatsje met terrasjes, waar we 's avonds heerlijk buiten kunnen eten. We verblijven hier twee nachten.Dag 13
Khajuraho
1/2Lees meerVandaag een heerlijke vrije dag. Geniet van de hotelfaciliteiten, neem een fijne massage, slenter door het dorpje of maak een leuke fietstocht door het achterland van Khajuraho, waar je geniet van de mooie en rustige landelijke omgeving (optioneel).
Dag 14 - Reisduur 10 uur - Reisafstand 430 km
Khajuraho - Varanasi
1/3Tijdens deze lange reisdag gaan we vroeg op pad. De route brengt ons naar de meest heilige stad van India, Varanasi (het is tegen een toeslag ook mogelijk om te vliegen).Lees meer
Varanasi
De stad werd door de Engelsen Benares genoemd. Hij wordt beschouwd als een van de oudste, nog steeds bewoonde, steden. Elke dag arriveren hier duizenden pelgrims om te baden in de rivier of om aan de oever te bidden of te mediteren.
Het leven draait hier om de Ganges. Aan de oever vinden crematies plaats, horen we onafgebroken tempelbellen rinkelen en gezang, en op de rivier zien we honderden olielampjes drijven. De Indiërs geloven met heel hun ziel dat wanneer je bij de Ganges gecremeerd wordt, je het ultieme hebt bereikt, de ‘moksha’. Dit is een werkelijk onvoorstelbaar schouwspel en onze reizigers geven dan ook aan dat dit één van de meest onvergetelijke - maar ook heftige - ervaringen van de hele reis is.
Onze tip voor Varanasi: neem de tijd. Zoek een rustig plekje langs de ghats en neem de omgeving in je op. Pas dan kun je door de hectiek heen de schoonheid ontdekken.Dag 15
Varanasi
1/2Na ons bezoek aan Sarnath, waar Boeddha zijn eerste preek gaf, bezoeken we een zijdeweverij en leren hoe je een traditionele sari draagt en een tulband wikkelt. ’s Avonds bekijken we vanaf een boot op de Ganges een indrukwekkend aarti-ritueel.Lees meer
Sarnath
Dit bedevaartsoord wordt beschouwd als één van de vier heilige plaatsen voor boeddhisten. We zien een tempel waar op de muren het levensverhaal van Boeddha geschilderd is. Ook het bijbehorende archeologisch museum is de moeite waard, met als hoogtepunt het beroemde leeuwenkapiteel. Deze dateert uit de 3e eeuw voor Christus en is sinds 1950 het embleem van India.
Indrukwekkend aarti-ritueel
Dit is een ritueel met vuur, wierook en gezang. Duizenden pelgrims doen hier aan mee en op de Ganges zie je allemaal kaarsjes branden. We bekijken dit hindoegebruik vanaf een boot.Dag 16
Varanasi
1/2✓ boottocht over de GangesLees meer
Vroeg in de ochtend varen we over de Ganges, langs de ghats, de trappen die naar de rivier leiden. De rest van de dag is ter vrije besteding.
Heilige Ganges
Het leven langs de Ganges is kleurrijk, chaotisch, heftig en bijzonder. Je komt ogen en oren tekort. Zo zien we Sadhoes (heilige mannen) en pelgrims die een bad nemen om hun zonden weg te wassen. De dhobi’s, de waskaste, zijn de lakens aan het wassen en priesters ontvangen pelgrims. Ook de crematieplechtigheden - die in Varanasi dag en nacht plaatsvinden - maken indruk.
Na de boottocht lopen we door de wirwar van smalle, drukke, kleurrijke en chaotische straatjes van de oude binnenstad, soms geblokkeerd door loslopende koeien, terug naar de bus.
In het hotel wacht het ontbijt. De rest van de dag is ter vrije besteding.Dag 17 - Reisduur 10 uur - Reisafstand 310 km
Varanasi - Lumbini (Nepal)
Lees meerVandaag hebben we een hele lange reisdag voor de boeg. We verlaten India en gaan naar onze volgende bestemming: Nepal. Geniet onderweg van het variërende uitzicht. We overnachten net over de grens, nabij Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha.
Dag 18 - Reisduur 6 uur - Reisafstand 130 km
Lumbini - Chitwan National Park
Na ons bezoek aan Lumbini, de geboorteplaats van Siddharta Gautama (bij ons beter bekend als Boeddha) rijden we dwars door de Terai laagvlakte naar het Chitwan National Park, waar de éénhoornige neushoorn woont.Lees meer
Geboorteplaats van Boeddha
Lumbini is voor boeddhisten een zeer belangrijke bedevaartsplaats. We bezoeken de heilige geboortegrond en zien in de Maya Devi tempel, genoemd naar de moeder van Boeddha, de markering die de exacte geboorteplek van Boeddha aangeeft. Hij is geboren in 6e eeuw voor Christus.
Verder zien we een heilige Bodhi boom, behangen met gebedsvlaggetjes, met rondom mediterende boeddhisten. Ook bijzonder is de Ashoka pilaar, waarop je de oudste inscriptie van Nepal kunt bewonderen.
Chitwan National Park
Chitwan betekent ’Hart van de Jungle’ en het park, opgericht in 1973, staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het landschap bestaat afwisselend uit bossen, moerassen en graslandschappen en je vindt hier vele planten- en boomsoorten en beschermde diersoorten. De (sub)tropische bossen vormen een ideaal leefgebied voor de Indische neushoorn, met één hoorn, en de Bengaalse tijger. In het park bevindt zich ook een van de hoogste concentraties aan vogelsoorten ter wereld, met meer dan 350 soorten.
We verblijven de komende twee nachten op basis van volpension in een hotel gelegen aan de rand van het reservaat, op vijf minuten lopen van de ingang, zodat we snel in het park zijn.Dag 19
Chitwan National Park
1/2Lees meer✓ per jeep op zoek naar de neushoorn
In de ochtend maken we een jeepdrive door de prachtige jungle van Chitwan, op zoek naar de neushoorn!
Met de jeep hebben we een groter bereik en dus een grotere kans om de wilde dieren te spotten. De middag is ter vrije besteding.
Tijdens de moesson (juni t/m september) is de jeepdrive niet uitvoerbaar en wordt een bezoek gebracht aan het Twenty Thousand Lake gelegen in de dichtbegroeide jungle, wanneer de moessonregens dit toestaan.Dag 20 - Reisduur 6 uur - Reisafstand 160 km
Chitwan National Park - Pokhara
✓ bootje varen op het Phewa meerLees meer
Via een mooie route door de bergen rijd je naar het idyllisch aan het kristalheldere Phewa meer gelegen Pokhara.
Pokhara
Het levendige en laidback stadje ligt aan de voet van de Himalaya, in het dal van de Seti rivier. Aan de oevers van het Phewa meer vind je winkels, terrasjes, bars en restaurants. Het oude gedeelte laat nog zien hoe de stad eruit zag voordat het toerisme in opmars kwam. Je kunt hier nog oude Newari huisjes en enkele oude tempels zien. Vanuit Pokhara hebben we een fantastisch uitzicht op de besneeuwde bergketens van het Annapurna massief.
Boottocht over het Phewa meer
We maken een boottocht over het Phewa meer dat vooral 's ochtends een mystieke schoonheid uitstraalt, wanneer de ochtendnevel het meer bedekt en de eerste zonnestralen de hoge bergtoppen oplichten. In het meer ligt een eilandje met daarop de Barahi tempel, gewijd aan de godin Durga, de beschermster van de goden.Dag 21
Pokhara
1/2Lees meerVandaag een vrije dag. Maak een schitterende wandeling of hike onder begeleiding van een gids. Ook is het heerlijk rondstruinen in de stad of fietsen en relaxen rondom het meer. Pak een terrasje of breng een bezoek aan de World Peace pagode.
Dag 22 - Reisduur 8 uur - Reisafstand 200 km
Pokhara - Swayambhunath – Kathmandu
1/3Voordat we aankomen in de koningsstad Kathmandu, vol paleizen en pagodes, bezoeken we het heilige Swayambhunath complex met de stoepa met Boeddha ogen en gebedsvlaggetjes.Lees meer
Apentempel
Bij aankomst in Kathmandu gaan we naar de op de top van een heuvel gelegen Swayambhunath, ook wel de apentempel genoemd, omdat er zoveel (heilige) apen leven. Naast tempels, Boeddha's en kloosters is de grote witte stoepa met Boeddha’s alziende ogen en vele gebedsvlaggetjes de eyecatcher. Het is de oudste stoepa van Nepal en trekt vele pelgrims. Vanaf het tempelcomplex genieten we van het geweldige uitzicht over de Kathmandu vallei.
Kathmandu
De innemende hoofdstad Kathmandu is één van de meest fascinerende steden ter wereld en al je zintuigen worden hier geprikkeld. Samen met Bhaktapur en Patan zijn dit de drie koningssteden van Nepal in de Kathmandu vallei.Dag 23
Kathmandu – Patan - Kathmandu
1/2Lees meerDeze ochtend verkennen we Kathmandu, een levend museum vol paleizen, rijk gedecoreerde huizen en pagodes. Vervolgens bezoeken we Patan, de 'stad der schoonheid'. Het is de oudste stad van Nepal en één van de drie koningssteden.
Kathmandu Durbar Square
Het oude centrum van Kathmandu wordt gevormd door Durbar Square. Een plein met prachtige koninklijke paleizen, monumenten en tempels. We bekijken de ingang van het vroegere koninklijke paleis, de Hanuman Dhoka. Op straat wemelt het van de marskramers en kooplui. We wandelen door de smalle straatjes en over de marktjes.Kumari Chowk
Ook brengen we een bezoek aan het huis van de Levende Godin, Kumari. Een Kumari is een meisje dat gezien wordt als de levende reïncarnatie van de godin Durga. Op basis van horoscoop, kaste en een aantal fysieke eisen wordt ze gekozen. Wellicht klinkt het leven als prinses aanlokkelijk, maar een Kumari leeft in een paleis volgens een strikt regime. Zo mag ze niet lachen, praten of huilen. In het openbaar moet ze altijd in het rood gekleed gaan en mogen haar voeten de grond niet raken. Op het moment dat het meisje voor het eerst bloed verliest is ze Kumari af. We hopen haar van een afstandje te zien.
Patan
We bezoeken hier het schilderachtige Patan Durbar Square met een groot aantal tempels, paleizen en religieuze monumenten. De architectuur is indrukwekkend: elke tempel heeft een enorme hoeveelheid aan houtsnijwerk, dat tot in de fijnste details is afgewerkt, en dat na honderden jaren nog steeds in goede staat is.
Op loopafstand van dit Durbar Square vind je de Gouden Tempel van Patan. Deze tempel met een mooi binnenplaatsje wordt gebruikt door hindoes en boeddhisten. Een mooi voorbeeld van de typische architectuur en de samensmelting van de twee belangrijkste Nepalese religies
De middag is vrij. Relax aan het hotelzwembad en neem een kijkje in de bruisende wijk Thamel, vol met winkeltjes, restaurants en dakterrassen.Dag 24
Kathmandu - Pashupatinath - Boudhanath - Bhaktapur – Kathmandu
1/2In het bedevaartsoord Pashupatinath zien we Sadhoes, 'heilige mannen' met beschilderde gezichten. In Boudhanath bewonderen we één van de grootste stoepa's ter wereld en we bezoeken Bhaktapur, de Stad van de Gouden tempels.Lees meer
Sadhoes
In Pashupatinath staat, aan de oevers van de heilige Bagmati rivier, de Gouden Shivatempel. Dit is de belangrijkste en meest heilige hindoetempel van Nepal en dé plek waar crematies plaatsvinden. Er lopen vele gebedsgenezers en Sadhoes, op zoek naar spirituele bevrijding met behulp van meditatie.
Koningsstad Bhaktapur
De stad is Unesco-werelderfgoed en wordt door velen beschouwd als de mooiste van de drie koningssteden. Het is één groot openluchtmuseum met prachtige oude gebouwen, tempeltjes, pagodes, pleinen, monumenten en vele boeddhistische en hindoeïstische bezienswaardigheden.
We maken een wandeling en zien Durbar Square, waar pepers liggen te drogen, en het pottenbakkers plein met pottenbakkers, houtsnijders en wevers.
Boudhanath en Little Tibet
De stoepa is een van de belangrijkste religieuze plaatsen van Nepal. Je ziet een lange spiraal waar kleurrijke gebedsvlaggetje hangen. Boudhanath is één van de grootste boeddhistische kloosters ter wereld en wordt ook beschouwd als hét religieuze centrum van de Nepalese en Tibetaanse boeddhistische gemeenschap.
De omgeving wordt ook wel Little Tibet genoemd vanwege de grote hoeveelheid Tibetaanse vluchtelingen die hier hun toevlucht hebben genomen. Veel Tibetaanse boeddhisten lopen met hun gebedsmolens rond de stoepa en prevelen hun mantra´s.Dag 25 - Reisduur 40 uur - Reisafstand 10 km
Kathmandu - Amsterdam
Vroeg in de ochtend is het tijd voor onze transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam, waar we laat in de middag aankomen. Einde van een onvergetelijke reis!Lees meer
Verlengen
Het is mogelijk om je reis per nacht te verlengen in Kathmandu. Op de terugreis is het mogelijk om deze reis te verlengen met een stopover in Istanbul. Kijk voor meer informatie op het tabblad ‘Bij te boeken’. (link naar tab Bij te boeken)
Let op:
Door technische en/of organisatorische redenen kan van de route en/of volgorde van de rondreis worden afgeweken. Je ontvangt de reisbescheiden circa 7 dagen voor vertrek.
Vluchten
Hieronder vind je informatie over de luchtvaartmaatschappij. De eventueel weergegeven vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen.
Voeg tijdens het boeken extra opties toe
Tijdens het boeken van jouw reis zie je of het mogelijk is om extra's toe te voegen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid tijdens jouw reis.
Business Class
- Altijd aan het raam of aan het gangpad
- Full-flat Stoel
- Inclusief maaltijden en snacks
Economy Class
- Standaard beenruimte & verstelbare rugleuning
- Persoonlijk entertainment systeem
- Elektrapunt in de stoel
Over Turkish Airlines
Economy Class passagiers genieten aan boord van diverse verse maaltijden uit de Turkse keuken en de wereldkeuken. Maak gebruik van het individuele entertainmentsysteem met een ruime keuze aan films, tv-series, games en muziekvideo’s. Bovendien heb je in de nieuwe B777-300 en A330-300 vluchten beschikking over ruime stoelen en een USB- en stroomaansluiting.
Goed om te weten
Online inchecken is mogelijk vanaf 24 uur tot 90 minuten voor vertrek.
Excursies
Wil je nog meer genieten? Dat kan!
Je kunt je reis nog completer maken door te kiezen voor de onderstaande extra optie(s). Afhankelijk van het soort rondreis zijn de optionele excursies en/of excursiepakketten tijdens het boeken of ter plaatse vast te leggen.
Jaipur
Agra
Agra.
Orcha
Khajuraho
Chitwan
Pokhara
Praktische informatie
Bij een zorgeloze vakantie hoort ook een goede voorbereiding. Wij hebben heel veel algemene informatie over je vakantiebestemming en deze reis alvast overzichtelijk op een rijtje gezet. Voor meer informatie over je bestemming en reisvoorbereiding verwijzen wij je naar het kopje 'Landeninformatie' op deze pagina.
Bestemmingsinformatie
De getoonde hotels onder de tab Verblijf voor deze reis zijn onder voorbehoud. Je verblijft mogelijk in een gelijkwaardig alternatief.
De ons niet geheel onbekende tandoori-gerechten worden in India veel gegeten. Tandoori is een noordelijke specialiteit en verwijst naar de kleioven waarin voedsel, dat eerst wordt gemarineerd in een ingewikkeld mengsel van yoghurt en kruiden, wordt gebakken. Deze gerechten zijn niet heet en smaken absoluut fantastisch.
Kebabgerechten bestaan uit vlees-, vis- of kipgehakt, gemengd met gesneden ui, groene peper en verse gember. Dit wordt aan een spies geregen en boven een open vuur gebraden. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt brood gegeten. Het Indiase brood, zoals naan, roti of chapati is heerlijk.
Als dessert zal je vaak een pudding of ijs geserveerd krijgen. Bekende rijstpuddingen zijn firni met amandelen, noten en rozijnen en kheer met amandelen en rozenwater.
Let op: het vlees moet goed doorbakken zijn, eet niet van de stalletjes langs de weg en wees extra voorzichtig met klaargemaakt fruit, ijs, ijsblokjes, rauwe groenten en rauwkost.
Drink NOOIT leidingwater!!! Thee of chai is het beste en veiligste middel tegen dorst. Bovendien is het overal in India voor weinig geld verkrijgbaar. Over het algemeen zal je je thee geserveerd krijgen met suiker, behalve wanneer je uitdrukkelijk thee zonder suiker bestelt.
Koffie is in India zeer populair, maar in onze ogen absoluut niet lekker. Vaak zal je een kopje slappe, eenvoudige oploskoffie voorgezet krijgen. Ook in de duurdere/duurste hotels moet je er vanuit gaan dat je mineraalwater uit (gesloten) flessen moet drinken. Ditzelfde geldt voor frisdranken. Wanneer je een flesje frisdrank geserveerd krijgt dat reeds geopend is, kun je beter om een gesloten flesje vragen.
Alcohol is in India redelijk duur en lang niet overal verkrijgbaar. Bier wordt vrij veel gedronken. Het bekendste merk is Kingfisher dat geschonken wordt uit flessen van 0,6 liter. Net als vele andere Indiase biersoorten is dit bier nogal licht vergeleken met de geïmporteerde varianten.
De Nepalese keuken zelf is vrij beperkt en de maaltijd bestaat in veel gevallen uit een linzen soep, rijst en gekruide groenten. Deze dal, bhat tarkari, wordt vrijwel overal geserveerd. Als vervanger van het rundvlees, de koe is immers heilig, wordt er veel buffel-vlees gegeten.
Lokale gerechten zijn onder andere Gurr (een soort gekruide pannenkoek van aardappelpuree dat wordt gegeten met kaas), Sikarni (een zoet dessert op basis van yoghurt met noten en gedroogde vruchten) en Tama (traditionele soep van bamboescheuten).
Wanneer je met een klein gezelschap à la carte gaat bestellen, is het raadzaam om het aantal verschillende gerechten te beperken, want de bereidingswijze vraagt veel tijd, zeker wanneer er meerdere gerechten besteld worden.
Tijdens jouw rondreis wordt daarom vaak gekozen voor buffetten. In Nepal ontbijt men vaak alleen met een kopje thee en eet men pas iets aan het eind van de ochtend, tevens is het de gewoonte dat de lokale bevolking zonder bestek eet. Men gebruikt bij de maaltijd de rechterhand en het aanraken van eten met de linkerhand is zeer ongebruikelijk, sterker nog: dit wordt als beledigend gezien. Vaak kun je, als toerist, in de lokale restaurants wel een lepel krijgen.
Het drinken van kraanwater is ten sterkste af te raden en ook het drinken van water uit de thermoskannen op je hotelkamer kun je beter achterwege laten. Het beste koop je voor een luttel bedrag flesjes bronwater bij de bar of onderweg (let er op dat deze afgesloten zijn!).
Het geven van fooien is heel gebruikelijk in India, ook wanneer je een foto wilt maken.
Met een beetje geld op zak kun je een hoop gedaan krijgen. Houd er wel rekening mee dat toeristen over het algemeen gezien worden als een lopende portemonnee!
In de kleinere en goedkopere restaurants kun je volstaan met een paar Rupees fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Bellboys rekenen op Rs 50/100 per stuks bagage, kruiers op Rs 100/150 per stuk en kamermeisjes krijgen ongeveer Rs 20 per dag.
Vaak neemt de reisleider het initiatief om een gezamenlijke fooienpot te maken, zodat je niet ieder moment van de dag naar je portemonnee hoeft te grijpen.
In de koude maanden van november tot februari is het belangrijk om warme kleding mee te nemen. In de overige maanden kan het ondanks een aangename temperatuur overdag, 's avonds nog erg koud zijn. Hou hier rekening mee.
Je gaat in een relatief korte periode veel zien en ondernemen en doet veel indrukken op. Afhankelijk van het type reis is het verder mogelijk dat je in verschillende type accommodaties verblijft en te maken krijgt met een lange vlucht en tijdsverschil. Dit zijn allemaal factoren waarbij vermoeidheid een rol gaat spelen.
In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en - indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.
Onze (groeps)rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Heb je een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit of heb je speciale aandoeningen? Neem dan contact met ons op via 088 269 0 269. Wij bespreken graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.
Mocht je speciale aandoeningen hebben, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Volgens de ANVR Reisvoorwaarden artikel 3.2, ben je verplicht hiervan melding te maken bij de boeking. In overleg zal dan worden bepaald of de reis van je keuze geschikt voor je is. Belangrijk om te weten is indien je het nalaat ons hiervan op de hoogte te stellen, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname als je conditie kan leiden tot mogelijk ongemak, gevaar of risico’s voor jezelf dan wel andere reizigers en/of bezittingen. Helaas vindt er bij uitsluiting geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ten gevolge hiervan, ter plaatse kunnen ontstaan zijn voor eigen rekening.
Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.
In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen. Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel werkt mogelijk niet altijd mee wanneer je een eigen kopie overhandigt of gebruik maakt van een fraudegevoelige paspoorthoes.
Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. ANWB aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.
In alle gevallen geldt dat ANWB niet aansprakelijk gesteld kan worden indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in India.
Bekijk hier actuele informatie over benodigde reisdocumenten in Nepal.
Een visum aanvragen voor jouw rondreis met ANWB Reizen?
Wil je via de ANWB een visum aanvragen voor India? Dat is tegen betaling mogelijk. Geef dit aan tijdens het boeken. Voor het aanvragen van je visum werken we samen met CIBT Visumdienst. Wij starten de visumaanvraag (voor beide landen) vanaf 4 weken voor vertrek en sturen je een e-mail met uitleg welke gegevens je zelf moet aanleveren. Zodra je de aanvraag in een online-omgeving hebt gedaan, start CIBT Visumdienst met het verwerken van de aanvraag.
De overheid van India werkt met een digitaal visumsysteem. Een e-Visum is een elektronische toestemming die door de autoriteiten wordt afgegeven. Deze toestemming vervangt het visum, er wordt geen visum of label in het paspoort meer geplaatst.
De aanvraag voor Nepal wijkt af van de visumprocedure voor India in die zin dat je de aanvraag voor een online visum pas mogelijk is vanaf 15 dagen voor aankomst in Nepal. Onze lokale vertegenwoordiger in Nepal zal deze online visumaanvraag dan ook verzorgen. Het visum ontvang je dan ter plaatse.
Een visumaanvraag via ANWB Reizen is kort voor vertrek niet mogelijk aangezien CIBT Visumdienst minimaal 5 werkdagen verwerkingstijd aanhoudt.
In veel winkels zul je het aanbod krijgen om het aangekochte naar je huisadres te laten sturen. Dit is vriendelijk bedoeld, maar neemt u het risico liever niet. Zeker 10% van de aankopen komt namelijk niet aan en wanneer het wel aankomt betaal je invoerrechten en BTW in Nederland. Populaire souvenirs zijn bijvoorbeeld handgemaakte tapijten.
In India worden zelfs meer tapijten gemaakt dan in Iran en de kwaliteit is vrijwel net zo goed. Vaak kun je kiezen tussen tapijten van zuiver wol, wol met een klein percentage zijde en tapijten van alleen zijde. Voor een goed tapijt moet u minstens rekenen op ongeveer 6000 tot 7000 rupees.
Een andere populaire vorm van kunstnijverheid is het werken met papier-maché waarvan juwelendozen, kommen, tafels, koppen en lampen worden gemaakt. In Rajasthan worden de mooiste sieraden en aardewerk producten vervaardigd. Zeker deze laatste zijn prachtig wit geglazuurd, versierd met handbeschilderde bloemen en worden in het gehele land verkocht, maar in Rajasthan zelf heb je de meeste keus.
Producten van leer en textiel zijn in allerlei uiteenlopende vormen in het hele land te verkrijgen. Zeker in Delhi zul je prachtige leren jassen, tassen en schoenen aantreffen.
Voorwerpen van koper zijn in India ook heel populair. Kandelaars, asbakken en schalen kun je in de meest uiteenlopende ontwerpen kopen.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
Populaire souvenirs zijn bijvoorbeeld handgemaakte truien en kleden, jacks en kasjmier omslagdoeken. Hou wel rekening met je bagagebeperking, het meenemen van overbagage is een kostbare zaak! Antiek mag niet het land worden uitgevoerd. Officiële winkels en banken zijn op zaterdag gesloten.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.
Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere (vaak ook buitenlandse) apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (evt. met suiker drinken) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, jetlag, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium tabletten uitkomst bieden, maar in zo'n geval voorkomt advies van een arts zeker verdere problemen.
Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op je reis noodzakelijk zijn. Je kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: je krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in India.
Bekijk hier actuele informatie over vaccinaties en gezondheid in Nepal.
Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.
Indien aanwezig stelt ANWB het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.
Tijdens de rondreis India/Nepal reis je in een ruime touringcar met 45 zitplaatsen voor passagiers en de bagage gaat onderin mee.
Indien aanwezig stelt ANWB het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.
Voor groepsrondreizen, familiereizen en single groepsreizen dien je rekening te houden met € 46,- per persoon zakgeld per dag.
Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.
Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.
Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad "bij te boeken" de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kunt hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij de reisleider boeken.
Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.