Smarthome apparatuur om schade te voorkomen
Heb je weleens gehoord van een smart home? Dat is een huis met slimme apparatuur. Bijna iedereen kent wel slimme verlichting (bijvoorbeeld van Philips Hue) of slimme stekkers om een tijd in te stellen waarop de verlichting aan of uit gaat, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Handig als je op vakantie gaat en inbrekers te slim af wilt zijn. Wij geven je graag tips hoe en welke smart home apparatuur jou kan helpen om inbraak-, brand- of waterschade aan je woning en spullen te voorkomen.
Wat zijn slimme apparaten?
Het is apparatuur dat beschikt over de mogelijkheid om verbinding te maken met internet. Hierdoor is het mogelijk dat het ‘slimme’ apparaat iets waarneemt en je direct waarschuwt via een app. Dit kan helpen bij het voorkomen of beperken van schade.
Een slim alarmsysteem om inbraak te voorkomen
Een alarmsysteem van bijvoorbeeld Verisure, WoonVeilig of Feenstra informeert je bij een dreigende situatie zoals (een poging tot) inbraak. Een slim alarmsysteem werkt vaak via het wifinetwerk. Je kunt het bedienen met je smartphone of tablet. Zo weet je precies wat er bij jou thuis gebeurt. Ook als je zelf niet aanwezig bent. Gaat het alarm af? Dan kun je ervoor kiezen dat niet alleen jij, maar ook een alarmcentrale op de hoogte wordt gesteld. Het systeem bestaat meestal uit een binnen- en/of buitencamera, bewegingssensoren en raam- en deursensoren. En het systeem is vaak uit te breiden met allerlei accessoires, zoals een rookmelder (brand) of watermelder (lekkage).
De videodeurbel
Met een slimme videodeurbel krijg je, ook als je niet thuis bent, een melding op je smartphone wanneer er iemand voor de deur staat. Handig als je bezoek verwacht, maar ook wanneer er iemand voor de deur staat die niet welkom is. Zo ben je extra alert om inbraak te voorkomen of snel te handelen bij ongewenst bezoek. De meeste deurbellen nemen beelden op als ze beweging detecteren. Deze beelden kun je bewaren en op een later moment terugkijken, of delen met hulpdiensten zoals de politie. Soms heb je een abonnement nodig om de beelden te bewaren (bijvoorbeeld Ring of Google Nest videodeurbel) en soms ook niet (bijvoorbeeld Eufy videodeurbel).
Sloten en sleutels
Het verschil tussen een slim slot (bijvoorbeeld Nuki Smart Lock of Bold Smart Lock) en een gewoon cilinderslot, zit in de bediening van het slot. Ontvangt het slimme slot een signaal van de digitale sleutel? Dan wordt het slot ontgrendeld. Een digitale sleutel kan een app op je smartphone zijn, of een pincode, een afstandsbediening of een tag. Een slim slot is niet alleen handig (automatisch openen/sluiten als je in de buurt bent of op afstand), maar ook veiliger. Je hoeft geen sleutels meer aan de buren te geven of onder de deurmat te leggen. En bij het kwijtraken van een sleutel, hoef je niet direct alle sloten te vervangen, omdat je eenvoudig de digitale sleutel blokkeert. Je kunt ook digitale sleutels maken die op bepaalde tijden of dagen toegang geven tot de woning. Een slim deurslot werkt met versleuteling, het is dus bijna onmogelijk om de code te kraken.
Watersensoren en watersloten
Met een slimme watersensor (bijvoorbeeld Eve Water Guard of Tapo Smart Water Leak Sensor) krijg je een melding op je smartphone als de sensor een lekkage ontdekt. Heel fijn als je niet thuis bent. Je kunt dan actie ondernemen om de lekkage te stoppen en waterschade te voorkomen of te beperken. Een slimme watersensor wordt vaak bij de wasmachine, vaatwasser en CV-ketel geplaatst. Watersensoren helpen om lekkages te detecteren, maar ze kunnen deze niet stoppen. Dat kan wel met een slim waterslot. Hiermee kun je op afstand de watertoevoer regelen. Ook zijn er slimme watersloten (bijvoorbeeld Grohe Sense Guard) die je waterverbruik monitoren en lekkages detecteren.
De slimme rookmelder waarschuwt je op afstand
Een slimme rookmelder is niet heel anders dan een normale rookmelder (verplicht in iedere woning sinds 1 juli 2022). Beiden laten een hard geluid horen als er rook of brand wordt waargenomen. De slimme rookmelder (bijvoorbeeld Google Nest Protect) is verbonden met internet en verstuurt bij rook of brand ook een waarschuwingsbericht naar jouw smartphone. Zo kun je, ook als je niet thuis bent, snel actie ondernemen en rook- en brandschade voorkomen of beperken.
Nog veel meer smart home oplossingen om schade te voorkomen
De mogelijkheden voor het beveiligen van je huis en het voorkomen van schade door slimme apparaten zijn eindeloos. Gaat het stormen? Er zijn zonneschermen, rolluiken en dakramen die je op afstand met je smartphone kunt bedienen óf zelfs vooraf kunt instellen zodat ze de actuele weerssituatie volgen en bij regen, hagel, zonneschijn of wind automatisch openen of sluiten.
Gebruik een hub om smart home apparaten te koppelen
Er zijn veel verschillende aanbieders van smart home oplossingen. Niet elke aanbieder werkt met dezelfde techniek. Om apparaten van meerdere aanbieders aan elkaar te koppelen, is het mogelijk een hub te installeren. Bijvoorbeeld de Hornbach SmartHome Hub of the Athom Homey. Als je de verschillende apparaten aan de hub koppelt, kun je ze vervolgens op elkaar aansluiten en programmeren. Ziet je videodeurbel dat er ’s nachts iemand voor de deur staat? Dan gaat de lamp op je nachtkastje branden of speelt je Sonos Speaker een hard geluid af. Neemt je videodeurbel iemand waar? Dan gaan de lampen in de kamer branden. Gaat er een rookalarm af? Dan gaat een Sonos speaker heel hard muziek afspelen.
Tot slot: houd rekening met cyberrisico’s
Het gebruik van slimme apparatuur kan zorgen voor gemak en veiligheid, maar heeft ook een risico. De verbinding met het internet kan de digitale deur openzetten voor ongewenste gasten: hackers.
In dit artikel geven we je enkele tips om hackers buiten de digitale deur te houden.
ANWB CyberHelpdesk
Heb jij vragen over veilig internetten of vermoed je dat je slachtoffer bent geworden van cybercrime? Iedereen met een ANWB Inboedelverzekering met cyberdekking kan de CyberHelpdesk inschakelen. Je krijgt dan een expert aan de lijn die je vragen beantwoord over jouw cyberincident zoals een hack.
Deel deze pagina