Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ga niet on(der)verzekerd op reis!

Als je in het buitenland een medische behandeling nodig hebt, kan die fors duurder uitpakken dan je in Nederland gewend bent. Zonder goede zorg- of reisverzekering kan je vakantie zo uitdraaien op een financiële strop. Check daarom je zorg- of reisverzekering voor je vertrekt.

Waarom een medische dekking zo belangrijk is

Bij vakantie denk je niet aan ziek worden. Dat het toch gebeurt weten ze bij de ANWB Alarmcentrale, die elke zomer duizenden vakantiegangers in nood helpt. Maar soms ook niet kán helpen omdat mensen onvoldoende verzekerd zijn voor medische kosten in het buitenland. Hoe dat zit? Je verplichte basis zorgverzekering dekt alleen de kosten van een medische behandeling op basis van in Nederland geldende tarieven. Maar in privéklinieken in bijvoorbeeld Spanje, Portugal, Turkije, Thailand, Canada en de Verenigde Staten zijn die tarieven veel hoger dan bij ons. Een paar voorbeelden? Voor een blindedarmoperatie in de Verenigde Staten kunnen de kosten oplopen tot tienduizenden euro’s, terwijl dat in Nederland een paar duizend euro kost. Met een gebroken been in een Nederlands ziekenhuis belanden kost zo’n € 3000, in een Spaanse privékliniek kan dat het tienvoudige kosten.

Het verschil tussen het Nederlandse en buitenlandse tarief betaal je dus uit eigen zak als je onderverzekerd bent. Om een financiële strop te voorkomen kun je je zorgverzekering uitbreiden met een aanvullende dekking. Let er dan op dat die de werkelijke kostprijs van medische kosten in het buitenland vergoedt. Je kunt er ook voor kiezen om een reisverzekering af te sluiten waarbij je medische kosten apart bijverzekert. Voor een klein bedrag per dag heb je dat al geregeld en worden de medische kosten in het buitenland volledig vergoed, ook als ze hoger zijn dan in Nederland. Ga je tijdens je vakantie risicovolle sporten (zoals bijvoorbeeld bergklimmen, parachutespringen, duiken) ondernemen? Let op: ook daarvoor moet je je apart bijverzekeren.

Sluit reisverzekering met medische kosten af 

ANWB Vakantiedokter

De ANWB Alarmcentrale krijgt telefoontjes over de meest uiteenlopende ziekteverschijnselen tijdens de vakantie. In de top drie staan oorontstekingen, buikgriep en zonnesteken. Moet je vanwege ziekte hulp inschakelen, bel dan altijd de alarmcentrale van jouw eigen zorg- of reisverzekering. Sla het telefoonnummer op in je telefoon. Heb je een reisverzekering van de ANWB, dan krijg je de ANWB Alarmcentrale aan de lijn. Zij kunnen je in sommige gevallen in contact brengen met de ANWB Vakantiedokter. Die maakt op afstand een inschatting van de ernst van jouw situatie en kan je medicijnen voorschrijven of doorverwijzen naar een arts of ziekenhuis op jouw vakantiebestemming indien nodig.

Nog een tip: heb je een ziekte of gebruik je medicijnen, neem dan voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen. Neem verder een medisch paspoort mee. Vraag erom bij je huisarts of apotheker. Een buitenlandse arts kan daarmee sneller opzoeken welke hulp je nodig hebt.

Meer over ANWB Vakantiedokter 

Bereid je vakantie goed voor

SOS zomervakantie: noodweer in het buitenland 
De kans bestaat dat je tijdens je vakantie te maken krijgt met extreem weer. We leggen je uit hoe je je erop kunt voorbereiden.
Paniek op vakantie: wie bel je? 
Een onbezorgde vakantie, die wensen we iedereen toe. Maar wie bel je als er toch iets misgaat tijdens je reis?
ANWB Reiswijzer 
Tol betalen met je pinpas, kan dat? Zonder milieusticker een stad in, mag dat? Ga goed voorbereid op vakantie met de ANWB Reiswijzer!

Ook handig op vakantie

Inclusief hotels en campings

Wat kost laden en tanken? Maar ook: navigeren, parkeren en pech melden.