Lekkerbekroute Om de Wijde Blik
Nederland, Noord-Holland, Kortenhoef
Wie van water houdt, zit goed tijdens de Lekkerbekroute ‘Om de Wijde Blik’ bij Kortenhoef. De wandeling start bij een terras aan het water, met uitzicht op de voorbijvarende bootjes. Vervolgens wandel je langs de Wijde Blik -de grootste van de Vechtplassen- naar Vreeland, waar de Vecht kalmpjes doorheen stroomt. Een wandelpad dwars door het water brengt je vervolgens weer naar de oostoever van de Wijde Blik. Daar wandel je via een restaurant aan de rustige plas de Vuntus terug naar het startpunt van de route.
Leuk voor kids: Zwemmen bij recreatiestrand de Zuwe aan de Wijde Blik (grasweide met trap naar water, alleen geschikt voor oudere kinderen). Huur een sloep, kano, optimist (zeilboot voor kids) of sup bij Beachclub en Bootverhuur Ottenhome en maak een tocht over de Wijde Blik.
Lekkerbekroute Om de Wijde Blik
Honden: Honden mogen loslopen, behalve in de bewoonde gebieden (daar aangelijnd toegestaan).
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden vanwege een lang stuk over onverhard, oneffen terrein.
Paden: 50% onverhard.
Parkeren en OV: Parkeerplaats Beachclub en botenverhuur Ottenhome. OV: de beste optie is het huren van een OV-fiets op NS-station Hilversum. Vanaf daar is het ca. 9 km fietsen naar het beginpunt van de route.
Routebeschrijving:
1. Voor het bruggetje naar Beachclub Ottenhome vind je het infobord van Wandelnetwerk Gooi & Vecht. Ga met de rug naar het restaurant staan en sla linksaf, Zuwe (parallelweg van N201). Links heb je zicht op het water van de Wijde Blik. Na ca. 700 meter passeer je Recreatiestrand De Zuwe (aan linkerhand). Vervolg hier de route rechtdoor via het fietspad langs de N201. Rechts liggen de Kortenhoefse Plassen.
2. Sla bij rotonde (bij fietsknooppunt 3) rechtsaf, Gabriëlweg. Sla bij Fort Kijkuit (aan rechterhand) linksaf, Kleizuwe. Blijf bij kazemat aan linkerhand rechtdoor lopen. Ga op T-kruising rechtsaf, Raadhuislaan, en sla meteen in de bocht rechtsaf wandelpad in, Jubileumlaantje. Wandel op kruising rechtdoor, Klapstraat. Je loopt nu Vreeland in. Blijf de weg volgen die naar en vervolgens langs het water leidt. Sla bij de Van Leerbrug (=wandelknooppunt/wkp 24) linksaf, Breedstraat. En wandel naar Restaurant Hendrik.
3. Loop vanuit Restaurant Hendrik weer terug naar de Van Leerbug en sla voor de brug linksaf richting wkp 26, Voorstraat (later Ruiterstraat). Einde weg rechtsaf, Lindengracht. Bij wandelpad aan linkerhand (Kneuterdijk, =wkp 26) rechtdoor. Ga onder de weg door. Sla op T-kruising na tunnel rechtsaf, Boslaan. Bij fietspad aan linkerhand (=wkp 32) linksaf richting wkp 58. Je wandelt nu over de Dirck A. Lambertszkade, met aan de linkerhand het water van de Wijde Blik en aan de rechterhand het water van de Loenderveense Plas. Ongeveer halverwege staat een vogelkijkhut die een mooi zicht geeft over beide plassen. Sla aan het einde van het pad (=wkp 58/bord ‘Oud-Loosdrecht’) rechtsaf. Wandel via het fietspad, met zicht op de Loenderveense Plas, naar Eetcafé De Eend.
4. Sla na een bezoek aan Eetcafé de Eend (met rug naar restaurant) rechtsaf en wandel terug naar wkp 58. Loop daar rechtdoor ri wkp 58, Moleneind. Rechts ligt Natuurgebied De Hol. Let op: je loopt hier langs de weg.Ga op T-kruising linksaf, Zuwe. Deze weg brengt je terug naar het startpunt van deze route.
Deze wandeling langs het water van de Wijde Blik kon geen betere start hebben dan Beachclub Ottenhome. Vanaf het grote dakterras heb je namelijk een wijds uitzicht over het water van de Wijde Blik en de bootjes die de jachthaven in- en uitvaren. Hier zit je eigenlijk elk moment van de dag goed, of het nu met een kop koffie, een lunchplank of tapasplateau is. Bij Ottenhome zijn ook sloepen, kano’s en sups te huur: leuk voor als je na een rondje óm de Wijde Blik ook een rondje ín de Wijde Blik wil maken.
Tips: ontbijtje met Griekse yoghurt, bosbessen en granola, bananenbrood, appeltaart van patisserie Holtkamp. Adres: Zuwe 20, Ottenhome. Open: dagelijks 9-20 uur (bij mooi weer langer).
Je wandelt hier in het Vechtplassengebied, een groot waterrijk laagveengebied. De Vechtplassen zijn ontstaan door veenwinning rondom de rivier de Vecht. Tegenwoordig geniet je er van een echt Hollands landschap vol smalle slootjes, open polders, rietlanden en weidse plassen. De Wijde Blik aan je linkerhand is daarvan een mooi voorbeeld. In de Wijde Blik werd in het verleden niet alleen veen, maar ook zand gewonnen. Daardoor is het nu de grootste en diepste plas van het Vechtplassengebied. In de plas groeien bijzondere planten als kranswieren en je kunt er volop vogels spotten. Smienten bijvoorbeeld, die ook wel fluiteenden worden genoemd vanwege het opvallende fluitende geluid dat ze hier in de winter maken. In de lente broeden in de rietkragen van de Wijde Blik onder andere kleine karekieten, futen en rietzangers.
Op een warme dag kun je op verschillende plekken rondom de Wijde Blik verkoeling zoeken, bijvoorbeeld bij recreatiestrand De Zuwe. Hier is het heerlijk picknicken op het gras van de ligweide, met uitzicht op het water en via een trappetje in de damwand kun je het water in. Let wel op: het water loopt niet geleidelijk af, waardoor deze zwemplek voor kleine kinderen minder geschikt is.
Aan de rechterkant van de N201 liggen de Kortenhoefse Plassen, die ook bij de Vechtplassen horen. Gemotoriseerde vaartuigen zijn er verboden. Je mag het gebied alleen met een roeiboot, met een kano of te voet in. Een aanrader, want je ervaart in de Kortenhoefse Plassen nog heel goed de turfstekersgeschiedenis. Eeuwenlang hebben turfstekers hier veen afgegraven, dat ze te drogen legden op legakkers. Waar het veen werd weggehaald ontstonden petgaten, die zich vulden met water. Soms werd te veel veen verwijderd, waardoor de legakkers te smal werden. Door stormen en harde golfslag bleef op die plekken geen land meer over en ontstonden grote plassen. Op veel plekken in de Kortenhoefse Plassen is het patroon van plassen, slootjes en legakkers nog goed zichtbaar.
Fort Kijkuit werd in de 19e eeuw gebouwd, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De linie was een slim systeem van waterwerken en sluizen, waarmee een gebied onder een laag water van 40 centimeter kon worden gezet als er vijandelijke troepen naderden. Zo’n laagje was precies hoog genoeg om het terrein onbegaanbaar te maken voor mensen, paarden en voertuigen en láág genoeg om boten erop te laten vastlopen. Op strategische punten werd de linie voorzien van forten, zoals Fort Kijkuit. Het fort bestaat uit meerdere gebouwen, waaronder een bomvrij wachthuis, een kruitmagazijn en een kazemat van gewapend beton. Tegenwoordig zit in de kazerne van Fort Kijkuit het regiokantoor van Natuurmonumenten. Zijn de boswachters aanwezig? Dan is ook het fortterrein toegankelijk voor publiek (meestal ma-do 8.30-16.30 uur).
De rivier de Vecht stroomt dwars door Vreeland heen. Aan dat water heeft het plaatsje veel te danken. Het zorgde er in de 13e eeuw bijvoorbeeld voor dat Vreeland stadsrechten kreeg. Een slimme zet van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden, want daardoor kreeg de plaats onder andere het recht op het heffen van tol. Dat laatste gebeurde eeuwenlang bij de Van Leerbrug, die de enige oost-westverbinding over de drukbevaren Vecht vormde. Aan de kant van de Voorstraat staat nog steeds een brugwachtershuisje dat herinnert aan die tijd.
Midden in Vreeland vind je in een voormalig koetshuis Restaurant Hendrik. Op deze plek worden al ruim vijftig jaar pannenkoeken gebakken. De gerechten worden zoveel mogelijk bereid met lokale, verse producten. Het meel komt bijvoorbeeld van Molen de Ruiter, die iets verderop in het dorp te bekijken is. In restaurant Hendrik lunch je met pannenkoeken of Hollandse klassiekers als boerenomeletten en kroketten op (desem)brood. Dat alles in een kleurrijk interieur, waarin veel te bekijken valt (lampenkapjes, schilderijtjes, ouderwetse strooppotten…). Op een mooie dag kun je ook in de schaduw van de wensboom zitten op het buitenterras.
Tips: pannenkoek Hendrik, met bruine basterdsuiker en citroen, gemaakt met oermeel van de Vreelandse korenmolen. Adres: Breedstraat 8, Vreeland. Open: di-zo 12-21.30 uur (herfst/winter di-wo vanaf 17 uur).
Na Vreeland wandel je de Lambertszkade op, een pad dat je bijna het gevoel geeft dat je dóór het water loopt. Aan de linkerhand zie je de bootjes varen op de Wijde Blik, rechts ligt de stille Loenderveense Plas. Die plas doet al sinds 1930 dienst als drinkwatervoorziening, vandaar dat er niet op gevaren mag worden. Planten en dieren genieten van die rust. Het waterrijke gebied vormt een ideaal leefgebied voor de ringslang die er op kikkers jaagt, maar het water trekt ook veel vogels aan. Je kunt ze op je gemak bekijken als je ongeveer halverwege de Lambertszkade het trappetje van de vogelkijkhut op loopt. Blauwborst, snor, rietzanger, cetti’s zanger: ze broeden allemaal in deze omgeving. En ook purperreigers, nonnetjes, ijsvogels, zwarte sterns en bruine kiekendieven worden vanaf de vogelkijktoren waargenomen.
Een meer dan levensgrote eend naast de ingang geeft meteen aan dat je goed zit. Hier, aan de rustige plas de Vuntus, vind je Eetcafé de Eend. Binnen wordt de naam van het restaurant nog wat verder uitgewerkt met eendenbeeldjes, eendenschilderijen en zelfs eendenboekenstandaards, wat het eetcafé in combinatie met het houten interieur en de Perzische tapijtjes op de grond een huiselijke sfeer geeft. Het eetcafé dankt zijn naam aan vroegere buren die eendenjagers waren en eenden hielden voor de jacht. Die eenden trokken weer andere eenden aan en zo groeide de groep. De eendenjagers zijn er intussen niet meer. De eenden wél. Wanneer je op het terras zit, hoor je ze kwaken.
Tips: Pekingeendbitterballen, huisgemaakte paté van gevogelte, ambachtelijk gerookte paling. Adres: Horndijk 23, Loosdrecht. Open: di-zo 11-22 uur.
Het laatste deel van de wandeling volg je de weg langs natuurgebied Het Hol. Alleen wandelaars mogen het gebied vol water, rietlanden, trilveen en bos op enkele plekken doorkruisen. Bootjes zijn verboden. In het gebied komt kwelwater naar boven, waardoor kwetsbare planten als echte koekoeksbloem, dotterbloem, grote ratelaar en verschillende soorten orchideeën een kans krijgen. Ook ín het water groeien zeldzame soorten. Probeer bijvoorbeeld te kijken of je krabbenscheer kunt ontdekken. Je herkent de plant aan de groene bladeren, die als zwaarden uit het water steken.