Lekkerbekroute Hoogtepunten van de Hondsrug
Nederland, Drenthe, Borger
Verrassend, avontuurlijk en vol historie. Dat is deze Lekkerbekroute langs de hoogtepunten van de Drentse Hondsrug. De wandeling begint bij het Hunebedcentrum in Borger waar je koffie drinkt met uitzicht op het grootste hunebed van Nederland. Eenmaal op pad zal je op nog veel meer plekken hunebedden en grafheuvels ontdekken. De twee langere routes voeren bovendien langs het Boomkroonpad, dat je op ruim twintig meter hoogte tussen de boomtoppen door leidt. Wie de langste wandelroute volgt, krijgt nog een extra beloning: de bijna tropisch ogende, helderblauwe zwemplassen ’t Nije Hemelriek en het Gasselterveld.
Tip: de route is 18,5 km, maar is in te korten naar 12,5 of 5 km.
Leuk voor kids: 5 km-route: Het Hunebedcentrum met o.a. een kinderspeurtocht. Onderweg verschillende hunebedden. De wandelroutes van 12,5 en 18,5 kilometer doen het Boomkroonpad aan. Bij de 18,5 km-route kunnen de kids zich ook uitleven in de Kids Boulderhal bij Koerscafé Gasselte en zwemmen en spelen in zwemplassen ’t Nije Hemelriek en het Gasselterveld.
Lekkerbekroute Om de Wijde Blik
Honden: Honden moeten aangelijnd in de natuurgebieden Drouwenerzand en Drouwenerveld. Een heel klein deel van de route is verboden voor honden, dat is het zandpad tussen de plassen 't Nije Hemelriek en het Gasselterveld. Hier kan omgelopen worden via het fietspad langs de Dobbendalweg (oostelijk van 't Nije Hemelriek).
Toegankelijkheid paden: deze route is niet geschikt voor mindervaliden vanwege onverhard en oneffen terreiin.
Paden: een groot deel van de route gaat door bos over zandpaden, soms heel smal.
Parkeren en OV: Gratis parkeren op parkeerterrein van Hunebedcentrum. OV: Bushalte Borger Centrum. Vandaar wandel je naar wkp 39 en richting wkp 48 naar het Hunebedcentrum (ca. 1 km)
Routebeschrijving:
1. Loop vanuit het Hunebedcentrum (rug naar restaurant De Trechterbeker/ingang Hunebedcentrum) via het voorplein ri het gebouw van de Expo Hondsrug UNESCO. Sla net voor het expo-gebouw het paadje in dat links om het gebouw voert. Je zit vanaf hier op het wandelknooppuntennetwerk dat steeds wordt aangegeven met een bruin pijltje. Sla op de Bronnegerstraat RA. Loop naar de wandelknooppunten 49 en 62. Bij wandelknooppunt (wkp) 62 vind je drie hunebedden. Ga bij wkp 62 LA ri wkp 63. Je passeert rechts nog twee hunebedden. Bij wkp 63 sla je voor de complete route RA richting wkp 75.
Wil je de route van 5 kilometer volgen? Sla dan bij wkp 63 LA. Je ziet aan je rechterhand kunstwerk ‘De gewichtheffer’. Blijf daar RD lopen. Sla volgende kruising RA. Einde weg LA, Drouwenerstraat. Links zie je een grafheuvel. Eerste straat LA, Bargakkers (later Molenplaatsweg). Op viersprong LA, Bronnegerstraat. Je bent dan terug bij het startpunt van deze route.
2. Ga bij wkp 75 naar wkp 54.
Wil je de kortere route van 12,5 kilometer lopen? Sla dan bij knooppunt 54 LA, Steenhopenweg, en volg deze helemaal tot aan Paviljoen de Woudstee/Buitencentrum Boomkroonpad. Je kunt daar de wandelroute weer oppikken bij routepunt 8.
3. Ga voor de complete Lekkerbekroute bij wkp 54 ri wkp 55. Je bent nu in de bossen van het Drouwenerzand. Ga bij wkp 55 naar de knooppunten 56 – 65 – 75.
4. Ga bij wkp 75 RD. Einde weg (bij ANWB-paddenstoel 24861) LA, Heerenkampsweg. Onder N34 door. Op T-splitsing (ANWB-paddenstoel 24856) RA, Heerenkampsdwarsweg. Op T-kruising LA, Bosweg. Sla bij eerste weg aan linkerhand schuin RA het bospad in. Dit paadje brengt je naar Camping De Lente van Drenthe, met daarop Koerscafé Gasselte. Je bereikt het café vanuit het bospaadje via het kleine parkeerterreintje aan de rechterhand.
5. Wandel vanuit Koerscafé Gasselte, na slagboom, RD via de geasfalteerde weg (parkeerplaats aan linkerhand). Op kruising met verharde weg LA en meteen RA, bij bord ‘voetpad’. Na de parkeerterreinen, bij het parkeerautomaat, RD wandelpad in. Rechts zie je het water van het Gasselterveld, links het water van ’t Nije Hemelriek.
6. Bij 5-sprong RD. Bij pad van rechts (mtb-pad gaat hier RD) RA. Sla bij het water LA en volg het pad rondom het water van het Gasselterveld (blauwe markering). Je bereikt linksonderin het Gasselterveld het punt waar het mtb-pad vanuit het bos op het wandelpad uitkomt (bij mtb-paaltje ‘6’). Houd na dit punt, na ca 100 meter, links aan bij de Y-splitsing (volg hier dus niet meer de blauwe markering!).
7. Je steekt twee keer het mtb-pad over. Sla vervolgens bij de volgende kruising LA, een breed bospad/keienweg in. Dit pad brengt je uiteindelijk bij Buitencentrum Boomkroonpad en Paviljoen De Woudstee.
8. Ga na een pauze in het paviljoen met je rug naar het voorplein staan waaraan het paviljoen en het buitencentrum liggen en sla LA. Ga bij de kruising RD. Steek mtb-paadje over, ga op kruising RD (markering knooppuntennetwerk). Houd bij de volgende Y-splitsing links aan (negeer markering knooppuntennetwerk die RA gaat).
9. Ga bij de volgende drie kruisingen met paden RD. Volg bij vijfsprong het pad schuin RD (rechts bos, links akker). Dit pad voert naar hunebed D26. Pik hier weer de markering van het wandelknooppuntennetwerk op en volg de knooppunten 52 – 53 – 38 – 39. Volg vanaf knooppunt 39 de markering ri knooppunt 48 en ga op de kruising met de Hunebedstraat/Bronnegerstraat (bij groot richtingbord naar p-plaatsen Hunebedcentrum) schuin RD de Bronnegerstraat in. Je komt zo weer bij het startpunt van deze wandelroute.
Drenthe is dé hunebedprovincie. Van de 54 hunebedden die in ons land zijn teruggevonden, staan er 52 in Drenthe. Hunebed D27 is met zijn bijna 23 meter de grootste van het stel en vind je bij het Hunebedcentrum in Borger. Als je voor het hunebed staat, kun je je maar amper voorstellen hoe het de bouwers gelukt is om de zware stenen op hun plek te krijgen. Gelukkig krijg je in het Hunebedcentrum uitgebreid uitleg over het leven en de bouwkunsten van de hunebedbouwers die hier meer dan 5000 jaar geleden rondliepen. In het Trechterbekercafé van het museum kun je vervolgens iets drinken voor je aan de wandeltocht begint. Dat kan geheel in stijl: binnen onder de slagtanden van een mammoet of op het buitenterras met zicht op hunebed D27.
Tips: koffie met een ‘hunebedje’ (chocogebakje) of ‘Drents turfje’ (chocoladecake). Adres: Hunebedstraat 27, Borger. Open: mrt t/m okt di-vr 10-17 uur, za-zo 11-17 uur, nov t/m feb do-vr 10-17 uur, za-zo 11-17 uur, schoolvakanties dagelijks geopend.
Na ongeveer twee kilometer passeer je het hunebedtrio D23, D24 en D25. Zo’n 150 meter verderop zie je hunebed D22 en D21, fotogeniek gelegen onder een vrijstaande boom. Het is geen toeval dat de vijf hunebedden zo vlakbij elkaar liggen. De mensen van de Trechterbekercultuur begroeven in de hunebedden hun doden en dat deden ze bij voorkeur in de buurt van andere hunebedden en grafheuvels. Op deze plek zie je ook goed dat hunebedden en grafheuvels in de Drentse Hondsrug vaak in één lijn in het landschap te vinden zijn. Achter het hunebedtrio vind je namelijk ook nog een grafheuvel.
Na het plaatsje Drouwen wandel je natuurgebied het Drouwenerzand in, een uitgestrekt en golvend bos- en heidegebied bovenop de Hondsrug. Ooit lag hier een groot stuifzandgebied. Het stuivende zand vormde een eeuw geleden echter een bedreiging voor de omliggende landbouwgronden. Vandaar dat toen duizenden dennen zijn aangeplant om het stuiven van het zand te stoppen. Door het bos dat zo ontstond, wandel je tijdens deze route. Het Drents Landschap probeert het stuifzand tegenwoordig wel weer een prominentere rol te geven in het natuurgebied, want er leven bijzondere planten en dieren. Zoals de ultrasnelle zandloopkever die met een snelheid van 9 kilometer per uur achter insecten en spinnetjes aanrent.
In Koerscafé Gasselte richten ze zich op bezoekers die van actie, avontuur en het buitenleven houden. Dat zie je aan het interieur (groen én fietsen aan de muur), maar bijvoorbeeld ook aan de binnenspeelplaats die voor kinderen is gecreëerd: geen ballenbak, maar een stoere boulderhal, waarin kinderen veilig kunnen wandklimmen boven dikke matten. Werp ook even een blik op de Pumptrack achter het café. Dit circuit vol bulten en bochten is geschikt voor iedereen met een crossfiets, mountainbike, stuntstepje of skateboard. Genoeg te zien dus!
Tips: Hamburger Mont Ventoux (runderburger van Drents weidevlees afgetopt met pulled pork), Grand Boucle hapjesplank (met o.a. kaas en worst van lokale boeren, ook in vega-variant). Adres: Houvester Jansenweg 2, Gasselte. Open: dagelijks 10-17 uur
Het blauwgroene water van het Gasselterveld en ’t Nije Hemelriek komt als een verrassing zo middenin de bossen van de Drentse Hondsrug. In combinatie met het witte strand verandert dit stukje Drenthe op een zomerse dag bijna in een tropische ansichtkaart. ’t Nije Hemelriek werd in 1968 gegraven om de recreatiedruk op het vennetje ernaast (’t Aole Hemelriek) te verlichten. De groenige kleur krijgt de zwemvijver door zwevende leemdeeltjes en algen. Het Gasselterveld is een voormalige zandafgraving en is in het midden wel vijftig meter diep. Wil je zwemmen? Dan kan dat in het Gasselterveld vanwege het koude, diepe water en de oevers van los zand alleen veilig bij de ballenlijn aan de noordoostkant van de plas. Andere delen van de plas zie je mooi vanaf het wandelpad langs het water, waarover je in deze route loopt.
Na de zwemplassen volg je een keienweg door de bossen. De veldkeien zijn hier zo’n 150.000 jaar terechtgekomen tijdens de voorlaatste ijstijd. In die periode zorgde het voortstuwend landijs vanuit Scandinavië voor de vorming van de Hondsrug, een keileemrug van 70 kilometer lang en meer dan drie kilometer breed. Tijdens het omspitten van de grond voor bosaanplant kwamen de keien tevoorschijn, waarna ze zijn gebruikt om zandwegen te verharden.
In Paviljoen de Woudstee krijg je het echte bosgevoel. Met warm weer zit je op het terras, tussen de bomen. Op killere dagen brandt binnen het haardvuur. Bestellen doe je aan de toonbank, met daarboven een meer dan levensgrote afbeelding van de kabouters van Rien Poortvliet. Een fijne locatie om even de tijd voor te nemen, want bij het paviljoen vind je ook een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer en achter het restaurant is de ingang naar het Boomkroonpad. Dit pad voert je naar 22,5 meter hoogte, waardoor je letterlijk tussen de boomkronen staat.
Tips: Boswachtersplank met Drentse specialiteiten (o.a. droge worst, schenk, boerderijkaas en boerenleverworst), boomstammen uit het bos (kroketten op bio-brood) en bieterballen. Adres: Steenhopenweg 4, Drouwen. Open: dagelijks 10-17 uur.
In 1970 werd voor het laatst een hunebed opgegraven. Het was dít hunebed, hunebed D26, dat een beetje verstopt ligt, zo aan de rand van het bos. De onderzoekers vonden op de vloer van het hunebed pijlpunten, maar ook duizenden scherven. Ze hebben dus flink moeten puzzelen, maar uiteindelijk wisten ze van de scherven weer 120 aardewerken emmers, kommen, schalen, kleine potjes en trechterbekers te vormen. De vondsten uit hunebed D26 zijn te zien in het Hunebedcentrum.