Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Paspoort: wel of niet afgeven op vakantie?

De Nederlandse overheid adviseert om je identiteitsbewijs níet af te geven of te laten kopiëren. Dit om identiteitsfraude te voorkomen. Toch wordt het geregeld gevraagd bij aankomst in een hotel of op een camping. Hier lees je ons advies over wat je in diverse situaties het beste kunt doen.

Op deze pagina vind je het antwoord op de volgende vragen:
Hoe voorkom ik misbruik?
Waarom wordt je paspoort of ID gevraagd?
In welke situaties kun je paspoort afgeven niet voorkomen?
Wat doet de ANWB hieraan?

Hoe voorkom ik misbruik als ik mijn paspoort moet afgeven?

Mocht je je paspoort of identiteitsbewijs moeten afgeven (voor een kopie), dan hebben wij onderstaande adviezen. Werkt de accommodatieverschaffer niet mee aan deze oplossingen, dan heb je helaas geen andere keus dan te vertrekken of het alsnog af te geven.

Bestel een RFID-cover 

Zes tips om misbruik te voorkomen

  1. Check voorafgaand aan de reservering welke regels er gelden voor afgifte van een identiteitsbewijs.
  2. Download vooraf het briefje dat de ANWB in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemaakt (in het NederlandsEngelsDuitsFransItaliaansSpaans of Turks. Hierin staat dat je niet verplicht bent om je ID-bewijs af te geven.
  3. Geef aan dat je het originele identiteitsbewijs nodig hebt om je elders te legitimeren (bijvoorbeeld bij een politiecontrole). Het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs is strafbaar.  
  4. Maak vooraf een eigen kopie en scherm foto en BSN af. Of scherm fraudegevoelige gegevens af met een hoesje of RFID cover.
  5. Gebruik voor campings de ANWB Kampeerkaart CKE. Bij aangesloten campings kun je je legitimeren met de kampeerkaart in plaats van het paspoort of identiteitsbewijs.
  6. Stel voor borgstelling een vooruitbetaling voor of geef een garantie via jouw creditcard.

Heb je een vermoeden van identiteitsfraude? Dan vind je tips op de website van de Rijksoverheid.

Waarom wordt je paspoort of identiteitsbewijs gevraagd?

Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren in het nachtregister. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Hier hebben ze naam, woonplaats, documenttype en -nummer en aankomst- en vertrekdag voor nodig.

Let op: Voor registratie is het Burgerservicenummer (BSN) niet nodig. Dit nummer in combinatie met je pasfoto is fraudegevoelig. 

Om deze gegevens over te nemen volstaat kort afgeven van je identiteitsbewijs. In Nederland mag de receptionist je paspoort of identiteitsbewijs niet innemen noch een kopie of scan ervan maken. Dit geldt ook in het buitenland.

In welke situaties kun je paspoort afgeven niet voorkomen?

Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen, zo is gebleken uit ervaringen van ANWB-leden. We noemen hier een aantal gemelde situaties:

  • Bij deelname aan cruises of rondreizen wordt het identiteitsbewijs vaak ingenomen. Hier zit meestal een service-element achter met het oog douanecontroles bij (nachtelijke) passages van landsgrenzen. Je hoeft dan niet steeds aanwezig te zijn bij een controle.
  • Bij aanvraag van een visum, omdat het visum in je paspoort moet worden vermeld.
  • Bij verblijf in Rusland, Italië, Spanje, Kroatië en Aziatische landen wordt het paspoort soms ingenomen voor een aantal dagen voor een controle door de autoriteiten.

Wat doet de ANWB hieraan?

Als ANWB kunnen wij adviseren hoe te handelen bij het verzoek om afgifte van het identiteitsbewijs, maar helaas werken die adviezen niet altijd. We kunnen de buitenlandse campinghouder of hoteleigenaar niet dwingen om zich te houden aan de Nederlandse wet.

Wat we wél doen, is het probleem regelmatig aangeven bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mede op aandringen van de ANWB staat de privacygevoelige BSN niet meer op de voorkant van zowel bij paspoort als bij identiteitsbewijs.