Verkeersregels in Slowakije
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Slowakije zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Er geldt in Slowakije een absoluut alcoholverbod. Je mag dus geen alcohol drinken vóór of tijdens het rijden.
In Slowakije moet je als bestuurder van een voertuig altijd de aandacht bij het rijden hebben. Je moet aanpassen aan de omstandigheden op de weg en je moet zodanig handelen dat je het overige verkeer niet hindert of in gevaar brengt. Als je bijvoorbeeld tijdens het rijden iets eet of drinkt of een sigaret rookt, kun je als bestuurder een boete krijgen.
Bij het inhalen van een fietser of voetganger moet je als bestuurder van een motorvoertuig een zijdelingse afstand van minstens 1,50 m aanhouden. Op wegen met een maximumsnelheid tot 50 km/h is die zijdelingse afstand minstens 1 m.
Als twee rijstroken worden samengevoegd is bij langzaam rijdend verkeer ritsen verplicht. Dit betekent het volgende:
Als je niet doorrijdt tot de versmalling of invoegend verkeer geen voorrang verleent, kun je een boete krijgen.
In Slowakije ben je verplicht in een file een reddingsstrook (záchranársku uličku) in het midden vrij te houden voor de hulpdiensten. Deze plicht geldt op alle wegen met minstens twee rijstroken per rijrichting.
Begin met het vormen van een reddingsstrook zodra zich een file vormt en het verkeer stapvoets gaat rijden. Verkeer op de meest linkse rijstrook moet zoveel mogelijk links gaan rijden en verkeer op de andere rijstroken moeten zo ver mogelijk naar rechts. Je mag ook de vluchtstrook gebruiken om een reddingsstrook te vormen. Als je niet meewerkt aan het vormen van een reddingsstrook bij een file of over de reddingsstrook rijdt, kun je een boete krijgen.
Let op: Voor motorrijders is het in Slowakije verboden om over de reddingsstrook te rijden.
Let op: In Bratislava kun je betaald parkeren met een parkeerticket uit een parkeerautomaat (contant/betaalkaart) of via een app. Ga naar visitbratislava.com voor meer informatie.
Je mag geluidssignalen geven als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat. Bestuurders mogen ook een geluidssignaal geven als ze willen inhalen.
Tijdens de winterperiode zijn bestuurders verplicht alle ijs en sneeuw van hun auto te verwijderen voor het wegrijden om achteropkomende weggebruikers niet in gevaar te brengen.
Het is de bestuurder van een voertuig (ook fietsers) verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon of een vergelijkbaar apparaat vast te houden of te gebruiken. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) ook verboden.
Zie voor meer informatie: anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.
Kinderen die kleiner zijn dan 1,50 m, moeten in de auto in een passend en goedgekeurd kinderzitje of op een passende en goedgekeurde zitverhoger worden vervoerd. Kinderen die groter zijn dan 1,50 m, mogen een gewone veiligheidsgordel om en hoeven geen kinderzitje of zitverhoger te gebruiken. In een auto waarin kinderzitjes ontbreken, mogen kinderen jonger dan 3 jaar niet worden vervoerd en mogen kinderen vanaf 3 jaar en kleiner dan 1,50 m niet voorin zitten. Als een kind met de rug naar voren voor in een kinderzitje wordt vervoerd, moet de airbag uitgeschakeld zijn.
In Slowakije kun je een boete krijgen als je een huisdier los vervoert in de auto, want je bent als bestuurder verplicht de veiligheid van inzittenden en dieren te waarborgen en te zorgen dat het dier zichzelf of de inzittenden niet in gevaar kan brengen. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
De regels voor het vervoeren van lading zijn ongeveer gelijk aan die in Nederland. Zorg ervoor dat de lading stevig en veilig is bevestigd en dat de verlichting en kentekenplaat achter goed zichtbaar zijn.
In Slowakije zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Met winterse omstandigheden wordt het volgende bedoeld: besneeuwde wegen of gladde wegen door ijzel of vorst. Banden met de aanduiding M+S, MS of M&S en/of het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden als winterband beschouwd. De voorgeschreven profieldiepte voor winterbanden is 3 mm en moeten op alle vier de wielen zijn gemonteerd. Als je op zomerbanden rijdt tijdens winterse omstandigheden en betrokken raakt bij een ongeval, bestaat de kans dat je (mede)aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval omdat je het verkeer onnodig in gevaar hebt gebracht.
Voor zware voertuigen, zoals een camper (met een toegestane maximummassa van 3500 kg of meer) is het gebruik van winterbanden verplicht van 15 november t/m 31 maart ongeacht de weersomstandigheden of de toestand van de weg. De winterbanden moeten in dit geval op ten minste de aangedreven wielen zijn gemonteerd. De minimale profieldiepte van de winterbanden is 3 mm.
Het gebruik van sneeuwkettingen kan verplicht worden gesteld met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan wanneer de wegen voldoende met sneeuw zijn bedekt. Als sneeuwkettingen worden gebruikt, moeten deze op de aangedreven wielen worden gemonteerd.
Het gebruik van spijkerbanden is verboden.
Bekijk hier meer informatie over winterbanden.
Let op: Een eventuele fietsendrager wordt achterop wordt meegerekend in de lengte.
Als je een caravan of aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg trekt, moet je minstens één wielkeg meenemen. Trek je een eenassige aanhanger met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg, dan moet je twee wielkeggen meenemen.
De hierna vermelde verkeersregels voor een fiets gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en een vermogen van maximaal 250 watt.
Voor fietsers jonger dan 15 jaar is een fietshelm verplich. (Tot voor kort was een fietshelm verplicht voor alle fietsers, maar de verplichting voor volwassenen is afgeschaft.)
Ook kinderen jonger dan 15 jaar die achter op een fiets worden vervoerd (in een kinderzitje, een bakfiets of een fietskar of op een aanhangfiets, een kindertandem of iets dergelijks) is een helm verplicht.
In het donker en overdag bij slecht zicht zijn fietsers verplicht om een reflecterend veiligheidsvest te dragen. Een veiligheidsvest mag niet groen zijn.
Het is fietsers verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden. Handsfree bellen mag wel.
Fietsen moeten zijn voorzien van vaste lampen. Voor op de fiets moet het licht de kleur wit of geel hebben en achter op de fiets de kleur rood. Achter op de fiets moet een rode reflector zijn aangebracht. Ook moet de fiets zijn voorzien van goed werkende remmen en een bel.
Personen ouder dan 15 jaar mogen kinderen jonger dan 10 jaar op of met de fiets vervoeren (kinderzitje, bakfiets, fietskar, aanhangfiets, kindertandem etc.). Een kinderzitje achter op de fiets moet zijn uitgerust met vaste voetsteunen.
Kinderen jonger dan 10 jaar moeten bij het fietsen op de openbare weg worden begeleid door een persoon van 15 jaar of ouder. Kinderen jonger dan 10 jaar en hun begeleiders mogen op de stoep rijden mits ze de voetgangers niet hinderen of in gevaar brengen.
In Slowakije geldt een absoluut alcoholverbod, ook voor fietsers. Alleen in stedelijke gebieden en op fietspaden is een alcoholgehalte in het bloed toegestaan van maximaal 0,5 promille voor fietsers.
Waar fietspaden zijn, moeten ze ook gebruikt worden. Waar fietspaden ontbreken, moet zoveel mogelijk aan de rechterkant van de weg worden gereden. Kinderen jonger dan 10 jaar en hun begeleiders, mogen op de stoep fietsen mits ze daarbij de voetgangers niet hinderen of in gevaar brengen. Ook personen die een kind vervoeren op of met de fiets (kinderzitje, bakfiets, fietskar, aanhangfiets, kindertandem etc.) mogen op de stoep rijden aan de rechterkant, maar mogen daarbij de voetgangers niet hinderen of in gevaar brengen.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Slowakije, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: Zowel de bestuurder als de passagiers in de auto moeten bij pech of een ongeval een veiligheidsvest dragen. Bewaar het veiligheidsvest voor de bestuurder binnen handbereik (dus niet in de kofferbak). De verbanddoos moet ongebruikt en onbeschadigd zijn en de houdbaarheidsdatum van de verbanddoos mag niet verstreken zijn.
Controleer bij het huren van een auto altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is. Ook adviseert de ANWB om reservelampen mee te nemen (geldt niet voor auto's met xenon-, neon- of ledverlichting).
De beste route om in Slowakije te komen vanuit Nederland loopt door Duitsland en Oostenrijk. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht:
Let op: Bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom moet zowel de bestuurder als de passagier verplicht een veiligheidsvest dragen.
Alleen bestuurders van een motor met zijspan of een trike zijn verplicht een gevarendriehoek mee te nemen.
De beste route naar Slowakije loopt door Duitsland en Oostenrijk. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Om in Slowakije te komen, reis je door Duitsland en Oostenrijk. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
<3.500 kg
>3.500 kg
Let op: Je bent verplicht je snelheid aan te passen aan de weg- en weersomstandigheden. De maximumsnelheid van 50 km/h binnen de bebouwde kom geldt nadat je een wit plaatsnaambord bent gepasseerd.
De minimumsnelheid op autosnelwegen is 80 km/h.
Vanaf 50 m vóór een spoorwegovergang, en ook tijdens het oversteken van het spoor, moet je een maximumsnelheid van 30 km/h aanhouden.
De politie is bevoegd bij staandehouding boetes tot maximaal € 650 te innen. Er moet een betaalbewijs worden verstrekt. Betaling van de boete betekent dat de zaak is afgehandeld. Beroep aantekenen is dan niet meer mogelijk. De boete moet binnen 15 dagen betaald worden, contant of met creditcard.
Bij zware verkeersovertredingen kun je strafrechtelijk worden vervolgd.
Als de boete niet ter plekke betaald wordt, kan de politie het rijbewijs of voertuigdocumenten innemen totdat de boete is betaald bij een bank of postkantoor.
Wanneer een bestuurder binnen een jaar drie ernstige overtredingen begaat, moet het rijbewijs worden ingeleverd en de bestuurder opnieuw rijexamen doen. Aan buitenlanders wordt in dat geval een rijverbod van drie maanden tot een jaar opgelegd. Als een ontzegging van de rijbevoegdheid of een rijverbod wordt opgelegd aan de hand van dit systeem, geldt dat alleen in Slowakije.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding
Door rood licht rijden
Parkeerovertreding
Rijden zonder veiligheidsgordel
Gebruik telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Bekeuringen die in Slowakije worden opgelegd, kunnen naar het huisadres worden gestuurd. Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.