Is een gps-tracker in je auto handig?
Vind je auto gemakkelijk terug
Je auto terugvinden in een vreemde stad of op een parkeerterrein op het moment dat je weer naar huis wilt? Zonder een foto van de straatnaam bij de geparkeerde auto of een vastgelegde locatie op je telefoon kan dit lastig zijn. Met een gps-tracker vind je hem in een handomdraai terug.
Hoe werkt een GPS Tracker
Gps staat voor global positioning system. Het is een netwerk van satellieten rond de aarde. Een apparaat met een gps-chip op aarde ontvangt die satellietsignalen en kan daarmee zijn exacte positie bepalen. Tegenwoordig hebben bijvoorbeeld alle smartphones ook een gps-chip. Hiermee kan je in apps op de telefoon, zoals de ANWB onderweg app, Google Maps, Waze, je eigen positie precies bepalen.
Maar ook losse navigatieapparaten, zoals die van TomTom, werken met gps zodat je altijd weet waar je bent. Maar je kunt gps ook gebruiken om de locatie van spullen, zoals je auto, te volgen. Dit noemen we gps-trackers. Een losse gps-tracker heeft een simkaart, waarmee de locatie verzonden kan worden, bijvoorbeeld naar jouw smartphone. Voor het tracken van fietsen met gps zijn ook mogelijkheden.
Tegenwoordig hebben veel mensen een Apple Airtag. Een airtag heeft geen eigen gps en geen simkaart. Deze tag maakt via een bluetoothverbinding gebruik van de gps-chip van andere apparaten. Als je altijd direct de locatie van je auto wilt weten is een gps-tracker dus geschikter dan een airtag.
Soorten GPS trackers
Gps-trackers zijn in veel vormen leverbaar, met prijzen van enkele tientjes voor een simpele 'druppel' tot honderden euro’s. Dit is mede afhankelijk van de diensten die je zoekt. Let ook op dat er soms maandelijkse of jaarlijkse abonnementskosten worden gerekend. De capaciteit van de batterijen kan ook verschillen. Het is niet handig om deze elke paar maanden te moeten opladen of vervangen.
Wil je alleen weten waar je auto staat, dan heb je voldoende aan een tracker die met behulp van een app laat zien waar je auto staat. Dat is ook nuttig wanneer een auto wordt gestolen. Er zijn echter ook gps-trackers die direct een rittenregistratie bijhouden. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld zakelijke autoritten wilt declareren. Of een onderscheid wilt maken tussen zakelijke- en privéritten.
Een andere reden om een gps-tracker in jouw auto te hebben is het terugvinden van de auto na diefstal. Sommige verzekeraars eisen zelfs een volg- of terugvindsysteem in dure auto’s. Wanneer de polisvoorwaarden van de verzekering voor jouw auto een Alarmklasse 4 eisen, dan is dit het geval. In dat geval moet de gps-tracker ook aan specifieke voorwaarden voldoen, check bij aanschaf of de gps-tracker daaraan voldoet. Een gps-tracker kan sowieso een prima aanvulling zijn op andere maatregelen om autodieven het leven zuur te maken. Lees ook eens onze andere tips om autodiefstal te voorkomen.
Waar plaats je een GPS tracker in je auto
Wanneer je een gps-tracker in je auto plaatst dan moet je rekening houden met de ontvangst van het gps-signaal. De satellietsignalen kunnen wel door kunststof en glas, maar niet door metaal. Voor de hand liggende locaties zijn dan ook voorin de auto bij de voorruit of in het dashboardkastje. Er zijn ook trackers die je direct op de OBD poort van de auto kunt aansluiten, onder het dashboard. Die OBD poort wordt normaal gesproken gebruikt voor het uitlezen van een auto.
Hou er wel rekening mee dat autodieven voor de hand liggende opberglocaties van een gps-tracker in auto’s ook kennen. Dus je kunt ook overwegen om de tracker op een andere plek te verstoppen. Probeer na het plaatsen wel uit of de gps-tracker zijn positie nog goed doorgeeft. Hou er rekening mee dat de meeste gps-trackers niet geschikt zijn om blootgesteld te zijn aan vuil en regen.
Verzeker je auto via ANWB
Met een verzekering van de ANWB ben je verzekerd van de beste hulp, ook bij autodiefstal. Als ANWB-lid ontvang je 5% korting op de ANWB Verzekeringen.