Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil tussen de inboedel- en opstalverzekering

Ben je van plan binnenkort te verhuizen naar een nieuw huis of appartement? Dan is het belangrijk je toekomstige onderkomen goed te verzekeren. Tijd dus om je hierin te verdiepen. Wat zijn bijvoorbeeld de meest gehoorde verschillen bij de inboedel- en opstalverzekering?

Het verschil uitgelegd

Kort samengevat is de inboedelverzekering er voor de spullen in en om je huis die je kunt verplaatsen. Let wel op, om je spullen buiten de woning te verzekeren, heb je de buitenhuisdekking nodig. De opstalverzekering is er voor de woning zelf, alle bijgebouwen en alles wat hieraan aard- en nagelvast zit.

De inboedelverzekering is voor je spullen: 

Met de ANWB Inboedelverzekering zijn je spullen die in je huis staan, verzekerd tegen onder andere schade door brand, water of diefstal. Dit geldt ook voor schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Spullen in je schuur of tuinhuis vallen ook standaard onder je inboedelverzekering. Ook krijg je bij ons een garantie tegen onderverzekering. Onderschat de noodzaak van een inboedelverzekering niet. De totale waarde van je spullen is vaak hoger dan gedacht. Denk alleen al aan de verschillende smartphones, tablets, laptops en tv’s die een gezin in huis heeft.

Opstalverzekering voor je woning:

Je spullen in huis verzekeren is belangrijk, maar vergeet de woning zelf niet. Daarvoor bieden we de ANWB Opstalverzekering. Zo zijn ook je huis - en alles wat daaraan vastzit - en bijgebouwen als een schuur, garage en terreinafscheiding, goed beschermd.

Heb ik beide verzekeringen nodig?

Niet iedereen heeft zowel een inboedel- als opstalverzekering nodig. De inboedelverzekering is voor iedereen verstandig die zijn of haar spullen goed wil beschermen.

Opstal afhankelijk van type woning

  • Heb je een huurwoning? Dan is de verhuurder hiervoor verantwoordelijk. Voor een eigen koopwoning moet je dit zelf regelen en is dit bij hypotheekverstrekkers zelfs verplicht.
  • Is er bij je woning sprake van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan moet je de opstalverzekering alleen zelf regelen als dit door de VvE niet voor het hele gebouw is gedaan. Of als jouw huis door een verbouwing meer waard is en de waarde niet volledig gedekt wordt door de gezamenlijke opstalverzekering. Denk daarbij aan een zelf geplaatste keuken of badkamer.

Meer over de ANWB Woonverzekeringen

Wil je meer weten over de ANWB Inboedelverzekering of ANWB Opstalverzekering? Bekijk meer informatie over de dekkingen en de premie van onze woonverzekeringen.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.