Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Duurzaam herstel van ruitschade aan jouw woning

Verzekeren met een maatschappelijke insteek klinkt gemakkelijker dan het is. Samen met collega’s en onze schadeherstelpartners zetten wij in op duurzaam herstel. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van hergebruikt glas als een ruit in jouw woning vervangen moet worden. Dat je bij een garage een elektrische auto meekrijgt als je vervangend vervoer nodig hebt. Of dat je bij een schermreparatie van jouw smartphone een beschermglaasje cadeau krijgt om vervolgschade te voorkomen. ANWB Verzekeren heeft de groene ambitie om in 2050 100% CO2-neutraal en circulair te zijn. Dit kunnen wij niet alleen. Help jij mee?

Nieuwe kansen voor hergebruikt glas 

Heb je een ANWB of Unigarant Opstalverzekering en heb je ruitschade? Samen met onze schadeherstelpartner Uniglas en GSF Glasgroep loopt er sinds 1 januari 2023 een testperiode. Woon je in de regio Amsterdam, Utrecht of Flevoland? Dan kun je ervoor kiezen om bij ruitvervanging circulair glas te laten plaatsen. Zo kun je op een gemakkelijke manier bijdragen aan een beter milieu. Wij leggen je graag uit wat dit inhoudt en wat je precies bijdraagt aan een beter milieu.

Wat houdt circulair glas in?  

Dat is glas dat uit sloop- en verduurzamingsprojecten hergebruikt wordt. Circulair glas wordt uit de raamkozijnen van woningen en kantoorpanden gehaald. Daarna wordt het in een fabriek in Hilversum op maat gesneden zodat het opnieuw geplaatst kan worden.

Vervoer naar het buitenland is niet meer nodig 

Bij reguliere recycling wordt het glas in containers naar het buitenland vervoerd. Daar wordt het omgesmolten en omgevormd tot nieuw glas. Vervolgens komt het in vrachtwagens weer terug om op de Nederlandse markt te worden verkocht. 
  
Met circulair glas is vervoer naar het buitenland niet meer nodig. Daarnaast hoeft er geen gebruik meer gemaakt te worden van een smeltoven. Hierdoor is de CO2-impact* per ruit tot 42% verlaagd. Hergebruik je twee glasplaten? Dan kan de besparing van CO2-impact oplopen tot 95%. Hierdoor is de CO2-impact* per ruit tot 72% verlaagd.

Dezelfde keurmerken en kwaliteit 

Haralt Lucas, teammanager Expertise en Schadeherstel bij Unigarant zegt: "Circulair glas heeft dezelfde kwaliteitsgaranties en keurmerken als standaard glas. Als verzekeraar willen we alleen topkwaliteit bieden, en circulair glas is dat. Het productieproces van circulair glas bespaart behoorlijk op grondstoffen en energiekosten in vergelijking met volledig nieuw glas. Nu zitten we nog in een testperiode. De bedoeling is dat we uiteindelijk gaan uitbreiden en circulair glas een vast onderdeel wordt van onze woonverzekering.” 

* Eén kilogram CO2-impact staat gelijk aan de broeikaswerking van 1 kilogram CO2. Er zijn verschillende broeikasgassen met verschillende dichtheid, waardoor er gekozen is voor deze meeteenheid. De uitstoot van 1 kilogram lachgas is ongeveer hetzelfde als 298 kilogram CO2-impact en de uitstoot van 1 kilogram methaan aan 25 kilogram CO2 impact. In plaats van CO2-impact wordt ook wel CO2-equivalent gebruikt.

Een aantal cijfers op een rij* 

  • Bij 50% circulair glas is de impact 1 kg CO2. Dit staat gelijk aan 1 kilometer autorijden of 12 minuten douchen.
  • Bij 100% circulair glas is de impact 12,8 kg CO2. De impact van traditioneel glas is 45,28kg CO2.
  • De impact van nieuw glas is 1,73 kg CO2.  
* Vastgesteld door de TU Delft in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam. De tweede helft 2023 worden deze cijfers gecontroleerd door een extern onderzoeksbureau.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.